9. Terhességi hét

 

Most terhes vagyok, vagy 80 éves?

 

A 9. Hét környékén megérkezik egy sor kellemetlenség: puffadás (ez talán már hamarabb), székrekedés és gyomorégés. Ez a kellemetlen „triumvirátus“ nem véletlen, hiszen megjelenésük oka ne maz, hogy egyik napról a másikra 80 éves lettél, hanem mi más, mint már megint a hormonok! Egyébként is, ha valami bajod van, tanuld meg: a hormonok az oka! Komolyra fordítva a szót, a puffadást és a székrekedést az okozza, hogy a méh ilyen mértékű növekedéséhez a simaizmok ernyedt állapotára van szükség. A beleinket is simaizmok építik fel, és mivel a teste dnem tud különbséget tenni simaizom és simaizom között, ezért a relaxin hormonnak köszönhetően a bélmozgás is lassúbbá válik. Öröm az ürömben, hogy a kisbabád ebből is csak profitál, hiszen így a tápanyagok is lassabban szívódnak fel, tehát több tápanyag hasznosul és így jut sok-sok értékes vitaminhoz a kisbabád! Látod, jól ki van ez találva! És így talán könnyebben viseled a szenvedést is, ha tudod, hogy a babádnak viszont ez jó. Szintén a babával hozható összefüggésbe az is, hogy ahogy nő a méhed és benne a kisbaba, úgy lesz egyre kisebb helye a környező szerveknek, így például a beleidnek is. Kitartást! Tudom, hogy mindez nem hangzik túl jól, de hidd el, ne mis olyan vészes!

Na akkor essünk túl a harmadik „mumuson“, a gyomorégésen is! Ez az egyik legeslegkellemetlenebb probléma. Sokszor annyira éghet a gyomrod, hogy ettől kezdesz el émelyegni és végül savat hányni. Sok kismama a fentiekben felsorolt tünetek miatt egyszerűen inkább nem eszik, mert nem akar szenvedni. Ezt semmiképp ne csináld! Ezzel ugyanis ártasz a babának és te is nagyon gyenge leszel nagyon hamar! 

 

Mit tehetek, hogy jobban legyek?

 

Na akkor a sok szörnyűség után nézzük, hogy mivel enyhíthetjük a panaszokat.

Kezdjük a gyomorégéssel. Konzultálj az orvosoddal és a patikussal, hogy milyen savlekötő szert javasolnak használni a várandósság alatt! Csodaszer nem létezik persze, de vannak házi praktikák is! Este lefekvés előtt majszolj el egy szem korpovit kekszet és igyál hozzá egy pohár langyos vagy meleg tejet. Próbálj meg nem teljesen vízszintesen aludni, hogy a sav ne felfelé menjen éjszaka!

A puffadásról már beszéltünk, de azért ismételjük át! Szintén érdemes az orvostól és patikustól érdeklődni, hogy mit ajánl puffadásra, de a leghatékonyabb, ha kisebb adagokat fogyasztasz egyszerre és megfigyeled, hogy melyik ételtől puffadsz jobban és melyiktől kevésébé. Értelemszerűen érdemes azokat az ételeket jó messziről elkerülni, amelyiknél azt tapasztalod, hogy puffaszt.

És végül a székrekedésről: arra nagyon figyelj, hogy nem szabad hashajtót szedni, mert az görcsöket okoz, a görcsök pedig vetélést, illetve később koraszülést. Rostokban gazdag ételeket fogyassz (persze csak olyat, ami nem puffaszt-sajnálom!) és próbálj meg jó sok folyadékot inni. A rostok és a sok folyadék fellazítja a székletet, így kevésbé lesz székrekedésed! Amire nagyon figyelj, hogy mivel terhesen nagyon gyakori a vashiány, ezért sok kismama vas tablettát szed, ami köztudottan a székrekedés egyik fő forrása. Nos a vasat bizony nem szabad abbahagyni, de létezik olyan vas tabletta, ami már egyáltalán nem okoz székrekedést és a vas felszívódása is sokkal hatékonyabb, mint egyéb vas készítményeknél. Ne feleljts el tanácsokat kérni ezügyben is az orvosodtól!

 

 

Amíg én puffadok, gyomorégek és nem tudok vécére menni, addig te csak szépen fejlődj!

 

A 9. hétre az embrionális farok szépen eltűnik, viszont a baba feje tovább nő. A baba törzséhez képest még mindig meglepően nagy. Megindul a baba nyelvének a fejlődése is. Ki gondolná, hogy másfél év múlva akár már arra is képes lesz ez a nyelv, hogy a tulajdonosa szavakat formáljon vele?

Az emésztőrendszer fejlődése is tovább folytatódik,a  belek egyre hosszabbak lesznek, kialakul a végbélnyílás is, illetve megkezdődnek a belső nemi szervek (a here vagy a petefészek) kialakulása is. A külső ne mis szervek kezdeménye is megjelenik ilyenkor már a babádon, de ebből persze se te, sem a szonográfus semmit nem lát. Ez még titok. Az ízületek és a csontok fejlődése is megkezdődik, a kialakuló izmok segítségével a baba megteszi élete első mozdulatait. Ezeket te még jó sokáig nem fogod érezni, az ultrahang során azonban előfordulhat, hogy pont láthatod, ahogyan önfeledten lubickol.