9. Terhességi hét

A puffadás és a gyomorégés legjobb ellenszere a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása. Lassan nekiállhatsz terhesruhákat keresni, bár a hasad növekedését még nem a méhed okozza, hanem a rengeteg női hormon miatt lassuló bélműködés.

Esedékes a 35 év felett ajánlott kromoszómavizsgálat: a méhlepény úgynevezett korionbolyhaiból a 9. hét után vesznek mintát.

Ha soha sem volt naplód, akkor tegyél magadnak egy szívességet, és kezdj el egyet! Amint túl leszel a szülésen, alig fogsz emlékezni rá, milyen volt terhesnek lenni (kivéve azokat a heteket, melyeket a WC-ben a fejeddel töltöttél). Plusz, egy napló írása segít értékelni azt a sok, csodás munkát, melyet a tested végez. Ha eltöltöttél 9 hónapot azzal, hogy véghez vigyél egy csodát, miért ne dokumentálnád?

Ha érdekel, hogy ezen a héten mi történik a testeddel és a babával, olvass tovább!

Amit gondolsz:

„Nem tűnök terhesnek, de úgy nézek ki, mintha szilikon mellem volna!”

A tested:

Valószínű, hogy inkább úgy nézel ki, mint egy Victoria’s Secret modell, nem pedig mint egy terhes nő. Állapotod egyik üdvös melléhatása a figyelemfelkeltő dekoltázs. Élvezd!

Szerelmed valószínűleg tűzbe jön csábító domborulataid láttán, de (még) nem tudja, hogy te ezzel egyidejűleg feszítő fájdalmat érzel azon a tájékon, és már az sem esik jól, ha csak rápillant életed párja... Ez bizony a mindent a szemnek, semmit a kéznek periódus, pár hét múlva azonban te is kívánni fogod az érintést, sőt!

Ne aggódj, ha csomókat észlelsz, vagy megváltozik a bimbóudvarad. Ezek mind normális változások (még akkor is, ha te abnormálisnak gondolod).

Élvezd új melleidet, amíg tart (vagy ne aggódj… ez nem állandó). Terhesség és szoptatás után valószínűleg visszatérnek a terhesség előtti arányok.

A babád:

Jó hírek! Ezen a héten lehet, hogy hallani fogod a baba szívverését a Doppler segítségével. Az első pillanatban - amikor meghallod a babád szívverését - a tiéd valszínűleg kihagy majd egy ütemet, hiszen ez az első bizonyítéka annak, hogy valaki növekszik benned! Ha nem hallasz szívhangot, ne aggódj, az orvosod pár héten belül megint leellenőrzi.

Más csodás dolgok a héten:

A baba elkezd mozogni, de néhány hétig még nem fogod érezni.

Megjelennek a mellbimbók és a hajhagymák (habár még mindig fennáll a lehetőség, hogy egy kis kopaszkát fogsz megszülni). A hasnyálmirigy, epehólyag és az ánusz is a helyükön vannak. A baba feje a teste méretének a fele, és a pici álla bele van gyűrődve a mellkasába. Az apró farkincája elkezd összezsugorodni, emberibb külsőt kölcsönözve így a babának, az eddigi kétéltű helyett.

Mostanáig minden baba egyformának látszik „ott lent”, ezen a héten azonban a baba elkezd női vagy férfi genitáliákat fejleszteni.

Ebben a stádiumban a te fejlődő magzatod kb. egy martini olíva nagysága (emlékszel a martinire, ugye?), és teljes 2 grammot nyom.

Az életed:

Vedd fel azt az észbontó kis ruhát, amit úgy szeretsz, de nem volt alkalmad túl sokat hordani, és szervezzetek egy forró randit a pároddal!

Vedd meg:

Nyaklánc: a csodás melleid közé tegyél egy kis csillogást.

Egyél:

Teljes kiőrlésű búzából készült sósperec: itt a szénhidrát-bevitel ideje, pláne, hogy ez a finomság jót fog tenni háborgó gyomrodnak is!