11. Terhességi hét

Gondolkozz el azon, hogy melyik kórházban, és melyik orvosnál szeretnél szülni. Mostanában esedékes első látogatásod a védőnőhöz, akitől megkapod a terheskönyvedet.

A terhesség egyszerre szól a kényeztetésről és az önmegtartóztatásról: „Ó, még egy kehely fagylalt? Legyen mindjárt kettő!” és „Csak semmi bor! Köszönöm, nekem csak vizet.” Még van 29 heted erre a mindent és semmit érzésre, úgyhogy koncentrálj a finomságokra (tejszínhab, csokoládéöntet és egy cseresznye?), és gondold azt, hogy milyen nagyszerű lesz majd megtenni azokat a dolgokat (egy pohár bor, buli a csajokkal), amiket most nem tehetsz!

Amit gondolsz:

„Nem vagyok őrült! Csak terhes...”

A tested:

A kifogás „Ma este ne, édesem, fáj a fejem!” - végre jogos. A terhességi hormonok miatt a legtöbb nő gyakori fejfájást tapasztal, melytől - a gyógyszerszedési tilalmak miatt - igen nehéz megszabadulni...

Amennyiben nem akarsz semmilyen fájdalomcsillapító gyógyszert bevenni, van még néhány alternatív módszer - mint a hideg borogatás vagy a torna - ami segíthet.

Sajnálatos módon azok a nők, akik hajlamosak a migrénre, a terhesség alatt is többet szenvedhetnek, gyakrabban támadhat a féloldali makacs fejfájás.

A babád:

A kisbabád alapvető szervei már mind kialakultak és működnek!

Más izgalmak a héten:

A baba fülei a „helyükre kerülnek”, a kéz- és a láb ujjainak alapjai is elkezdenek kialakulni. A kis apróságod feje most majdnem akkora, mint a teste többi része együttvéve.

Ugyan a herék és a petefészkek már kialakultak, azért még ne kezdd el kidekorálni a gyerekszobát! Még néhány hétig biztosan nem fogod megtudni a pici nemét.

A baba tényleg mozog! Már az ultrahangon is láthatod, ahogy a kis akrobatád hadonászik a kezeivel és a lábaival, bár Te még mindig nem fogod érzékelni mozgását...

Az elkövetkező 9 hétben a baba harmincszorosára gyarapszik (súlyban), és háromszorosára hosszában. Te is úgy érezheted magad, mintha harmincszorosára nőttél volna.

A kisbabád jelenleg kb. 5 cm hosszú.

Az életed:

Ha a jövőbeni lányod, vagy fiad majd hazahozza élete szerelmét, örülni fogsz, hogy beszereztél egy digitális kamerát, amellyel élete minden boldog és zavarba ejtő mozzanatát felveheted! (Mielőtt leperkálod a pénzt, tervezz! Ez nagy kiadás, gondold meg jól, aludj rá párat, keresgélj a neten, és olvasd el/hallgasd meg mások véleményét is, mielőtt döntenél.)

Egyél:

Jeges, gyümölcsös, fagyis finomságok: a rengeteg jég és gyümölcs mellé kinek kell bikini? Vagy alkohol?