Szólj száj, fáj a fejem

 

Nem akarom szépíteni a dolgokat, a 11. Terhességi héten még mindig eléggé cudarul lehetsz. Viszont a jó hír az, hogy ez teljesen normális! A hormonszintek váltakozása miatt továbbra is előfordulhat erős fejfájás, szédülés, fáradtság és gyengeség. A hatalmas hormonpartinak köszönhetően pedig az ingadozó hangulatod teszi színesebbé a mindennapjaidat. Micsoda érzelmi gazdagság! Ki gondolta volna, hogy egyszer egy reklámon fogod elsírni magad, vagy csak úgy eszedbe jut valami és te hirtelen felkacagsz?! Hát ilyen is van. Most nagyobb intenzitással éled meg az érzelmeidet, ennek is megvan a maga a szépsége!

Fontos, hogy a panaszaidat nem kell csendben tűrnöd, panaszkodj nyugodtan! Attól mindig egy kicsit könnyebb lesz. Ezen kívül pedig próbálj meg minél többet pihenni és kerülni a stresszes szituációkat, mert most nem igazán tudod ezeket érzelmileg kezelni. 

Szintén teljesen normális érzés, ha a tükörbe belenézve idegennek érzed magad a testedben, emiatt se aggódj különösen, hiszen ez a helyzet még mindig merőben új és szokatlan; az eddigi életed során ebben a testben egyedül laktál, most pedig osztozkodnod kell valakivel.

Arra nagyon figyelj, hogy ha a fejfájást láz kíséri, vagy látási zavarokat tapasztalsz, esetleg dagad az arcod és a kezed, azonnal fordulj orvoshoz, ne próbáld semmiféle házi prakitkával megoldani a helyzetet! 

Fény az alagút végén

 

Tudom, hogy régóta ígérgetem, de lassan – a méhlepény érésével- egyre jobban kezded majd érezni magad, a kellemetlen tünetek enyhülnek, és szépen, lassan el is múlnak.

 

Mi vár még rám?

 

A 11-13. terhességi hét között kerül sor az első fontos genetikai ultrahangra. 

Ezen a genetikai ultrahangon megmérik a magzatot és többek között nézik a baba tarkóredő vastagságát, végtagjaik, gerincvonalát, összeségében, hogy egészségesen fejlődik-e. 

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően mára teljesen mindennapossá váltak a vérvétel alapú genetikai tesztek, amelyek kizárják a különböző magzati genetikai rendellenességeket. 

Melyik tesztet válasszam?

 

A Panorama a kaliforniai Natera laboratórium által kifejlesztett nem invazív prenatális szűrőteszt (NIPT), amely a terhesség során az édesanya véráramába kerülő magzati DNS-t vizsgálja. A Panorama egyetlen vérvételből egyedüliként képes valóban megkülönböztetni az anyai és magzati DNS-t, úgynevezett magzati ujjlenyomatot képezve, amelyből nagyfokú pontossággal lehet szűrni meghatározott magzati genetikai rendellenességeket. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) legfrissebb hivatalos ajánlásában a Panorama tesztet részesítik előnyben más NIP tesztekkel szemben. A Panorama teszt a legpontosabb magzati kromoszómavizsgálat kockázatmentesen, anyai vérből.

 Részletesebben itt tudsz a Panorama tesztről tájékozódni: https://krio.hu/szolgaltatasaink/laborvizsgalatok

 

Mi újság kisbabám?

 

 

A magzat a 11. terhességi héten rohamos növekedésbe kezd. Jelenleg nagyjából 50 mm hosszú és a súlya 8 gramm körül van, de pár hét múlva már akkora lesz, mint egy vekni kenyér! Ebben a növekedésben van a kisbabád segítségére a méhlepény, amelyben az erek száma és mérete is rohamosan növekszik, hogy lépést tudjon tartani kisbabád növekedésével. Fejecskéje még mindig irreálisan nagy a testéhez képest, nagyjából a test hosszának a felét teszi ki. És bizony, ha szeretné, már meg tudja mutatni, hogy kisfiú vagy kislány. De ez tényleg csak és kizárólag tőle függ, reszkessetek szonográfusok a kíváncsiskodó anyukáktól!