Lenyeltem egy grapefruit-ot?

 

Majdnem. A méhed mostanra pontosan akkora, mint egy grapefruit. Kár is lenne tovább titkolóznod, itt az ideje a nagy bejelentésnek! Tudja meg ország-világ, hogy kisbabátok lesz! Most, hogy egyre jobban vagy (ugyanis a 12. terhességi hét környékén bizony egyre jobban leszel!), irány az internet! Nézd meg, hogy mások hogyan jelentették be kisbabájuk érkezését és válaszd ki azt, amelyik a legjobban tetszik neked! Ha a közösségi média nem a te világod, akkor is találsz neked tetsző ötletet. 

Nutellát kérek Nógrádi sós ropival és savanyú káposztával

 

Ha eddig azt hitted, hogy ez csak valami vicc, hát tévedtél! Most jön az úgynevezett „kívánós“ időszak, amikor simán előfordulhat, hogy az éjszaka közepén csillapíthatlan vágyat érzel egy üveg kovászos uborka iránt, vagy éppen nagy kanállal akarod falni a Nutellát. Ez teljesen normális! A szomorú hírem viszont az, hogy néha célszerű ezeket a vágyakat elnyomni. A hangsúly a NÉHA szócskán van, máskor csábulj el és élvezd az ízek kavalkádját. Ha pedig a környezeted fintorog, mert éppen ecetes fokhagymát eszel, hát forduljanak el!

Fontos azonban, hogy figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra! Ez nem azt jelenti, hogy ha eddig vegetáriánus voltál, akkor kezdj el húst enni hússal, sőt! Ez csupán annyit jelent, hogy figyelj arra, hogy megfelelő fehérje mennyiséget juttass a szervezetedbe és az üres kalóriák rendszeres és bőséges fogyasztásától próbálj meg tartózkodni!  Ez nagyon nehéznek tűnik, ugyanakkor ezt a testet ezzel a növekvő súllyal még jó sokáig kell cipelned, érdemes emiatt figyelni a súlygyarapodásra. 

Genetikai tesztek és ultrahang

 

A leggyakrabban a 12. terhességi héten kerül so raz első genetikai ultrahangra, amelyről már korábban is esett szó. Ez az első fontos mérföldkő a kisbabád életében. Itt kerül sor a fejlődési rendellenességek szűrésére, illetve a terhesség korának pontos meghatározására. Szerencsére mára már korszerű vérvizsgálatok, úgynevezett genetikai tesztek állnak rendelkezésre, amelyek képesek szűrni a genetikai betegségeket. 37 éves kor felett a genetikai tanácsadáson való részvétel kötelező.

További  hasznos információt találsz a genetikai tesztről az alábbi linken: https://krio.hu/szolgaltatasaink/laborvizsgalatok

A védőnővel való következő találkozáskor már együtt meg tudjátok hallgatni a baba szívhangját is!

 

 

Mutasd magad kisbabám!

 

 

A magzat fejecskéje mostanra egyre jobban hasonlít egy kész kisbabához, hiszen ezen a héten alakul ki az orr és az áll. A baba szervezete most kezdi el kiválasztani a vizeletet, vagyis belepisil a magzatvízbe. A magzat beleiben megkezdődik a simaizmok ritmikus mozgása, ez segíti az emésztését.