12. Terhességi hét

Ezen a héten történik az első hasi ultrahang-szűrés. Célja a magzat életviszonyainak, a terhesség pontos korának megállapítása, illetve a durva fejlődési rendellenességek szűrése.

Ha a terhességed tényét eddig lakat alatt őrizted, itt az ideje a jó hír közlésének… Itt az ideje, hogy családodnak, barátaidnak, szóval MINDENKINEK elmondd a nagy újságot! Készülj fel az ölelések és a hasadat tapogató kezek rohamára, mindeközben legyél kedves: szeretetből és kíváncsiságból csinálják. És ez így van jól!

Amennyiben érdekel, hogy ezen a héten mi történik a testeddel és a babával, akkor olvass tovább!

Amit gondolsz:

„Végre elmondhatom mindenkinek, hogy nem meghíztam, hanem terhes vagyok!”

A tested:

Alig tudod a fogaidat megmosni öklendezés nélkül, így a fogorvos meglátogatásának puszta gondolata is hányingerrel tölt el. Az egészséges íny és fogak különösen fontosak a terhesség alatt, mivel az elhanyagolt szájhigiénia számos problémához vezethet, mint pl.: a terhességi fogínygyulladás vagy egyéb időszakos fogproblémák, melynek egyike sem hangzik túl vidáman. Ráadásul, a szegényes szájhigiénia akár koraszüléshez is vezethet!

Kérj egy időpontot, és tudasd a fogorvosoddal, hogy várandós vagy, ezért a röntgen kerülendő! Ha furcsa rögöket észlelsz az ínyeden, ne aggódj, ez szintén a terhesség egyik jele!

A babád:

A baba arca még emberibben néz ki, a szemei a feje elejére kerültek, és a fülei is a helyükön vannak. Hurrá!

További magzati hírek a héten:

A baba ezen a héten már tud nyelni, és ezt a magzatvízzel gyakorolja is. Ha csodálkoznál, hogy a babád hogyan tud lélegezni a vizes közegben, íme a válasz: a magzatok az oxigént a vérből nyerik, mely a placentán keresztül áramlik a testükbe, természetesen nem a tüdejükkel lélegeznek. A rejtély megoldva!

A baba belei már jó úton vannak, de nem mind ott, ahol lenniük kellene. Ahelyett, hogy mind a testüregben lennének elzárva, néhány kívül fityeg, a köldökzsinórban. Óóóóóóóó…

A kis drágád ujjai és lábujjai is kezdenek kialakulni, valamint az áll és az orr is egyre határozottabb formát öltenek.

A babuci az elmúlt 2 hétben kétszer nagyobb lett, és most kb. akkora, mint egy bécsi virsli.

Az életed:

Nincs kedved kimozdulni? Akkor maradj otthon! Csak abban legyél biztos, hogy elláttad magad azokkal az élelmiszerekkel, melyekből egészséges ételek és falatok készíthetők.

Soha nem fogod teljesen értékelni a magányos bevásárlást, amíg gyermeked nem lesz. Miért ne mennél el a helyi őstermelőhöz bevásárolni? Vegyél friss zöldségeket, és készíts egy tavaszi tésztát magatoknak!