13. Terhességi hét

Gratulálunk! Beléptél a 2. trimeszterbe.

Az eheti orvosi vizsgálaton a következők történnek: Vérnyomásmérés, Testsúly-mérés, A fundus (méhfenék) magasságának mérése (a méh növekedésének megállapítására), A baba szívhangjai, Vizeletvizsgálat.

Ha eddig vártatok a jó hírrel, már szétkürtölhetitek az örömhírt a baráti körben is.

Köszöntünk az első trimeszter utolsó hetében! Energiád - és libidód is - visszatér! Használd ki, hogy erőd teljében vagy, menjetek el vacsorázni vagy moziba!

Kíváncsi vagy, hogy mi történik a testeddel, a babával és az életeddel ezen a héten? Olvass tovább!

Amit gondolsz:

„OK, rendben, a régi farmerom nem jön rám, de a „duci” ruhák sem igazán passzolnak. Elmegyek vásárolni, és addig nem jövök haza, míg nem kapok valami olyat, amiben lenyűgözőnek találom magam!”

A tested:

A melleid csodálatosak, amit a terhességi hormonoknak köszönhetsz (igen, ezek ugyanazok a hormonok, melyek miatt az elmúlt 12 hétben a WC-be lógattad a fejed). Az ösztrogén és progeszteron serkenti a tej termelődését és melled növekedését, de a pocakod is megnőhet picit. Ha már „hatalmasnak” érzed magad, csak várj, még nem láttál semmit! A terhesség minden nőnél eltérő időszakban kezd látszódni, tehát ne aggódj, ha nem látszik egyértelműen, hogy terhes vagy... de akkor se, ha már úgy tűnik, mintha a 14. hónapban lennél!

A babád:

Babád ökölbe tudja szorítani kezét, sőt már szopogatja is azt! Ha szerencsés vagy, akár láthatod is az ultrahangon! Kifejlődik szemhéja, csontozata, koponyája megkeményedik és hamarosan apró kis hurkácskák jelennek meg a babán! Az apróság belső szervei is a helyükre kerülnek. Állkapcsában megjelennek a fogkezdemények, arra várva, hogy a születést követő 6. vagy 7. hónap után kibújjanak (sok fájdalmat okozva ezzel a babának és álmatlanságot a mamának).

Ki énekel? Elton John? Lehet, hogy a bébi: hangszálai és a gégéje is most fejlődik ki. Súlya kb. 20 gramm, hossza pedig 7 cm körül lehet.

Az életed:

A bő nadrágok és pulóverek kevésbé divatosak, de mit lehet tenni? Ebben az átmeneti időszakban csak néhány ruhát vegyél, mert nem tudhatod, milyen iramban nő a pocid!