16. Terhességi hét

A korábbi protokoll szerint a 16. terhességi héten végezték a szakmai körökben is igen vitatott, számos esetben téves diagnózist adó AFP-vizsgálatot. A Down-szindróma, a nyitott gerinc, illetve bizonyos fejlődési rendellenességek kockázatát újabban genetikai ultrahangvizsgálat, vérvizsgálat, valamint magzatvíz-mintavétel (amniocentézis) segítségével mérik föl.

Mulatságos, hogy az aki még soha nem volt terhes, úgy véli, a változások pusztán a kismama méhében történnek. Senki nem tesz említést a bedugult orról , a viszkető bőrről, az isiászról vagy a kirobbanó érzelmekről!

Kíváncsi vagy rá mi történik a testeddel, a babáddal és az életviteleddel ezen a héten? Olvass tovább!

Amit gondolsz:

„Már csak öt hónapom van...”

A tested:

Földönkívüli képességeid lettek, kiszagolod a pizzát, az elégetett pirítóst vagy a sonkás szendvicset, már kilométerekről. De sajnos, időnként jobban be van dugulva az orrod, és még talán egy kis orrvérzésed is van...

Az orrdugulás miatt - bár idegesítő - ne aggódj, nem jelent problémát, és mikor megszületik a kisbabád, azonnal el is fog múlni! Ha túl gyakran jelentkezik az orrvérzés, akkor mindenképpen beszéld meg a dokival, ugyanis lehet, hogy magas a vérnyomásod, ezt pedig orvosolni kell!

De eleget beszéltünk már az orrodról, beszéljünk a melleidről! Valószínüleg lágyak, legfőképpen a mellbimbód, és szüntelenül csak nőnek, nőnek és nőnek.. előfordulhat, hogy szivárog némi előtej is, de ez teljesen természetes!

A babád:

Még csak most kezded felfogni, hogy anyuka leszel, de valójában ez már a nagymamasághoz vezető út. Hogyha a kisbabád lány, akkor mostanra az Ő méhe is teljesen kifejlődött, petefészkeiben pedig már kezdetleges tojáscellák is láthatók. Ettől most ezer évesnek érzed magad, igaz?

A kisbabád bőre még mindig átlátszó vagy ráncos, de nagyon hamar zsír fog felhalmozódni, hogy kövérkésebb legyen. Ha be tudnál pillantani a pocakodba, láthatnád a pici minden vénáját, vérerét!

Végre megtudhatod, hogy kislány vagy kisfiú-e a pocaklakó! Persze előfordulhat az is, hogy a baba olyan szemérmes, hogy a születés pillanatában derül csak ki a nemi hovatartozás.

Az apróság most körübelül 85 gramm és 10-13 cm hosszú (ez nagyjából a szempilla spiráloddal megeggyező hosszúság).

Az életed:

Egy kissé aggódsz, hogy a nem állapotos barátaid el fognak feledni, mivel te már úton vagy az anyaság felé? Lehet, hogy nem leszel az a bulizós lány aki előtte voltál (de nézz szembe a tényekkel, nem túl biztonságos táncolni a bárpulton áldott állapotban), de egyáltalán nem kell lemondani a régi barátnőkről, sőt!

Hogyha van már csemetétek, akkor beszéld meg a pároddal, hogyan fogjátok neki elmondani hogy új jövevény érkezik a családba!

A hihetetlen események közepette azért vedd észre, hogy életed párja is a világon van! Tervezz be programot - csak kettőtöknek! - hogy érezze, továbbra is fontos a számodra.