16. Terhességi hét

 

Utazunk-tervezgetünk

 

Ezen a héten lassan-lassan elérkezik a pillanat, hogy megérezheted kisbabád mozgását. Természetesen, ha a 20. terhességi hétig nem érzel semmit, az sem baj, mert sokan nem is veszik észre az elején, mert nem tudják, hogy mire figyeljenek. Ha lefekszel az oldaladra és egy picit koncentrálsz, lehet, hogy már érezni is fogod kisbabád szolíd és finom mozdulatait. Ezek a mozdulatok az elején leginkább arra hasonlítanak, mintha egy pillangó repkedne a hasadban. Meglátod, visszasírod még ezt az időszakot, amikor ez a pici baba később majd folyamatosan a hólyagodat fogja rugdosni. 

Ebben az időszakban még mindig energikusnak érzed magad, a hasad még nem túl nagy. Érdemes elgondolkodni egy kis utazáson a pároddal kettecskén. A baba születése után jó hosszú ideig nem lesz rá lehetőségetek, hogy ketten elmenjetek valahova, hát most itt az ideje! Arra azért figyelj, hogy sokat pihenj, nem most kell megmászni a Mount Everest-et!

Ha a héten készültök ultrahangra, talán már a baba neme is kiderülhet!

Elkezdhetitek gyűjteni a neveket is. Csináljatok a pároddal külön-külön listát, hátha egyből lesz rajta közös név! 

Miközben utazgatsz, neveket válogatsz és jól szórakozol, azért egy-két apróbb panasz most is előfordulhat. Ezek közül az egyik a méhtartószalagok feszülése, ami hirtelen szúró fájdalommal jár, de amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is múlik. Ilyenkor dőlj le egy kicsit és igyál egy pohár vizet. A méhtartószalagok azért feszülnek meg, mert a méhed egyre csak növekszik, hogy helyet adjon növekvő kisbabád számára. 

Most mekkora gyümölcs vagy kisbabám?

 

A babád mostanra akkora, mint egy avokádó. Szemei az arca elülső részére kerültek és csukott szemmel már pislogni is tud. Most már szempillái és szemöldöke is van. A gülecskéi is a helyére kerültek. Sőt, az ínye alatt mind a 20 tejfogacska kifejlődött, bárcsak ilyen békésen zajlana az is, amikor ezek a fogacskák a felszínre törnek!

Ha nem az első kisbabát várjátok, akkor el lehet kezdeni a nagytesót picit jobban bevonni a terhességgel kapcsolatos dolgokba. Mostanra már jócskán gömbölyödik a hasad, a gyerek életkorához mérten próbáld meg elmagyarázni, hogy mi történik most, illetve mik a következő lépések. Esetleg el is kísérhet egy ultrahangra, vagy otthon megmutathatod neki a baba ultrahang képét. Fontos, hogy ne érezze magát már most trónfosztottnak, inkább érezze úgy, hogy sok izgalmas kaland és kedves feladat vár rá. A lényeg, hogy fokozatosan vezesd fel a témát, és mindig hagyj ki néhány napot, mielőtt újra szóba kerülne. 

Őssejt kérdések

 

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját. Azok a kismamák, akik a 16. terhességi hét előtt szerződnek, megkötött szerződésük mellé értékes ajándékokat kapnak, amely egy 16.900,- forint értékű 4D babamozi utalvány és egy 20.000,- forint értékű osztott tárolási szolgáltatás. További értékes és fontos információért látogass el a Krio Családi Őssejtbank honlapjára: https://krio.hu/

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator