18. Terhességi hét

Erre az időszakra esik a második ultrahang időpontja, amelyen már jó esély van arra, hogy kiderüljön a baba neme. Megnézik, hogy épek-e a magzat belső szervei, gerince, koponyája, és elvégzik a szokásos méréseket: a fejkörméretet (HC), a combcsont hosszát (FL) és a fej-fenék távolságot (CRL) is lemérik.

Most, hogy a második trimeszterben vagy, mesésen érzed magad (és mesésen is nézel ki)! Szóval ne hagyd ki a lehetőséget, látogasd meg a barátaidat (hiányolnak mióta este 7-kor fekszel le aludni), szervezz romantikus vacsorát a pároddal (hiányozni fognak ezek a dolgok, mikor a kicsi megérkezik), vagyis légy aktív!

Kíváncsi vagy rá mi történik a testeddel, a babáddal és az életviteleddel ezen a héten? Olvass tovább!

Amit gondolsz:

„Gyomorrontásom vagy mocorog valami a hasamban!”

A tested:

A 18. hét környékén valami gyanús rezgést érzékelhetsz a hasadban, az elkövetkezendő hetekben ez a pezsgő érzés még egyértelműbbé válik.

Gyakori, hogy a magzat mozgását tévesen egy kisebbfajta gyomorrontásnak hiszik a kismamák. Ha a 18. hétig nem kezded el érezni, hogy a babád rugdos, ne aggódj, ez mindenkinél más időpontban történik! Ha úgy érzed, hogy a pici nem mozog egy ideje, pedig korábban aktívan mocorgott, beszélj az orvossal!

Ha ezekben a napokban úgy érzed éhes vagy, elégítsd ki az étvágyadat (mértékkel!), most különösen fontos, hogy feltankold a saját és a babád energiaraktárait, szóval tartózkodj az Atkins-féle diétától még legalább 22 hétig (de később sem ajánlott, a szoptatás alatt semmiképp)!

A babád:

A babád fülei teljesen kifejlőtdtek, így mostmár tökéletesen hallja, ha beszélsz.

A pocaklakó miniatűr csontjai kezdenek megkeményedni, szagló, ízlelő, látó és halló érzékei folyamatosan fejlődnek, idegrendszere is egyre jobban kialakul! Mostanra kb. 140-200 grammot nyom és 14 cm!

Az életed:

Az alvás lassan már kihívás! Sajnos nem bíztathatunk, ez a továbbiakban csak fokozódik!

Folytatódik a kis jövevény szobájának berendezése. Ha már a függönynél tartasz, olyat vásárolj, amelybe nem tud beleakadni a kis trónörökös/nő, amikor nagyobb lesz, és felfedező körútra indul piciny birodalmában!