Izgalmas időszak

 

Ezen a terhességi héten már elég nagy rá az esély, hogy érezni fogod kisbabád mozgását! Ez az egyik legizgalmasabb része a terhességnek. Minden terhesség más. Az, hogy mikor fogod először érezni őt, attól is függ, hogy mennyire erősek a hasizmaid, hogy ez az első terhességed-e, illetve, hogy hogyan helyezkedik el a méhlepényed. Ha még nem érzel semmit, nem csüggedj! Most már tényleg bármelyik pillanatban megérezheted az első pici rúgásokat! Persze ezek még csak apró repdesések, hullámzások lesznek az elején, nem pedig igazi, erőteljes mozdulatok.

Ebben az időszakban igen gyakori, hogy megnövekszik az étvágyad. Diétázni persze nem kell, de próbáld meg magad távol tartani az üres kalóriáktól, mert az sem neked, sem pedig a babádnak nem tesz igazán jót. Ha folyamatosan azt érzed, hogy csak nassolnál, próbálj meg viszonylag egészségesebb rágcsákat eszegetni (almát, répát, sajtot, stb.). Természetesen éhezni nem kell és nem is szabad!

Mostanság előfordulhat, hogy a vérnyomásod alacsonyabb a szokottnál. Figyelj arra, hogy ne kelj fel túl gyorsan, amikor ülsz, vagy fekszel, mert könnyen elszédülhetsz.

Alvásnál is itt az ideje, hogy pozíciót válts, próbálj meg az oldaladon aludni, mert háton fekve a méhed elnyomhat bizonyos ereket, amitől azt érezheted, hogy nem kapsz rendesen levegőt. Próbálj meg a lábad közé venni egy nagy párnát és deréktájon ispárnázd ki magad, így kényelmesebb lesz az éjszakai alvás.

Ezen héten kerülhet sor a második trimeszteri ultrahang vizsgálatra is, melynek során már nagy valószínűséggel a baba neme is megállapítható lesz. Így lassan a névválasztás is kezd körvonalazódni. Sok pár választ egy becenevet a magzatnak, és így hívják egészen születése pillanatáig. Ezek a „munkacímek“ sokszor nagyon viccesek, ráadásul segítenek közelebb kerülni a babához is, aki egyelőre még odabent várja, hogy elérkezzen születése órája.  

 

Egészen babaszerű

 

A kisbabádnak ezen a héten egészen babaszerű a külseje. Kezén és lábán ujjbegyek találhatóak, szemei előre tekintenek és retinája fényérzékennyé válik. A csontosodás folyamata is kezdetét veszi. Ezen a héten a törzs hossza eléri a fej nagyságát. Amennyiben kisfiút hordasz a szíved alatt, ezen a héten megkezdődik a prosztata fejlődése is. A kisbabád ezen a héten akkora, mint egy kaliforniai paprika.

 

Őssejt kérdések

 

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját.

Azok a kismamák, akik a 17. - 20. hét között  kötnek szerződést , 20 000,- forint értékű osztott tárolást, illetve 10.000 forint értékű gyermek laktóz tesztet kapnak ajándékba.

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator