Félidő

 

Most tartasz a terhességed felénél! Szívből gratulálok! Mostanra már biztosan le sem tagadhatod, hogy kisbabád lesz. A méhed a köldököd magasságában helyezkedik el, előfordul, hogy a köldököd kidudorodik, és az a bizonyos fekete csík (a linea negra) is egyre csak sötétedik és sötétedik. A nőgyógyászati vizsgálaton az orvosod megméri a méh magasságát, ami ezen a terhességi héten pont akkora, ahány hetes terhes vagy, nagyjából 20 cm. Mostanra egyre erősebben érzed kisbabád mozgását is, ami egyrészt nagyon megnyugtató, másrészt a párod is kiveheti a dologból a részét, ha a kezét a hasadra helyezi. Ez egy nagyon különleges élmény a leendő apukák számára, hiszen mostanáig csak te tapasztalhattad meg a babavárás különféle megnyílvánulásait, és most végre ő is osztozhat ebben az érzésben legalább egy kicsit. 

Nem akarok ráállni a mérlegre!

 

Mostanra nagyjából 5 kilót szedtél fel, de az is teljesen normális, ha többet, vagy kevesebbet. Mindenesetre belenézve a tükörbe, a látvány igencsak eltérő a szokásosnál. Ne ess pánikba, adj magadnak időt, hogy megszokd ezeket a változásokat, és ami a legfontosabb: ne csak nézz, hanem láss is! Lásd meg, hogy mennyire gyönyörű, ahogy gömbölyödik a hasad és növekszik benne a kisbabád! Lásd, hogy milyen gyönyörű dús a hajad és szépen csillog! És fogadd el, hogy a terhesség végéig nagyjából további fél kilóval fog többet mutatni a mérleg hetente. Ez van. 

Iron woman

 

Győződj meg róla, hogy elég vashoz jut-e a szervezeted! A szervezeted a vas segítségével termel hemoglobint, ami pedig az oxigént szállítja a tested különböző pontjaira és a kisbabád számára. Így természetesen a terhesség idején több vasra lesz szükséged. Ezért nagyon jó, ha vörös húsokat fogyasztasz, spenótót, szilvalevet és vasban gazdag müzlit. Előfordulhat, hogy ennél komolyabb vas pótlásra is szükséged lehet, érdeklődj a patikában és az orvosodnál, hogy milyen étrendkiegészítővel tudnád támogatni a szervezetedet!

 

 

A félidős kisbabád

 

Ez a kisbaba mostanra már nem is olyan kicsi! A 20. Terhességi hétre kisbabád súlya nagyjából 300 gramm, és a fejétől a popsijáig 16,5 cm körül van a hossza. Sőt! A fejétől a tappancsáig 25 cm. Ugye, hogy már nem olyan apró? Akkora, mint egy banán!

Egyre nagyobbakat és jőízűeket kortyolgat a magzatvízből, így gyakran előfordul, hogy csuklik, ami nagyon vicces érzés: olyan, mintha lenyeltél volna valami rugós gumijátékot.

Ahogyan azt már fentebb is írtam, ebben az időszakban már jó nagyokat ficánkol az anyukája hasában, mindezt teszi a te és a párod legnagyobb örömére. Ezen kívül mostanra már jól hallja a hangod is, amit ügyesen megkülönböztet mindenki másétól. 

Őssejt kérdések

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját.

Azok a kismamák, akik a 20. - 25. hét között  kötnek szerződést , 20 000,- forint értékű osztott tárolást kapnak ajándékba.

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator