Majdnem teljesen jól vagyok!

 

Ebben az időszakban valószínűleg jól érzed magad. A hasad még mindig nem túl nagy ahhoz, hogy akadályozzon a mindennapi élet dolgaiban. Ugyanakkor a méhed egyre magasabban helyezkedik el, és egyre több helyre van szüksége, hogy helyet adjon növekvő kisbabád számára. Ezt a helyet úgy kaparintja meg magának, hogy az egyéb szerveidet szorítja ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tüdőd és a gyomrod egyre jobban helyszűkében lesznek. Ez pedig azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy nehezbben jutsz levegőhöz, illetve az étkezés is nehezebben megy majd. Az utóbbin úgy tudsz segíteni, hogy megpróbálsz sokszor kisebb adagokat fogyasztani, így segítve a helyszűkében lévő gyomrod munkáját. Egyébként is sokkal jobbat tesz az emásztésnek, ha az étkezések számát növeled, és az egyes étkezésekre szánt étel mennyiségeket csökkented. Ezzel a nehézlégzés is enyhülni fog. 

Néhány esztétikai problémával is szembesülhetsz: ha eddig nem voltak pattanásaid, na most lesznek, ami a fokozott zsírtermelésnek köszönhető. Ebben az időszakban hajlamosabb vagy a visszerek kialakulására is, amelynek az az oka, hogy nagyobb nyomás nehezedik a lábaidra, és erre még a szervezet fokozott progeszteron termelése is rátesz egy lapáttal. Ha a családban előfordult már visszér probléma, illetve ez nem az első terhességed, akkor nagyobb a valószínűséggel kell szembeznéd ezzel a kérdéssel. 

A visszerek kialakulásának a megelőzésére a következő praktikákat tudod bevetni. Polcold fel a lábaidat, amennyit csak tudod! Hordj  terhességi kompressziós harisnyát! Próbálj a bal oldaladon aludni, illetve ha tudsz, mozogj minél többet!

Seprűvénákat is felfedezhetsz magadon. Ezek apró erek, amelyek épphogy a bőr alatt találhatóak. Ezek a seprűvénák pók vagy nap mintázatúak, vagy éppen úgy néznek ki, mint egy fa. Látványnak nem éppen szépek, ugyanakkor teljesen ártalmatlanok, és a jó hír az, hogy szülés után el szoktak tűnni. 

Mekkora már ez a gyerek?

 

Kisbabád növekedése most nem annyira rohamos, mint eddig. Még szerencse, különben nem egy kisbabának, hanem egy elefántbébinek adnál életet 19 hét múlva.

A szervei azért szépen tovább fejlődnek. Mostanra egyébként nagyjából akkora, mint egy répa. A súlya 360 gramm körül van, a hossza pedig 26 cm körül van. Igazi kis akrobata, aki folyamatosan pörög és forog, hiszen még rengeteg helye van, hogy ezt megtegye. A magzatvízből szorgalmasan kortyolgat, sőt! Mostanra már képes megkülönböztetni az édes és keserű ízeket egymástól. Egyébként ebből a lenyelt magzatvízből egy minimális mennyiségű cukrot meg is kaparint, bár a fő táplálékforrása a méhlepényen keresztül érkezik a számára egészén a születése pillanatáig. Most már 21 hete éltek együtt, így lassan azt is ki fogod ismerni, hogy mikor aktívabb, és mikor kevésbé.

A kisbabádnak már szemöldöke és szemhéjai is vannak. És, ha kislányod lesz, akkor már nemcsak a hüvelye kezdett kialakulni, hanem petefészkében ekkorra már több, mint hat millió éretlen tüsző várakozik arra, hogy egyszer ő is átélhesse azt a csodát, ami most veled történik meg. Érdekesség, hogy mire megszületik már „csak“ két millió marad, és ez a szám csak csökkenni fog, nőni nem. 

Szex, szerelem, gyengédség és sport

 

Ha eddig nem sportoltál, akkor se csüggedj! Nem késő most belevágni! Ha az orvosod nem ellenzi, akkor érdemes is! Hiszen maga a terhesség és a szülés sem kicsi fizikai munka, hát még, ami utána vár rád! A mottód legyen az, hogy lassan és óvatosan!

Sok kismama jobban kívánja a szexet, mint korábban, esetleg a terhesség előtt. Ha ennek nincs egészségügyi akadálya, érdemes addig összebújnotok, amíg még viszonylag könnyen mozogsz. A terhesség előrehaladtával ugyanis egyre nehezebb lesz találni olyan pózt, ami mindkettőtök számára kényelmes és élvezetes lesz. Nem beszélve arról, hogy szülés után mire lesz időd, vagy mihez lesz kedved. Használjátok ki az együtt töltött időt és próbáljatok ki új pózokat, például egymás mellett fekve! 

Őssejt kérdések

 

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját.

Azok a kismamák, akik a 20. - 25. hét között  kötnek szerződést , 20 000,- forint értékű osztott tárolást kapnak ajándékba.

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator