Nagy, nagyobb, még nagyobb

 

Csodálkozol, hogy hova lehet ezt a növekedést még fokozni? Hát a végtelenségig! A súlyod folyamatosan nő, ezt a súlyt pedig cipelni kell. Ezért egyre gyakrabban számíthatsz arra, hogy a lábfejed és a bokád dagadni fog. Ez egy bizonyos szintig teljesen normális, hiszen ezt az a többletsúly okozza, amit nagyjából egy területre koncentrálva cipelsz, a hasadon. Fontos, hogy próbálj meg minél többet mozogni, ugyanakkor a lábad ne ácsorogj egy helyben órákig, illetve az sem tesz neki túl jót, ha sokáig lógatod. A legjobb, ha sokat sportolsz, sok folyadékot iszol, és a maradék időben pedig felpolcolod a lábadat. Ugye milyen egyszerű? Hát nem. Ha a dagadás pihentetésre nem húzódik vissza, vagy nem csökken, illetve túlzott mértékű, mindenképpen konzultálj az orvosoddal! 

A súlynövekedés fokozódásával más kellemetlen vendégek is bekopogtathatnak, a striák. Ez az egyik legnagyobb mumus a terhesség során, hiszen, ha egyszer megreped a bőr, halványítani igen, de eltüntetni nem lehet a nyomait. A világ összes kozmetikai cége gyárt terhességi csík kialakulását megelőző krémet, ez tény. Ugyanakkor jobb, ha tudod mielőtt megvennéd az összes krémet, hogy a bőröd rugalmassága nagymértékben függ a genetikai adottságaidtól is, tehát a kontroll nem kizárókag a te kezedben van! Amit mindenképpen megtehetsz, hogy megelőzd a terhességi csíkok kialakulását, az az, hogy szedsz olyan kollagént, amelyet kismamák is fogyaszthatnak, sokat és rendszeresen iszol, sportolsz és igyekszel minél kevesebbet hízni, illetve folyamatosan hidratálod a bőrödet olajokkal és speciálisan erre a célra kifejlesztett krémekkel. Szeretném hangsúlyozni még egyszer, hogy a genetikai adottságokkal nem lehet szembeszállni, tehát akkor se csüggedj, ha minden igyekezeted ellenére megjelenik egy, két csík. Akkor próbáld meg úgy felfogni ezt a helyzetet, hogy ezek a csíkok annak a jelei, hogy egy igazi csodanő vagy, egy harcos amazon, ezek a csíkok pedig a te „harci sérüléseid“. És ez így is van, ezek a csíkok mindig arra emlékeztetnek majd, hogy te 9 hónapig otthont adtál, tápláltál, védtél és óvtál egy kisbabád, akit azután világra hoztál. Mi ez, ha nem egy igazi csoda?

Fontos, hogy a testtartásodra is ügyelj. Minél nehezebb súly összpontosul a hasad köré, annál fontosabb, hogy ne a görnyedt testtartást válaszd. Egyrészt nagyon fog fájni a hátad, másrészt ebben a görnyedt testhelyzetben sokkal kevesebb oxigén jut a tüdődbe is, így a nehézlégzéseden is csak azzal tudsz segíteni, ha megpróbálsz tudatosan figyelni arra, hogy kihúzod magad. Hidd el, megéri! 

Hány grammot nyomsz életem?

 

A 22. terhességi héten kisbabád nagyjából 430 gramm és 27 cm, akkora, mint egy dísztök!

A csöppség bőrét még pelyhes szőr borítja és ráncos is, még sok-sok zsírpánát kell növesztenie ahhoz, hogy amikor először találkoztok olyan kerek és kompakt baba formája legyen. Mostanra az agy és idegvégződései elég fejlettek ahhoz, hogy érezze a tapintást, sőt! Ha beszélsz hozzá, vagy énekelsz neki, nagy valószínűséggel már ezer közül is megismeri a hangodat, ami a születése után emiatt képes lesz őt megnyugtatni, amikor majd kétségbeesetten sír. Ha kisfiút hordasz a szíved alatt, ezen a héten a herék megkezdik a leszállást a hasüregből a herezacskók felé. 

Őssejt kérdések

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját.

Azok a kismamák, akik a 20. - 25. hét között  kötnek szerződést , 20 000,- forint értékű osztott tárolást kapnak ajándékba.

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator