22. Terhességi hét

Az aktus során nem tehettek kárt a babában, bár ez gyakori félelem forrása. A kicsit jól védi a magzatburok, és semmit sem tud a szülei tevékenységéről. Hacsak orvosod nem ajánlotta kifejezetten a nemi élettől való tartózkodást, ez igen egészséges terhesség alatt is.

Ha a babád körüli teendők listája kezd vészesen hosszasra sikerülni, ne stresszeld magad! Köss üzletet a pároddal: ha már megszületett a pici, heti egy napot vagy estét kérj egy héten, amikor is semmi babával kapcsolatos dologgal nem kell foglalkoznod.

Amit gondolsz:

„Na várjunk csak! Szóval ha gyerekem lesz, az nem átmeneti dolog, hanem örökké tartó!?”

A tested:

Sajnálatos módon a két ember helyett enni mondás a terheseknél nem egyezik meg a dupla shake és dupla hamburger fogalmával... Sőt, a terhes nőknek a napi plusz kalóriaszükséglete mindössze 300 kalória, ami egy kiadós turmixnak, vagy egy szerényebb szendvicsnek felel meg. Ilyenkor is érdemes reggelre betenni a plusz kalóriákat, és nem éjszaka kienni a hűtőt! Higgy nekünk!

Néha a terhes nőknek egyszerűbb hatszor kevesebb ételt elfogyasztaniuk, mint három főétkezést betartaniuk. A legjobb, ha tartasz mindig valami könnyű rágicsálni valót, reggeli szeletet, pudingot, ilyesmit. Így nem tör majd rád a fizikai munkásokat is megszégyenítő étvágy.

A babád:

A kicsi kezei egész nagyra nőttek már, az érzékelése is alakul, most, hogy az idegvégződések is működnek.

Már most egy kis Einsteint hordasz a szíved alatt! Folyamatosan fejlődik az agyacskája, sőt, ha megszületik, még 5 évig fejlődés alatt áll majd!

A hajacskája már növekszik, de mivel nincsenek még pigmentjei, ezért nagyon szőke, szinte fehér.. (Olyasmi, mint Billy Idol haja)

Fejlődnek az ízlelő bimbói is, így ha most látnád őt, valószínűleg a nyelvét nyújtogatja és fintorogna, mert valami csípőset ettél :-)

A fejétől a lábujjáig olyan 27 cm lehet és 0,4-0,5 kg.

Az életed:

A babák életének első évében nagyon fontos szerepet kap a gyermekorvos, így érdemes egy kis kutatást végezni, mielőtt döntenél a személyéről.

Próbálj beszélni a szülészeddel, háziorvosoddal, hátha tudnak ajánlani neked megfelelő szakembert. Ezt előtérbe helyezheted egy kicsit a többi fontos információ, eszköz beszerzéséhez képest.

Ha nem nagyon akarod halogatni a tennivalóidat, gondolkodj el a kórházba szállítandó táskád tartalmáról, jobb előbb, mint később! Ennek örömére egy új táskát is beszerezhetsz!