23. Terhességi hét

A rendelésen orvosod valószínűleg meg is fogja tapintatni a hasad. Ez azért van, hogy megtudja, milyen helyzetben van a baba. Mérőszalaggal megmérik a méhfenék magasságát, ez jól mutatja a baba folyamatos növekedését. Vannak, akik aggódnak, ha a baba „túl kicsi” vagy „túl nagy”. Természetes, hogy vannak kisebb eltérések. Ha azonban aggódsz, mindenképpen beszélj az orvosoddal, esetleg nézegess terhes anyák hasáról készült képeket!

Jól érzed magad, jól is nézel ki, egészségesen eszel és eleget iszol. Minden csodálatos! Mintha minden nap szülinapod lenne, az emberek törődnek veled, a sorban előre engednek, átadják a helyüket, stb. Jó, lehet, hogy ezek nem minden nap történnek meg veled, de érzed, hogy terhesnek lenni, igazán különleges, még akkor is, ha az a neveletlen kölök múltkor nem adta át a helyét a buszon.

Amit gondolsz:

„Ne mondd, hogy ebben a ruhában úgy nézek ki mint egy nagyi, én is tudom...”

A tested:

Tény: nem csak a hasad körül sikerült extra súlyhoz jutni, hanem a dekoltázsod környékén is érezhető a változás.

A hátfájások már okozhatnak némi kényelmetlenséget... Kipróbálhatod a jeges vizesborogatásra fekvést vagy az akupunktúrát, de a masszázs is sok fájdalomtól megkímélhet. Esetleg megkérhetsz valakit hogy gyúrja át kicsit a hátadat, így egy óra múlva biztosan jobb hangulatba kerülsz.

Ha rendszeres fájdalmat érzel a hátad lentebbi részén, az is elképzelhető, hogy ülőidegzsábától szenvedsz. Porckorongsérv is okozhatja a durazsákból kilépő, ott futó ideggyök összenyomódását, mely eredményezhet isiászt, ülőidegzsábát más néven. Ilyenkor jellegzetesen féloldali, derékból kiinduló fájdalmat lehet érezni. A fájdalom az alsó végtag felszínén halad a lábujjak felé, de különböző távolságokban végződik (tehát nem feltétlen érződik a lábujjakig). A fájdalom nyugalomban enyhül, hasprésre viszont fokozódik. Ha ilyesmit észlelsz magadon, fordulj orvoshoz.

A babád:

Még egy kis időre van szüksége a babádnak, hogy a tüdejével lélegezni tudjon.

A pici a következő 4 hétben tulajdonképpen megkétszerezi majd a súlyát. Boldog lehetsz, hogy veled ez nem fordulhat elő!

A gyermeked kezd egészen újszülött formát ölteni, a bőre is kevésbé áttetsző már. Az alakja is formásabb, bár a feje még mindig nagynak bizonyulhat a kis testéhez képest.

30 cm hosszú és fél kilós jelenleg, ami megegyezik egy Harry Potter könyv méreteivel.

Az életed:

Valószínűleg az alvás kezd nyűg lenni. Ha nem elég kényelmes az ágyad, érdemes lenne elgondolkodni egy megfelelő(bb) beszerzésén. Ha eddig nem tetted vona, lassan a picinek is illene nézni egy kiságyat.

Rengeteg lehetőséged van: kiságy, bölcső, mózeskosár, hinta, a te ágyad, szennyes kosár (na jó az utóbbi csak vicc).

Akár a Te vagy az ő komfortjáról legyen szó, érdemes előtte jól átgondolni a pro és kontra érveket, és mielőtt nyakatokba vennétek a várost, elgondolkozni azon is, mi illik leginkább a Ti életstílusotokhoz, ritmusotokhoz – és legfőképp ezek alapján dönteni.

És ha már az alvásról van szó: csináljatok együtt egy közös szundi-randit a pároddal.

Kikapcsolni a telefonokat már önmagában felemelő érzés, de egy jó kis délutáni szunyókálás kifejezetten jót tesz mindenkinek! Meglátod, még 17 hét és minden percedet ágyban töltenéd legszívesebben!