Mi a csuda az a Braxton Hicks?

 

Ezen a terhességi héten megint új fogalmat vezetünk be. Olyan ez, mint egy mini orvosi egyetemi képzés. A végére már félig-meddig szülész orvosnak érezheted magad. Szóval mostanra a méhed elkezdi az összehúzódásokat gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy a méh simaizomszövete ciklikusan összehúzodik és ernyed el. Ezek az összehúzódások a babád növekedésével és mozgásával egyre hangsúlyosabbak lesznek. Ezeket a rendszertelen, menstruációs görcshöz hasonlatos összehúzódásokat nevezzük Braxton Hicks kontrakcióknak. Ezek a kontrakciók a has megkeményedésével járnak, rendszertelenek, és 15 másodperctől 1 percig tarthatnak. Fontos, hogy ne ijedj meg miattuk! Ez teljesen normális jelenség. Gyakrabban előforudlnak egy hosszú napot követően, vagy szexuális együttlét, esetleg edzés után. Aggodalomra semmi ok! Ilyenkor pihenj le, és igyál sok-sok folyadékot! A méh ellazulásához a magnézium is hozzájárul, ezért ha eddig nem szedtél, hát most itt az ideje elkezdened!

Ha azoban ezek az összehúzódások rendszeresek (egy óra alatt legalább négyszer előfordulnak) és nagyon fájdalmasak, mindenképpen konzultálj az orvosoddal! 

Volt egy bokám, de nem találom!

 

A lábaid és a bokáid valószínűleg elkezdenek bedagadni (ha eddig ezt megúsztad, szerencsés vagy!). Ha meleg van, vagy sokat mászkáltál, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy a nap végére már csak egy Crocs papucsba tudod belepréselni az elefánt patáidat, akarom mondani lábaidat. Egy bizonyos fokig ez is teljesen normális, a terhesség során a szervezet rengeteg vizet tart vissza, amelytől csak szülés után fogsz megszabadulni.

Ha azonban azt tapasztalod, hogy arcod es a végtagjaid is túlzottan dagadnak, mindenképpen keresd fel az orvosodat, mert mindez jelezhet preeclampsiát (terhességi magas vérnyomás) is. Emiatt sem érdemes aggódni, csak jobb az óvatosság! 

A következő praktikákat vetheted be a bégtagok dagadásának enyhítésére.

Próbálj a bal oldaladon feküdni! Amikor ülsz, mindig rakd fel a lábad. Törekedj arra, hogy ne ülj és állj sokat egy helyben! Az állapotodhoz mérten próbálj meg aktív életet élni. Vigyél be elegendő folyadékot és viselj kompressziós harisnyát! 

Nehéz vagy babácska!

 

Mostanra a kisbabád nagyjából 500 gramm és 29 cm, akkora, mint egy  nagyobb mangó.

Még mindig ráncos és rohamos tempóban gyűjti magára a zsírszöveteket. Külalakra pedig egyre jobban hasonlít egy újszülött kisbabához. Önfeledten lubickol, pörög-forog a hasadban egyre erőteljesebben jelezve, hogy ő bizony ott van és köszöni szépen jól van. A tüdejében található erek megkezdik a felkészülést, arra, hogy a baba nemsokára majd idekint önállóan tudjon lélegezni. Kisbabád egyre jobban figyel a külvilág zajaira is, így a zenére, kutyaugatásra, esetleg a porszívó zajára. Sok újszülött ezektől a zajoktól később, mikor  már megszülettek, megnyugszanak és elalszanak. Sajnálom, úgy tűnik, hogy itt a nagytakarítás ideje! Mindent a kisbaba megnyugtatásáért! 

Őssejt kérdések

 

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját.

Azok a kismamák, akik a 20. - 25. hét között  kötnek szerződést , 20 000,- forint értékű osztott tárolást kapnak ajándékba.

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator