Megint egy mérföldkő és megint egy kellemetlen vizsgálat!

 

Most egy picit hátradőlhetsz, és ha eddig nagyon-nagyon izgultál, akkor most már tényleg itt az ideje, hogy megnyugodj! Ugyanis azok a babák, akik ezen a terhességi héten, vagy ezután születnek meg (jóval idő előtt), már jó eséllyel életben maradnak! Természetesen az ő helyük még sok-sok hétig odabent van, de ez akkor is nagyon megnyugtató!

Ezen a héten ismét kötelező vizelet és vérvizsgálat következik. De ami a legfontososabb, hogy valamikor a 24. és a 28. terhességi hét között kerül sor a cukorterheléses vizsgálatra. A statisztikák szerint mostanra minden 10. várandós nőnek gesztációs diabétesze, azaz terhességi cukorbetegsége van, így bármilyen kellemetlen legyen is ez a vizsgálat, abszolút indokolt. A vizsgálat egy vérvétel formájában valósul meg, melynek során éhgyomorra kell érkezni, levesznek egy adag vért, majd el kell fogyasztani 75 gramm glükózt, és ezután két óra múlva ismét vért vesznek. Fontos, hogy nem szabad sok vizet fogyasztani a vérvételt követően, illetve mozogni sem, mert ezek mind befolyásolják az eredményt. Ezt a vizsgálatot más néven OGTT-nek, azaz orális glükóztolerancia tesztnek nevezik. Az eredmény akkor jelez gesztációs diabéteszt, ha az éhgyomri érték meghaladja az 5,8 mmol/l-t, illetve a két órás érték a 7,8 mmol/l-t. Azért is kiemelten fontos ez a vizsgálat, mert ez nemcsak téged, hanem a kisbabád jóllétét is befolyásolja. Ugyan a terhességi cukorbetegség a nők 90%-nál a terhességet követően elmúlik, ugyanakkor azt is jelezheti, hogy ez egy olyan betegség, amelyre hajlamos vagy, és előfordulhat, hogy 5-10 év múlva visszatér. A kisbabáknál pedig csökkent vércukor értéket eredményez, ami egyrészt veszélyes, másrészt ezek a babák szoktak a „normálisnál“ nagyobb születési súllyal érkezni. Aggodalomra most sincs ok, mert a gesztációs diabétesz diabetológus által előírt diétával az esetek többségében tökéletesen karban tartható, illetve inzulin segítségével támogatható. Ráadásul ezzel esetleg ráveszed magad egy egészségesebb életmód fenntartására is. 

Méhemnek labdája

 

Mostanra a méhed akkora, mint egy focilabda, biztosan ezért is rugdossa folyamatosan kisbabád odabentről. Kisbabád ezen a héten nagyjából 600 grammot nyom és körülbelül 30 cm hosszú. Akkora, mint egy cső kukorica. Még mindig nem rendelkezik túl sok zsírpárnával, de ez is alakulgat! Ezen a héten alakulnak ki a belső fülben található félkörös ívjáratok is, amelyek a szervezetünk egyensúlyozásában segítenek, így babád mostanra már azt is érzékeli, ha fejjel lefelé van a méhedben. A fehérvérsejtek termelése i sezen a héten kezdődik meg, amelyeknek kulcsfontosságú szerepük lesz a fertőzések és betegségek elleni harcban. Az ízlelőbimbói is egyre fejlettebbek.


 

Őssejt kérdések

 

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját.

Azok a kismamák, akik a 20. - 25. hét között  kötnek szerződést , 20 000,- forint értékű osztott tárolást kapnak ajándékba.

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator