24. Terhességi hét

Két hét múlva esedékes egy terhességi cukorbetegség vizsgálat.

Erre az időre a tény, hogy babát vársz, már biztosan nyilvánvaló. (Talán azért, mert már nem is látod a lábfejedet?). Teremts magadnak lehetőséget, hogy beszélgethess a megváltozott önmagadról (magatokról) a családdal, szülőkkel, barátokkal, ismerősökkel, orvossal, fodrásszal, a buszon melletted utazó utassal! Bárkivel! Teljesen természetes, ha időnként kiakadsz. Hangot adni az anyasággal kapcsolatos aggodalmaidnak, a létező legjobb út, hogy hozzászokj a gondolathoz.

Amit gondolsz:

„Most komolyan, hová tűnt a lábfejem!?”

A tested:

A terhesség alatti szőrnövekedés azok közé a bizarr jelenségek közé tartozik, amit nem vártál.

A különböző helyeken előtüremkedő szőrszálakat a terhességi hormonoknak köszönheted. Jó hír, hogy emellett a lassabb anyagcserének köszönhetően hajad is annyira dús, mint soha eddig.

Sajnos ez az áldásos állapot nem csak a fejedre korlátozódik. Lehetséges, hogy mostanság észreveszel különböző szőrszálakat a hasadon, álladon, hátadon kívül még a felső ajkad területén is.

A jó hír, hogy akár gyantázással, csipesszel, epilátorral esel neki a makacsul felbukkanó szőrszálaknak, megengedett a terhesség alatt.

Rossz hír? Sajnos mindegyik módszer fájdalmas, mint.. mint a gyantázás. Tehát, megengedett a Brazl fazon kihagyása per pillanat. Megígérjük, a szülészed nem fog ítélkezni feletted!

A babád:

A bébi nem lopja a napot és csücsül odabent(pontosabban a hólyagodon), hanem keményen dolgozik a méhen kívüli életének feltételein – fejleszti a tüdejét és gyarapszik.

Fontos mozzanatok a héten:

A dolgok kezdenek kissé szűkössé válni a jó öreg méhben, ahogy a baba nő és nő. A bordáid valószínűleg odaszegeződnek a jó régi helyükre, amikor átmenetileg nincsenek praclik közöttük.

A babád fülei már teljesen funkcionálnak. Ezt lehet, már te is érezted, egy-egy mozdulat, hang által kiváltott rugdosásnak köszönhetően. A méhen belül érzi a szíved dobbanásait, a levegő ki és beáramlásának a hangjait, a gyomrod korgását, azt, hogy a párod megígérte,hogy elszalad két sajtos hamburgerért, és azt is, hogy amikor végül megérkezik velük, és Te számon kéred, hol a SÍP-ban járt már.. Szóval figylej rá, mit beszélsz!

Az életed:

Ideje keresni és beiratkozni egy szülésfelkészítő tanfolyamra, ahol felfedezhetsz egy csomó szülőszobát és szülészeti osztályt, különböző kitolási és légzési technikákat, stb. Tehát megkaphatod a választ egy csomó kérdésedre, és még annál is több információhoz juthatsz (hát igen, lesz pár dolog amiről soha sem akartál volna tudni).

Csak arra ügyelj, akármilyen felkészítőt is választasz, hogy a felkészítő tagja legyen a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE).

Ha mindig azt mondtad, nincs időd olvasni, akkor is azt ajánluk, még most ragadj meg egy érdekes könyvet és kezd el kényelmes (na jó, a lehetőségekhez képest kényyelmes) estéken olvasgatni, mert ha már babád lesz, a mesekönyvekre fog korlátozódni ez a szórakozás a számodra egy jó ideig.

Vedd meg:

Csak azért mert nő a pocid, a többi testrészedet még szexivé varázsolhatod, kismamáknak kialakított talpas, ¾ , vagy fejnélküli divatos harisnyákkal.

Egyél:

Ehetsz különböző sörös tésztákat, nem kell aggódj az alkohol miatt, mert az a főzés közben elpárolog.