Most akkor bálna vagyok vagy terhes nő?

 

Lassan a második trimeszter vége felé közeledsz. Mostanra már a hasad mérete sem nevezhető jelentéktelennek. Ebben az időszakban kell nagyon vigyázni a súlygyarapodással, hiszen mostanság nincs hányingered, nem érzed magad különösen rosszul sem, viszont az étvágyad talán a szokásoshoz képest megnövekedett. Ezen kívül a terhességnek köszönhetően az emésztésed is jóval lassabb, mint általában. Míg a terhességed előtt előfordulhatott, hogy egy jó nagy zabálást úgy próbáltál meg nem történtté tenni, hogy utána napokig erősebben edzettél, illetve nem nagyon ettél, úgy ezt várandósan nem teheted meg, hiszen a kisbabádat folyamatosan és egyenletesen kell táplálnod. Így aztán érdemes arra odafigyelni, hogy egyenletesen és kiegyensúlyozottan táplálkozz, mert amit most magadra pakolsz, azt még jó sokáig kell magaddal cipelned. Már a várandósság önmagában is egy elég nagy súly, amit kilenc hónapon keresztül hordani kell, ehhez nem érdemes hozzáadni a felesleges kilókat, mert igen kényelmetlen hosszútávon ezt a többletsúlyt cipelni, rááadásul az ízületeidnek sem tesz túl jót. Harmadik érvként itt is megemlítem a terhességi cukorbetegséget is, ami mára minden 10. terhes nőt érint, így elég sok ok sorakozik amellett, hogy ne kezdj féktelen zabálásba, még akkor se, ha a szervezeted próbál erre kényszeríteni. Ezt az önmegtartóztatást kezd azzal, hogy megpróbálsz nem nassolni és üres kalóriákat fogyasztani. Egyébként az ideális testsúlygyarapodás a 25. terhességi hétig a 8-11 kg. A másik mumus a székrekedés, ami folyamatosan ott ólálkodik a terhes nők körül. Előfordulhat, hogy mostanság megint előkerül ez a probléma nálad is. A legjobb, amit tehetsz, hogy magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasztasz és megfelelő mennyiségű folyadékot (vizet) viszel be a szervezetedbe. Az utóbbinak egyébként számos jótékony hatása van: teltség érzetet okoz, enyhíti a Braxton-Hicks kontrakciókat, az ödéma ellen is hatásos, illetve a szervezeted megnövekedett víz igényét is kielégíti. 

A hajas baba te vagy!

 

Most, hogy gyakorlatilag letiltottalak a nassolásró, jöjjön valami jó hír is: mostanra hatalmas és csillogó hajkoronával büszkélkedhetsz, ugyanis a terhesség alatt a hajad egyre csak dúsabb és dúsabb lesz. Ez is, mint minden a várandósság alatt, a hormonoknak köszönhető. 

Több, mint fél kiló vagy életem!

 

A 25. terhességi héten kisbabád nagyjából 700 gramm, a hossza pedig 35 cm. Akkora, mint egy karórépa! Végre elkezdni növeszteni a zsírpárnákat és a haja is elkezd nőni! Látod, amig te megpróbálod minimalizálni magadon a zsírpárnák kialakulását, addig azon drukkolsz, hogy a babád minél többet növesszen magának. Máris egy csapat vagytok! Az orrnyílásai elkezdenek kinyílni és a tüdejében elkezdenek kifejlődni az erek, amiknek köszönhetően légzőmozgásokat végez. A baba gerincének a szerkezete is intenzíven fejlődik. Ha dühös lenne rád, mostanra már ujjacskáit is ökölbe tudja szorítani, szóval jobb lesz vele vigyázni. A bőre kezdi elveszíteni az átlátszóságát, de még mindig ráncos.

 


 

Őssejt kérdések

 

Mostanra elérkezett az idő, hogy elkezdj tájékozódni a születéskor gyűjthető őssejtek megőrzéséről is. Hogy mégis miért lehet fontos, mire valók az őssejtek és egyáltalán mik azok. Ahhoz, hogy hiteles, pontos és naprakész információkhoz juss, fontos, hogy a megfelelő helyről tájékozódj, ahol minden kérdésedre választ találsz és minden információt a rendelkezésedre bocsájtanak. A Krio Családi Őssejtbank Magyarország első és legnagyobb családi őssejtbankja, és a legbővebb szolgáltatást nyújtja az őssejttárolásban. Négyféle csomag közül választhatsz (akár éves, akár 5, 10, vagy 20 éves fizetési konstrukció mellett dönthetsz), ezen kívül rendelkezésedre áll részletfizetés, de akár egészségpénztárra is elszámolhatod az őssejtárolás díját.

Azok a kismamák, akik a 20. - 25. hét között  kötnek szerződést , 20 000,- forint értékű osztott tárolást kapnak ajándékba.

A Krio Családi őssejtbank online kalkulátora segítésével, te is könnyedén összeállíthatod és kiszámolhatod őssejttárolási csomagod árát: https://ossejt.krio.hu/ajanlatkalkulator