Lenyeltem egy sárgadinnyét

 

A 26. Terhességi hét környékén a hasad nagyjából akkora, mint egy sárgadinnye. Ahogy növekszik, a bőr egyre jobban viszket is, ez teljesen normális, a leggyakrabban a bőr feszülése okozza. Minden kismama rémálma a stríák kialakulása. Ugyan minden valamit magára adó kozmetikai cég piacra dobott már egy „csodakrémet“ vagy „csodaolajat“, sajnos akármennyire is kenegeted, ezzel nem csökkented annak az esélyét, hogy stríák jelenjenek meg a bőrödön. A stríák kialakulásának ugyanis a laza kötőszövet az oka, amelyre vagy van hajlamod, vagy nincs. Ettől függetlenül nagyon fontos a megfelelő bőrápolás. Arra figyelj, hogy ha a viszketés a hasadon tartósan fennáll, akkor mindenképpen szólj az orvosodnak róla!


 

Előfordulhat, hogy megemelkedett egy kicsit a vérnyomásod, bár valószínűleg még mindig alacsonyabb, mint azelőtt hogy terhes lettél volna. 

A Preeclampsia  - egy nagyon súlyos betegség, amit a magas vérnyomás kísér – leggyakrabban a 37. hét után jelenik meg, de korábban is előfordulhat, ezért nem árt tudni, hogy milyen jelek utalhatnak a kialakulására. Azonnal hívd az orvosodat, ha bedagad az arcod vagy puffadás van a szemeid körül, az enyhénél erősebben bedagad a kezed, erősen vagy hirtelen dagad be a lábad vagy a bokád, vagy gyorsan kezdesz el hízni (több mint heti 2-3 kilót). Azonnal szólj az orvosodnak, ha erős vagy nem szűnő fejfájásod van, látási zavarokat tapasztalsz (duplán vagy homályosan látsz, foltokat vagy villogó fényeket látsz, érzékeny vagy a fényre, vagy ideiglenesen elveszted a látásodat), erős fájdalmat érzel a hasadban vagy érzékeny a hasad, vagy hánysz.

Ha a hátad kicsit fájósabb mostanában, akkor ez a növekvő méhednek és a hormonváltozásoknak köszönhető. Persze a plusz súly sem tesz túl jót neki. A sétálás, hosszú ideig állás vagy ülés, és a hajolgatás és emelgetés is megterhelheti a hátadat, szóval mindezt csak mértékkel! Ha időd engedi, keress fel egy kismama masszőrt, hidd el, csodákat tud tenni egy masszázs a terhesség alatt (is).


 

Édes újhagymám!

 

Kisbabád mostanra nagyjából 760 grammot nyom és 36 cm hosszú. Akkora, mint egy újhagyma.

 

A babád fülében található ideghálózat már annyira fejlett, hogy simán kihallgatja, hogy miről beszélgetnek a szülei. Úgyhogy csak óvatosan! Mostanra már gyakorlottan be- és kilélegzik kis mennyiségű magzatvizet, ami fontos a tüdeje kifejlődéséhez. Ezek az úgynevezett lélegző mozdulatok jó gyakorlást jelentenek majd arra az időre, amikor már megszületik és elkezd levegőt lélegezni.
Ha fiad lesz, a heréi nemsokára leereszkednek a herezacskójába – ez a folyamat két-három hónapot fog igénybe venni.

Az agyhullámok már az újszülöttekére hasonlítanak, és kialakul jellegzetes az alvás-ébrenlét mintázatuk is.  A baba szemei eddig szorosan le voltak zárva, hogy a retinája egészségesen fejlődjön, de ezen a héten a retinák is nyiladozni kezdenek. Most kezd kialakulni a babád szemének színe is. Ugyan általában a kisbabák kék vagy sötétbarna szemmel születnek, ez az első hat hónapban nagyon gyakran megváltozik.