26. Terhességi hét

A héten el kellene végeztetni a terhességi cukorbetegség szűrését. Ennek során meghatározott összetételű tesztreggelit fogyaszt el a kismama, majd megmérik az étkezés utáni vércukorszintet

Úgy érzed, az idő folyamatosan csak vánszorog... Ne aggódj, csak terhes vagy, ez így természetes. Emellett az egyik pillanatban azt gondolod, teljesen felkészültél az anyaságra, míg a következő percben legszívesebben üvöltenél a kétségbeeséstől. Ez annak a bizonyos érzelmi hullámvasútnak tudható be, amelyet időnként átélsz.

Amit gondolsz:

„Bolhás lettem? Miért viszketek ilyen őrült módon?”

A tested:

Egy csomó undorító, kellemetlen dolog történik terhesség alatt (bőrkiütés, szelek, amiket nem tudsz kontrollálni, stb.), de vélhetően ezek közül is a fokozott folyás viszi a pálmát.

Ha érzed néha, hogy nevetés, tüsszentés, köhögés közben egy kevés vizelet távozott a testedből, ne aggódj. Az átmeneti inkontinencia gyakori a terhesség alatt. Remek! - gondolhatod. Beszerezted a sok pelust, de nem gondoltad volna, hogy a babád születése előtt esetleg neked szükséged lehet rájuk. Ne keseredj el, inkább végezz Kegel gyakorlatokat (lsd. Cikkeink).

Ha a folyásod viszketést, kiütéseket okoz (főleg, ha nagyon sok apró kiütésed lenne), lehet, hogy fertőzésed van, így érdemes mihamarabb konzultálnod orvosoddal.

Ha pedig úgy érzed, hogy gyakrabban kell pisilned a normálisnál (vagyis 15 perc helyett minden 10 percben pisilned kell, mivel valaki rajta csücsül a hólyagodon), az is elképzelhető, hogy valamilyen egyéb fertőzéstől szenvedsz, így szintén az orvost javasoljuk. A „pisiljen ebbe az edénykébe” mondat ilyenkor úgyis minden vágyad!

A babád:

Végy mély lélegzetet! Babád tüdejében a hörgőcskék fejlettsége eljut arra a szintre a hét végére, hogy ő is ugyanezt tehesse (legalábbis elvileg). A hörgőcskék a következő 9 évben folyamatosan fejlődés alatt állnak majd. A membránok, amik a hörgőcskéket elkülönítik a véráramtól, most már eléggé vékonyak ahhoz, hogy az oxigén-széndioxid csere végbemehessen. Ezt hívjuk légzésnek.

A retina fejlődése erre a hétre már befejeződik, vagyis gyermeked szemei kialakultak. Még nem lát, mivel általában csukva van a szeme és sötét veszi körül.

Az agyhullámok a hang és a látás képességét illetően már mérhetőek az ilyen korú magzatoknál. Ahogy fejlődik ez a képessége, megtanulja elkülöníteni a hangotokat más zajoktól vagy idegen emberek beszédétől. Kutatások is azt bizonyítják, hogy szülést követően a csecsemők felismerik az ismerős hangokat, ami szintén azt bizonyítja, hogy a kisbabád végig hallgatózott odabent.

A kicsi most töltötte el a Méh Hotel-beli tartozkodásának 2/3-át, aki kb. 35 cm hosszú és 0,75 kg lehet most.

Az életed:

Remélhetőleg sosem lesz rá szükséged, de érdemes lenne egy csecsemő elsősegélynyújtó tanfolyamra ellátogatnod. Érdeklődj a Vöröskeresztnél vagy a védőnődnél, hogy lakóhelyedhez hol találhatsz ilyet a legközelebb. Szintén érdemes elolvasni a csecsemők elsősegélyi ellátásáról szóló cikkeinket.

Vedd meg:

Terhességi csíkok megjelenése ellen különböző olajokat találsz drogériákban. Van aki hajlamosabb rá, nekik feltétlenül ajánlott a bőr megfelelő ápolása.

Egyél:

Helyes kávétermoszok kaphatóak már, amivel az otthon elkészített kávét, teát magaddal viheted.