Itt szúr, ott fáj, pedig hol van még a vége?
 

Kisbabád továbbra is önfeledten ficánkol a hasadban, aminek mostanra már nem mindig örülsz annyira. Emlékszel még, amikor először érezted, hogy odabent rúgkapál? Ugye milyen megható volt? Hát most már lehet, hogy ne maz örömtől csordul ki egy könnycsepped, hanem egy jól irányzott rúgás miatt a veséd tájékán. Kibírod anyukám! –gondolja magában a csintalan kis magzat, majd továbbúszik. Akárcsak a te sötét gondolataid.

Mostanra egyre többet gondolsz a szülésre, és az is teljesen természetes, hogy azon aggódsz, hogy mindez ne idő előtt történjen. Éppen ezért, ha a következő panaszokat tapasztalod, azonnal keresd fel az orvosodat. Az egyik ilyen a menstruációs típusú görcs. Persze lehet ez egy ártalmatlan jó öreg Braxton Hicks is, éppen ezért érdemes meginni ilyenkor egy hatalmas pohár vizet és ledőlni, majd várni egy kicsit. Ha nem ismétlődően tér vissza a fájdalom (mondjuk egy óra alatt négyszer), akkor semmi ok a pánikra, csak a szervezeted így jelez neked, hogy egy kicsit lassíts. Ha azonban a görcsök minimum négyszer vissza-visszatérnek egy óra alatt, akkor irány az orvos! Ha bármilyen típusú vérzést tapasztalsz, illetve tompa fájdalmat érzel deréktájt (persze csak olyat, amilyet eddig nem), szintén fordulj orvoshoz! Ha a hüvelyi folyásod mennyisége és állaga hirtelen megváltozik (bővebb és vízszerű lesz) szintén érdemes konzultálni az orvosoddal. Illetve van az a furcsa érzés, amikor mintha a magzat lefelé nymódna és ezt kismedencei nyomás kíséri, szintén okot adhat arra, hogy az orvos nézzen rád. Természetesen, ha szabályos időközönként visszatérő méhösszehúzódásaid vannak (még ha ne mis fájdalmasak), akkor irány a kórház!

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden ember más. Így aztán annyiféle testi panasz fordulhat elő a várandósság alatt, ahányféle ember van. Ami pedig azt jelenti, hogy soha ne hezitálj, ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, nem érzed jól magad, vagy éppen csak aggódsz. Hívd az orvosod, menj be a kórházba, vagy a rendelőbe, és ne szégyelld, ha ezer kérdésed van. A lényeg, hogy ne izgulj feleslegesen, mert az bizony nem tesz jót neked!
 

Drága karfiolom!

 

A 27. terhességi héten kisbabád nagyjából 870 gramm és 36,6 cm. Pont akkora, mint egy nagy fej karfiol.

Mivel egyre több agyszövete fejlődik ki, az agya már nagyon aktív. Előszeretettel szopizza az ujjacskáit és nyitogatja, csukogatja a szemeit. Bár a tüdeje még nem fejlődött ki rendesen, már képes lenne a működésre (egyelőre csak sok orvosi segítséggel) ha most születne meg a baba. Ha apró, ritmusos mozgásokat érzel, akkor ez a baba  kérlek szépen csuklik, ami mostantól gyakori lehet. A csuklások nem tartanak sokáig, és nem zavarják a babát se, ezért nem kell aggódnod miattuk. Mostanra már egészen hasonlít egy újszülött babára, de még mindig sok-sok zsírt kell pakolnia magára, mielőtt először találkoztok.