Aludnom kell, de most rögtön!

 

Kezdjük egy pozitív gondolattal ezt a terhességi hetet: Gratulálok! Elérkeztél a harmadik trimeszterhez! Most már látszik a fény az alagút végén, de talán azt gondolhatod, hogy soha nem érezted ilyen lassúnak az idő múlását, mint most. Ezen az sem segít túl sokat, hogy az éjszakák sokszor a hánykolódásról és a virrasztásról szólnak. Amikor pedig éppen sikerülne elaludnod, akkor megint pisilned kell. Sok kismamának segít, ha oldalt fekve kipárnázza magát. Szerezz be egy szoptatós párnát, mert az olyan hosszú, hogy mind a lábaidat, mind pedig a hasadat szépen ki tudod vele támasztani. Ebben a pózban sokkal kényelmesebb lesz az alvás, majd meglátod!

Ebben az időszakban sok várandós nő tapasztal egy furcsa érzést a lábában, és egy ellenállhatatlan késztetést, hogy mozgassa a lábait alvás vagy pihenés közben. Ha ez az érzés legalább részben enyhül, amikor megmozgatod a lábaidat, akkor lehet, hogy nyugtalan láb szindrómád van. Tessék, még a lábad is nyugtalan, nemcsak a hugyhólyagod!

Ezen a héten az orvosod ellenőrizni fogja a méhszáj zártságát, illetve a vérképed alapján eldönti, hogy szükséged van-e vas pótlásra. 

Édes padlizsánom

 

Kisbabád ezen a héten eléri az 1 kg-os súlyt, a hossza pedig nagyjából 38 cm. Akkora, mint egy padlizsán. Mostanra már a szempillája is kinőtt, és szorgalmasan, napról-napra pakolja magára a további zsírrétegeket. Az izmok tónusa is fokozatosan fejlődik. A magzati agytekervényei és barázdái egyre jobban fejlődnek és terjeszkednek.