28. Terhességi hét

Ha eddig nem történt meg, most mindenképp esedékessé válik a hüvelyi vizsgálat, amelynek során az orvos a méhszáj zártságáról győződik meg. A vizit alkalmával regisztrálja a magzat növekedésének és a kismama gyarapodásának mértékét, és ellenőrzi a magzati szívhangot. Ha a második vérkép vashiányos állapotot tárt fel, el kell kezdeni a vas pótlását a D-vitamin adagolásával együtt, amennyiben a várandós nő nem szed komplex terhes-vitamint.

Lehet némi félelmed az új családtag érkezését illetően. (A némi félelem talán nem megfelelő, jobb lenne helyette a megszállott töprengés ezzel kapcsolatban). Jól fog aludni? Hasfájós lesz? Alkoholos filccel fogja összefirkálni a falat vagy a kanapét?

Érdemes lenne a szüleidet faggatni kicsit, Te mekkora súllyal születtél, mikor vágtad le az összes Barbie-d haját, stb...

Amit gondolsz:

„Millióknak van gyereke és boldogulnak velük. Szóval én is meg tudom csinálni, nem? Nem! Nem?”

A tested:

Juhéééé! Ez már a harmadik trimeszter kezdete.

Ha a korábbi vérvételied alapján RH negatívnak bizonyultál, akkor most szükséged lesz egy kis RH immumoglubulinra a héten. Ha pedig megszületik a gyermeked és kiderül, hogy ő RH pozitív (az apuka génjei miatt), akkor szintén beadnak egy adagot, mivel már biztosan elkezdődött az ellenanyag termelés a szervezetedben, ami a következő magzatok „kilökődéséhez” vezetnének.

Ha a cukorvizsgálatod eredménye pozitív lett, akkor az orvosod a terhesség hátralévő részében diétára foghat. Lehet, hogy még egy komolyabb vizsgálatnak is alávet (megint ihatsz a fincsi cukros vízből), ami 3-4 órát is igénybe vehet. Beszéld meg vele a részleteket, mire számíthatsz a vizsgálat során!

A babád:

Ahogy a Nagy Nap közeleg, babád egyre inkáb készül a világosságot elérni az alagút végén. (Ami nem más, mint a szülőcsatorna és a világosságot az orvos adja, aki épp próbál rájönni mi a csuda is van már odabent).

A pocaklakó már néha pislog, szuperbabák kacsintanak is (na jó, ezt nehéz bizonyítani, de vicces elképzelni, nem?). Már szeme színe is kialakul erre az időre, ami valószínűleg kékes, szürkés árnyalatú (ami még változni fog a szülést követően). Szóval, ha a sógornőd azzal jön, hogy tisztára az ő szemét örökölte, akkor udvariasan jelezheted felé ezt az információt. Bocs.

Körülbelül 38 cm hosszú és 1-1,5 kg most a baba.