29. Terhességi hét

A 28. és a 36. hét között történik a harmadik ultrahang-szűrés, illetve az időszak elején a hüvelyi vizsgálat, amelyet az utolsó hónap kezdetéig az orvos havonta ismétel meg. A rutin vérképen különös figyelmet kap a szérum vastartalma és a vaskötő kapacitás.

Lassan elkezdhetsz azon gondolkozni, hogy hogyan szeretnél szülni. Inkább szülőágyon vajúdnál, vagy labdán, meleg vízben, vagy esetleg otthon? Fontos számodra, hogy szülés után végig együtt lehess a picivel, vagy inkább pihennél? Persze ehhez az is kell, hogy a kórházat illetően már meglegyen a döntés.

A terhességed 29. hetében jársz. Sok egyéb dolog mellett kismamává válni azt jelenti, hogy immár van még valaki, akinek vásárolhatsz sőt, amíg a neked tetsző farmer 20.000 Ft-ba kerül, addig a cuki baba-változat csak potom 1.400 Ft. Így, ha rosszkedvű vagy az állandóan változó alakod miatt, de a vásárláshoz lenne kedved, akkor engedd meg magadnak, hogy valami imádnivaló apróságot vegyél a babának.

Amit gondolsz:

„Hogyan tud ennyire boldoggá tenni ez a pici zokni?”

A tested:

Térjünk mindjárt a tárgyra; egy felduzzadt víztartály vagy! Jó esély van arra, hogy az edzőcipődet nem tudod felvenni, a jegygyűrűdet pedig lehúzni, tehát próbáld meg magad jól érezni papucsban! A nadrágjaidat kinőtted. A pólóid sem jók rád. És már - a duzzadt lábadnak köszönhetően - a cipőid is kicsinek bizonyulnak... Ezt egy csodás dolognak köszönheted, amit ödémának hívnak. Hajrá ödéma!

Vigyázat! Az extra mértékű duzzanat a terhességi toxémia jele is lehet, ilyen esetben fordulj orvoshoz! Az enyhe ödémára az orvos valószínűleg a kismama-harisnyát fogja ajánlani, amiben elég hely van a pocakodnak. Emellett fontos, hogy sokat igyál! Az alacsony sótartalmú diéta nem nagy móka (semmi chips, semmi szójaszósz), de sokat segíthet, hogy leapadjanak a duzzanatok.

A jó hír, hogy az ödéma egy kitűnő apropó arra, hogy nyugodtan ücsöröghess, felpolcolhasd a lábad és megkérhesd a párod arra, hogy hozzon valami hűsítő italt és a kedvenc hetilapodat.

A babád:

A koraszülés ijesztő, de nyugodj meg! A modern orvostudománynak köszönhetően, a 29.héten megszületett babák túlélési esélye 90%, ami nagyszerű hír! Még egy pár elképesztő dolog; a baba agya már tudja szabályozni a légzést és a testhőmérsékletet. Már tud köhögni és már szopni is tökéletesen tud(na).

A csöppséged bőre már kevésbé tűnik ráncosnak, hiszen igencsak hízásnak indul ebben az időszakban. Már egyre inkább hasonlít egy pelenka-reklám babájára, mint egy öregemberre.

Az örökmozgód elég aktív ezekben a napokban, biztosan fogod érezni a rúgásokat, ütéseket, könyökléseket... Akár elkezdhetsz naplót vezetni a mozgolódásokról. Ezt később, a 13 éves csemetédnek meg is mutathatod, hogy tanúja legyen, mennyi mindent elviseltél tőle. Kérdezd meg az orvost, hogy hogyan számold a rúgásokat, illetve milyen gyakran tedd ezt!

Erre a hétre a pici valamivel több mint 38 cm hosszú, tehát kb. olyan nagy, mint egy vekni kenyér és 1,3-1,4 kg.

Az életed:

Emlékszel azokra a szexi, apró melltartókra amiket hordtál? Nagy eséllyel ezek most még a mellkasodat sem fogják átérni... Itt az ideje meglátogatni egy kismama-üzletet, beszerezni egy szoptatós melltartót.

Ne felejts el venni cicitörlő-kendőt, mert a melledből szivároghat a tej és ezek a pecsétek nem mutatnak jól a ruhádon! Szerezz be lanolinos törlőkendőt is a szoptatás időszakára.

Ezen a héten vegyél egy fürdőt! Kellemes habfürdővel, egy jó ponyvaregénnyel, arcpakolással. Ez használni fog. A tested jobban érzi magát és könnyebb is a vízben és egyáltalán, mi lenne nyugtatóbb, mint egy fürdő? Csak győződj meg róla, hogy nem túl forró (37,8 Celsius-fok alatt legyen), illetve legyél óvatos be- és kiszállásnál.

Vedd meg:

Kismama-zokni

A lábaid kétszeres vagy inkább háromszoros terhelésnek vannak kitéve a terhesség alatt. Kényeztesd azokat a drágákat egy kényelmes darabbal.

Egyél:

Babsalátát citrussal. A bab biztosítja a vas-szükségletet, a lime-ban pedig rengeteg C-vitamin van.

Tudd meg:

Hogyan tölts több időt éjjel az ágyban és kevesebbet a WC-n.