Most már értem miért hívják terhességnek!
 

A harmadik trimeszterben értelmet nyer a „terhesség“ kifejezés: mostanra mindennaposak a hát és derékfájások, egyre nehezebb kikecmeregni az ágyból, vagy felkelni a fotelből, és bizony az a „teher“, amit cipelsz csak napról napra nagyobb lesz. Ha az orvosod továbbra is engedi, ilyenkor fontos csak igazán a testmozgás: egy kis úszás, vagy jóga csodákat tesz, és egy kicsit felfrissíti a testedet. Nem beszélve arról, hogy edzésben is tart, márpedig a jó kondidra a következő években igencsak nagy szükséged lesz!

Mostantól egyre többet fogsz találkozni az orvosoddal és a szülésznővel is. A visszamszámlálás lassan megkezdődik. Még nem, de lassan! Sok kismama, főleg első terhesség esetén babonából nem szerez be ilyenkor még semmit a születendő kisbabának. Ez teljesen érthető, ugyanakkor lassan azért érdemes felkészülni a baba érkezésére. Annyi mindenre van szüksége egy ilyen kis jövevénynek, hogy azt azért időbe telik beszerezni, úgyhogy kezdj el nézelődni! Ez nem is olyan nehéz feladat!

Egy pár ismerős tűnet, például a gyomorégés, ismét bekopogtathat. Mondanám, hogy ne nyiss ajtót, de minden hiába. A progeszteron nevű terhességi hormon ellazítja a simaizmokat a testedben, így a tápcsatornában is. Ez a lazulás, a növekvő hasaddal együttesen, lelassítja az emésztésedet. A lassú emésztés emésztési zavarokat és gyomorégést okozhat – főleg egy kiadósabb étkezés után – és székrekedéshez vezethet. Érdemes ezért egyszerre keveset enni, és olyanokat, amik nem fokozzák ezt a kellemetlen érzést.

A növekvő méhed ezen kívül aranyeret is okozhat. Ezek a megnagyobbodott erek a végbél tájékán gyakoriak a terhesség alatt. Szerencsére általában a szülés utáni hetekben elmúlik ez is.

Ha viszket vagy fáj az aranyér által érintett terület, akkor segíthet, ha veszel egy jó fürdőt. Ne ülj vagy állj egy helyben hosszú ideig. Hogy megelőzd a székrekedést, legyen rostban gazdag az étrended, igyál sok vizet, és mozogj eleget.

Bizonyos nőknél bekövetkezhet a terhesség alatt, hogy háton fekvéskor hirtelen vérnyomáscsökkenés történik: a vérnyomás és a szívverés változása miatt szédülhetsz, amíg más pozícióba nem helyezed magad. Az is megeshet, hogy szédülsz, ha túl gyorsan kelsz fel. Hogy ezt elkerüld, feküdj a hátad helyett az oldaladon, és csak lassan kelj fel, először ülő, aztán álló helyzetbe. 

Életem, édes vagy, mint egy sütőtök!

 

Kisbabád mostanra 1150 gramm körül van és 38 cm hosszú. Akkora, mint egy sütőtök.

Az izmai és a tüdeje tovább fejlődnek, és a koponyája is nő, hogy elférjen benne a fejlődő agya. Most fokozottan figyelned kell arra, hogy kielégítsd az ásványi anyag-szükségleteit, ezért sok fehérjére, C-vitaminra, folsavra és vasra lesz szükséged. Érdekesség, hogy ebben a harmadban nagyjából 250 milligrammnyi kalcium rakódik le a baba csontvázára naponta.