30. Terhességi hét

Gondolkodtál már az őssejt levételen?

Mostanság elkezdheted el a szülésfelkészítő tanfolyamot. Ha ki akarnád hagyni, esetleg csak egy részét végeznéd el (mondván, amiről nem tudsz, az nem fáj), akkor most elmondjuk: amiről nem tudsz az fog csak igazán fájni.

Amit gondolsz:

„Várjunk csak. Egy ekkora méretű dolog hogy fér ki egy ekkora méretű dolgon!? Viccelsz?”

A tested:

Ahogy egyre csak terebélyesedsz és dagadsz a lábujjadtól a fejed búbjáig (csak viccelünk, csak viccelünk!), érdemes nagyon odafigyelni a súlygyarapodásodra. A terhességi toxémia után az eclampsia (terhességi magas vérnyomás) az egyik legveszélyesebb szövődmény.

A következő sanyargatása a terhes létnek – ami ugyan közel sem annyira veszélyes, mint az eclampsia - a hirtelen kialakuló aranyér. Ne gyere zavarba! Ha nagyon viszketne, vagy égne, használj rá gyógyszert, de előtte mindenképp konzultálj az orvosoddal.

A babád:

A babád agyával kapcsolatos nagy hír, hogy kezdenek a barázdák megjelenni rajta és kezd olyanná válni, mint a hűtőd eldugott zugaiban található növekvő valami. Illetve nagyon gyors változáson esik most keresztül agyacskája is.

A kéz- és lábujjain már nőnek a körmöcskék, plusz a csontvelő állománya már termeli a vörösvértesteket is.

Gyermeked bőrét lassan mindenhol beborítja a magzati szőrzet. Szemei már teljesen nyitva vannak és fürkészik a köldökzsinórt, illetve méhed belső részeit. A baba észleli a világosságot és sötétséget is.

Súlygyarapodása jelenleg nem jelentős, mivel az agy fejlődésére koncentrálódnak az energiák, így most kb. 40 cm hosszú és 1,5 kg körüli súllyal rendelkezik, mint London (na nem a város), hanem Britney Spears yorkshier terrierje.

Az életed:

Ha azt tervezed, hogy a szülés utáni sokkból észhez térve visszatérsz dolgozni (akkor is, ha sosem jössz ki belőle igazán), akkor már most szánhatsz némi időt a lehetőségek feltérképezésére. A babamegőrzők, bölcsik, felvigyázók meglátogatása, plusz a szóbajövő rokonok puhítása is időszerű már. Ezek mind komoly döntést jelentenek minden család számára, legalább annyira nehezek, mint az anyagiak előteremtése az igényekhez vagy a karrierrel kapcsolatos döntések meghozatala. Miden döntés nehéz, és ami az egyik anyukának bevállt, a másiknak nem. Mivel minden fontos döntést teli hassal érdemes meghozni (ahogy a mondás tartja), elő azzal az extra tejszínhabos sütivel!

Vedd meg:

Bandázs-öv. Ha még nincs, érdemes beszerezni! Jótékonyan takarja a pocit - a rövid felsők is hordhatóakká válnak!

Egyél:

Párolt rizst rostonsült spárgával – nincs még egy ilyen fincsi vega étel!