Most tényleg bepisiltem? 

A méhed egyre nagyobb, így egyre több helyre van szüksége, hogy elférjen. Ezt a növekedést természetesen a többi szerved „kárára“ hajtja végre, ami elől a hólyagod sem képez kivételt. Magyarul: egy köhintés, vagy tüsszentés, esetleg egy jó ízű nevetés során előfordulhat, hogy egy kicsit bepisilsz. Érdemes ezért minél gyakrabban elmenni wc-re, mert így nemcsak azt akadályozod meg, hogy bepisilj, de azt is, hogy esetleg kialakuljon valamilyen húgyuti fertőzés.

A 32. terhességi hétig kerül so raz utolsó kötelező ultrahang vizsgálatra is. Ilyenkor ellenőrzik, hogy a baba megfelelően növekszik-e, illetve vizsgálják a magzatvíz mennyiséget és a méhlepény állapotát is. A méhlepény esetében annak érettségét vizsgálják, melyet egy 0-3 ig terjedő skála szerint osztályoznak, ahol a 0 a jó érték, a 3-as érettségű méhlepény esetében komoly mészlerakódásról beszélünk. Ilyenkor Doppler készülékkel flowmetriát is végeznek, amely a köldökzsinórban futó erek állapotát ellenőrzi.

A hormonváltozások miatt az ínszalagok ellazulnak, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyensúlyérzéked kicsit furcsán viselkedik.

Ez az ínszalaglazulás azt is okozhatja, hogy a lábaid megnőnek, ezért lehet, hogy muszáj lesz új cipőket vásárolnod. Emlékszel még a hangulatingadozásokra, amik a terhesség elején voltak gyakoriak? A kellemetlen tünetek és hormonváltozások együtt újra előhozhatják ezeket az érzéseket.  

Mi újság drága kicsi káposztám?

 

Kisbabád mostanra 1,3 kg-ot nyom és 40 cm hosszú. Akkora, mint egy káposzta. Nagyjából 0,7 liternyi magzatvízben úszkál. Folyamatosan növeszti a kis zsírpárnáit. Ez nemcsak azért fontos, hogy szép pufók babaként jöjjön a világra, hanem azért is, mert ez a zsírréteg segít majd neki abban, hogy kialakuljon a hőháztartása. Mostanra talán egész sok haja is van néhány kisbabának! Egyre többet gyakorolja azt is, hogy hogyan kell majd önállóan lélegeznie. Egyszóval pompásan van odabent!