Te is utálod, ha valaki késik? Vagy, ha valamire  időre számítasz és csak nem jön? Hát ezt most imádni fogod! Ugyanis az első igazán biztató jele annak, hogy hozzátok is bekopogtatott a gólya a menstruációd elmaradása. Először talán fel sem tűnik, egy-két nap ide vagy oda nem számít! De néhány napi késés után bizony kezd gyanússá válni a dolog. A korai terhesség jelei nagyon hasonlítanak a premenstrucáiós tünetekre: hányinger, ingerlékenység, fáradtság és a mellek érzékenysége is mind-mind normális tünetek, de ezeket most most már nem a közelgő menstruáció okozza, hanem a megváltozott hormonok. 

Mi történik odabent?

 

Ebben az időszakban kezdődik meg a magzatvíz termelésének az előkészítése. A hólyagcsírává fejlődött petesejt több száz sejtet tartalmaz. Ebben az időszakban jut be a méhbe és megkeresi az alkalmas felületet a megtapadásra, ami leggyakrabban ahátsó méhfalban történik meg, ritkán pedig az elülsőn, és megtörténik a beágyazódás. Ez a több száz sejtet tartalmazó hólyagcsíra két részre osztódik: az egyik részből az embrió fog fejlődni, a másikból pedig az őt tápláló méhlepény. A köldökzsinór kezdemény is megjelenik.

Az az édes picike embrió - akiből nemsokára a te pihe puha illatos kisbabád lesz-ilyenkor kezdi el termelni a humán koriogonadotropin  (hCG) hormon termelését, amiért nagyon hálásak vagyunk neki, ugyanis ez a hormon megjelenik a vizeletben is, tehát ilyenkor már egy drogériában kapható terhességi teszttel otthon is megtudhatod, hogy tényleg úton van-e a kisbabátok. 


 

Nem kell sietni!

 

Jó tanács: ne siesd el a teszt elvégzését! Ha túl hamar pisiled le a tesztet, előfordulhat, hogy még negatív eredményt mutat annak ellenére, hogy a csoda már megtörtént. Várd ki a megfelelő időt, ne frusztráld magad feleslegesen!