31. Terhességi hét

Ha szeretnél köldökzsinórvér eredetű őssejtet tároltatni a picinek, már a kötelező vérvizsgálatokat meg kellene csináltatnod mostanában (HIV, Hep B, Hep C, Syph, CMV).

Ha Braxton-Hicks összehúzódásai vannak, ezeket használja ki arra, hogy gyakorolja, amit a szülés-előkészítő tanfolyamon tanult.

Már csak 9 hét, és újra "szingli" leszel! Készíts listát, mit szeretnél csinálni az utolsó pocakos hetekben: romantikus randi a pároddal, mozi, ebédelni a legjobb barátnőkkel, barátokkal, akármit is találsz ki, ne halogass, mert hamarosan egy csöppség csücsül majd a nyakadon (eleinte képletesen persze).

Amit gondolsz:

„Az a kismama miért nem bír engem?”

A tested:

Ha te néha el is feledkezel, mekkora „munka” vár még rád, a tested folyamatosan jelzi, hogy ő bizony készülődik. A Braxton-Hicks összehúzódások is erre utalnak. Szerencsére ezek általában fájdalom nélküli összehúzódások, habár néha elviselhetetlenül gyakoriak és idióta időpontokban jelentkeznek (éjszaka közepén, kedvenc TV-műsort nézve, stb). Általában a 8 hónaptól kezdődnek és válnak érezhetővé, majd egyre erősödnek egészen a szülésig.

Amíg felkészülsz ezekre az egyre erősödő összehúzódásokra, adunk néhány tanácsot az elviselésükhöz, mint a kényelmes testmozgás (pl. séta), de egy kellemes, meleg, relaxáló fürdő is segíthet ellazulni.

A babád:

Mostantól gyermeked súlyának körülbelül 20-30 dkg gyarapodása várható minden héten (még ha sokkal többnek is érzed minden megtett lépés után).

Mivel a férőhely korlátozott, ezért karocskáit és lábait szorosan a testéhez szorítja szorítja a kicsi, és felveszi azt a bizonyos magzati pózt (ja, hogy ez innen ered!?)

Mostanra már mindene szinte teljesen kifejlődött, kivéve a tüdejét, így ha a szomszédok este 10 után zavarnak a zenéjükkel, hangoskodásukkal, gondolj rá, hogy már nem kell sok, és a Te teljesen kifejlett tüdejű bébid hamarosan viszonozni fogja nekik a sok kedvességet.

A pocaklakó teljes testhossza körülbelül 41 cm (vagyis akkora mint a miniszoknya, amit régebben hordtál, és fogsz is még!), a testsúlya pedig olyan 1,56-1,6 kg körüli lehet.

Az életed:

Új anyukás barátnőket találni kicsit hasonlít a randizáshoz. Használd ki az internet nyújtotta lehetőségeket, írj blogot vagy véleményezd azokat, meglátod, hamar akadnak hasonló gondolkodású anyukák, apukák körülötted!

Vedd meg:

Készítess családi névjegykártyát! Jópofa nagyon és biztosan feltöri a jeget a kezdeti közeledéskor. Nyilván jobb benyomást teszel majd, mintha szalvétára vagy rágógumis papírra jegyeznéd fel nevedet és telefonszámodat az új barátnőidnek!