Hová tűnt a bokám?

 

Ebben az időszakban már akkora súly nehezedik a lábaidra, hogy érdemes különös gondot fordítanod rájuk. A bokák, a lábfejek és a lábszár dagadása mindennapos problémát jelenthetnek a terhesség utolsó heteiben. A visszerek kialakulása is igen gyakori ilyenkor. Pontosan azért, mert egy igen jelentős plusz súlyt kell magadon cipelned nap, mint nap folyamatosan. Ezért nagyon fontos, hogy kiemelten odafigyelj arra, hogy pihentesd a lábaidat. Ez még fontosabb nyári melegben. Az egyetlen, amit tehetsz, hogy minél többet ülsz felpolcolt lábakkal, vagy pihensz fekvőhelyzetben, illetve a sok folyadék fogyasztása szintén ajánlott.

Az alsó tájéki dagadáson kívül sajnos azzal is számolnod kell, hogy a kézfejek és az arcod is dagadhat. Amennyiben ezeket tapasztalod magadon, és a duzzanatok a pihenés és kíméletes életmód mellett sem csökkennek valamelyest, feltétlenül értesítsd az orvosodat, mert ezek a preeklampszia jelei is lehetnek. A preeklampszia a terhes nők 5-10%-át érintő betegség, amely magas vérnyomással is jár, és a legrosszabb esetben végzetes kimenetelű lehet mind az anyára, mind pedig a magzatra nézve.

 Előfordulhat kolosztrum (előtej) folyása a melleidből. Ez teljesen normális. De, ha nem észleltél ilyesmit, akkor sincs mi miatt aggódni; a melleid mindig termelnek kolosztumot, akkor is, ha nem veszed észre. Ideje beszerezni néhány kényelmesebb melltartót, mert valószínűleg mostanra már extrán érzékenyek a melleid, és az eredeti méretükhöz képest nagyobbacskák is. 

Ha fiút vártok, akkor nem árt, ha a pároddal együtt elgondolkoztok azon, hogy szeretnétek-e körülmetéltetni. Más országokban ez egy teljesen bevett szokás. Természetesen ezzel kapcsolatosan nincs jó és rossz döntés, ez csak rajtatok múlik. 

Drága kókuszdióm!

 

Ezen a héten a kisbabád már több mint 40 centiméter hosszú. A súlya nagyjából másfél kilogramm, akkor, mint egy kókuszdió. Már tudja forgatni a fejét, és a karja, lába és a törzse is kezd vastagodni, ahogy bőre alatt összegyűlik a zsír. Rengeteget mozog, ezért lehet, hogy rosszabban alszol mostanában a folyamatos rugdalódzása miatt. Ez azonban nagyon megnyugtató is, hiszen így tudod, hogy minden rendben van odabent!

Az egyetlen létfontosságú szerv, ami még mindig érésre szorul, az a baba tüdeje.

Egyébként boldogan lubickol a magzatvízben, amelyből nagyokat kortyolgat, és mintegy fél liter vizeletet ürít is bele.