Levegőt!

 

A véred térfogata 40-50 százalékkal nőtt, mióta terhes lettél, ennek az az oka, hogy téged és a babádat is ki kell szolgálnia ennek a testnek, ami a baba növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb feladat. Ahogy a méhed alulról nyomja a rekeszizmodat és a gyomrodat, előfordulhat, hogy légszomjat és gyomorégést tapasztalsz. A tünetek enyhítése érdekében próbálj meg az oldaladon aludni úgy, hogy párnákkal megtámasztod magad, és egyszerre minél kisebb adagokat fogyassz minél gyakrabban.

A hátad alsó fele is egyre jobban fájhat, ahogy halad előre a terhességed. Ha ez tapasztalod, akkor azonnal szólj róla az orvosodnak, főleg ha korábban nem volt, mivel a hátfájás akár a koraszülés egyik jele is lehet.

Sokszor azonban ez a fájdalom csupán a terhesség előreladta miatt jelentkezik. Ennek a növekvő méhed és a hormonváltozások az okozója. A növekvő méhed miatt elmozdul a súlypontod, és kinyúlnak és elgyengülnek a hasizmaid, emiattm az egész  tartásod megváltozik és több súly nehezedik a hátadra. Ilyenkor sok kismama érzi magát kevésbé stabilnak illetve érezhet fájdalmat, amikor sétál áll vagy ül hosszabb ideig. Már nincs sok hátra, simán kibírod!

Lassan kezdj el azon gondolkodni, hogy kit látnál magad mellett a legszívesebben a szülőszobán! Ez egyáltalán nem olyan könnyű döntés, mint amilyennek elsőre gondolod. Természetesen minden nőnek elsőként a gyermeke apja jut eszébe, de ez egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb ötlet. Ezt neked és csakis neked kell érezned és eldöntened! 

Mi újság kisbabám?

 

Mostanra a babád már nagyjából 1700 grammot nyom és akár 42 centiméter hosszú is lehet. Akkora, mint egy nagy fej káposzta! Szép kis méretek, főleg úgy, hogy éjjel-nappal cipelni kell! Te most nagyjából 450 grammot szedsz fel hetente, és ennek nagyjából a felét a babád súlygyarapodása teszi ki. Már vannak körmei az ujjain és lábujjain is, és valódi haja, szemöldöke és szempillái is. A bőre egyre kisimultabb az újonnan növesztett zsírpárnácskái miatt. Egészen úgy fest, mint egy kész kisbaba. Azért még a legjobb helyen továbbra is odabent van.

Elérkezett az idő, hogy átgondold hogyan fogod majd táplálni a kisbabádat. A szoptatás mellett szól minden tudományos érv, ez a legjobb és legtermészetesebb módja a kisbaba táplálásának, ugyanakkor sok nő számára hatalmas stresszforrás is. Sokan félnek attól, hogy nem fogják tudni hogyan kell szoptatni, vagy nem lesz elég tejük, illetve, hogy a kisbaba nem akar majd szopizni. A legjobb módja, hogy megnyugtasd magad a szoptatással kapcsolatos esetleges félelmeid miatt, ha egy kicsit megpróbálsz erre a teljesen újszerű helyzetre felkészülni. Amikor már ott lesz veled a babád, együtt biztosan a legmegfelelőbb utat fogjátok választani. És azt sose feledd, hogy nemzedédek nőttek fel tápszeren, tehát rossz út semmiképp sincsen! Ami nagyon fontos, hogy próbálj meg nem rágörcsölni erre a témára. Hidd el, minden rendben lesz ezzel (is)!