Még mindig 7 hét van hátra???

 

Ahogy a babád egyre növekszik, a te életed is egyre kényelmetlenebbé kezd válni: lehet, hogy még nehezebb lesz majd járni, egyre nagyobb kihívást jelent majd egy kényelmes ülőpozíciót találni, az alvást pedig egyenesen felejtsd el! Egyre megszokottabb lesz, hogy székekbe és pultokba ütközöl a hasaddal.

Tapasztalhatsz sajgást vagy akár zsibbadást az ujjaidban, csuklódban vagy a kezedben. Ez teljesen normális, próbáld meg minél többet pihentetni az ízületeidet! Ezen kívül gyakran előfrodulhat, hogy zsibbad a lábad. Fogyassz kalciumban gazdag élelmiszereket, például tejtermékek formájában, illetve a pezsgőtabletta is sokat segítht, hogy enyítsd ezeket a tüneteket.

Sok nő ilyenkor fokozott szexuális étvágyat tapasztal magán. Nos amennyiben orvosi ellenjavallat nincs, keressetek egy viszonylag kényelmes pózt és hajrá! A szexuális együttlét komplikációmentes terhesség esetén egészen a várandósság végéig megengedett. Végre valami!

A 28. Hét után érdemes figyelni a baba mozgását. Ezt azt jelenti, hogy minden nap válassz ki egy időszakot (lehetőleg minden nap ugyanakkor) és kezd el számolni, hogy mennyit mozog a baba. Legalább tíz mozdulatot kell érezned két órán belül. Amennyiben csökkenést érzékelsz, vagy aggódni kezdesz, mindenképpen azonnal keresd fel az orvosodat. Valószínűleg nincsen semmi baj, de nagyon fontos, hogy megnyugtassanak és ne izgasd magad feleslegesen! 

Édes kis ananászom

 

Ezen a terhességi héten a kisbabád súlya nagyjából 1900 gramm, és már majdnem 44 centiméter. Akkora, mint egy ananász. Egyre kevésbé hasonlít már egy ráncos kis földönkívülire, és egyre jobban egy csecsemőre. A baba csontváza tovább keményedik. A koponyája még nincs teljesen összeforrva, így a csontok képesek mozogni és egymásra rácsúszni, hogy könnyebben átférjen majd a szülőcsatornán. A fejet érő nyomás a szülés alatt olyan erős, hogy sok baba csúcsos koponyával jön világra. Ezek a csontok nem forrnak össze teljesen a korai felnőttkorig, hogy nőhessenek, ahogy az agy és más szövetek tovább fejlődnek a csecsemő- és gyermekkorban. A 33. hétre a magzatvíz mennyisége eléri a maximumot, ezért ahogy növekszik a baba, egyre erőteljesebben fogod érezni a mpzgásait is. Ezen a héten végre befejeződik a tüdő érése is. Ebben az időszakban kisbabád a legtöbb idejét alvással tölti és már álmodik is!