33. Terhességi hét

A láb görcsein leginkább a testedzés segít: ha eddig nem nagyon mozogtál, a napi séta akkor is jót fog tenni. Növeld a kalcium-bevitelt akár az étkezéssel, akár tabletta, pezsgőtabletta vagy kapszula formájában.

Hatalmas vagy, és ezt annak köszönheted, hogy gyermeked lassan teljesen kitölti a neki szánt teret. Éjszakánként 2 óránként jársz pisilni? Na ez csak azért van, hogy kezdd el megszokni a 2 óránkénti szoptatást, peluscserét, büfiztetést. Az egyetlen különbség: ölelni a babádat és közben szoptatni lényegesen felemelőbb érzés, mint a tök sötétben óránként klozetra csoszogni.

Amit gondolsz:

„Tényleg csak és kizárólag a hólyagomon kényelmes, kölök?”

A tested:

Ezen a héten már megszállottan bújod a vajúdási és szülési irodalmat. Valószínűleg már össze is állt a fejedben a kép, hogyan fog az egész lezajlani: az összehúzódások rövidek és fájdalommentesek, egy tolás és kint a baba, míg a háttérben Vangelis épp meghódítja Amerikát. A fantázia szép és jó, de azért készítsd fel magad lelkileg azokra a pici meglepetésekre, amik történhetnek. És persze tartsd észben, hogy az orvosok és medicínák ott lesznek, amikor szükség lesz rájuk.

Kutasd fel a féjdalomcsillapítási lehetőségeket. Megszámlálhatatlan természetes eljárás van a szülési fájdalom csökkentésére. Itt a remek alkalom, hogy eldöntsd, ki legyen melletted a szülőszobában. Próbálj meg ne olyat választani, aki esetleg zavarna, ha látna "ott lent".

Itt az idő arra is, hogy eldöntsd mit pakolsz be a kórházi cuccok közé.

A babád:

A nagy hír ezen a héten a tüdő-fejlesztés, a kisbabád légzési rendszere majdnem kifejlett. Ami azt jelenti, hogy ha úgy hozza a sors, hogy ezen a héten meg kell születnie, akkor egy kis segítséggel, de nagy esélye van arra, hogy semmilyen rendellenességgel nem fog rendelkezni.

A babád már látja a fényt és különbséget tud tenni az éjszakák és nappalok között (ez a képesség persze azonnal megszűnik, ahogy megszületik, majd meglátod). A pupillái összehúzódnak és kitágulnak a rá eső fény mértékétől függően. Ha egy zseblámpát tartasz a pocakodhoz, az valószínűleg már mozgásra bírja a kisbabád. Vagy manakülni fog, vagy kiváncsian odafordul.

A koponyája még mindig puha és még nem forrt össze. Ez a rugalmasság engedi, hogy a csontok egymás fölé csússzanak, így lényegesen könnyebb lesz majd átpréselnie magát a szülőcsatornán. Ez fogja eredményezni persze azt is, hogy születéskor a babád feje megnyúlik, de ne aggódj, pár napon belül szép kerekfejű babád lesz.

Minden héten kb. negyed kiló zsírt halmoz magára, súlya kb. 2 kg, magassága kb 44 cm.

Az életed:

A születési értesítés valószínúleg elég alacsony prioritással lesz jelen életedben, ha a baba megérkezik, ezért tegyél egy lépést ebbe az irányba most.

Csinálj egy email-listát, írd meg a levelet, hagyd benne üresen az adatokat, de lehetőség szerint ne küldd el, csak mentsd el. Ha a baba megérkezett, csapj hozzá egy fényképet töltsd ki az adatokat és már mehet is.

Ha inkább levélben tennéd ezt, döntsd el, hogy saját készítésű értesítőt akarsz vagy választasz a sablonokból. Időd még van, dolgod úgysincs, bármelyiket választhatod.