34. Terhességi hét

Érdemes utánanézni a fájdalomcsillapítás lehetőségeinek, és elbeszélgetni ezekről a szülészorvossal. A legtermészetesebb fájdalomcsillapító módszer a relaxáció és a kitolással szinkron légzési technika elsajátítása a felkészítő tanfolyamon.

A gyermekszoba majdnem kész. Bevásároltál pelenkából is. Majdnem kész vagy. És vársz. És még mindig vársz. És ha minden jól megy, akkor még 6 hétig csak vársz. Szóval ne kergesd magad őrületbe, használd ki az időt amikor egyedül vagy, hiszen heteken belül már a kisbabád fogja kitölteni minden percedet.

Amit gondolsz:

„Még jó, hogy minden sarkon van egy kávézó, mert úgy percenként kell pisilnem”

A tested:

El vagy fáradva a tested egész napos hurcolásától, akkor vajon miért nem alszol éjszaka? Mert a hólyagod 30 percenként jelez? Mert nem találsz egy kényelmes pozíciót a 27. hét óta? Mert mióta láttad azt a sokkoló videót a szülésről másra sem tudsz gondolni? Igen, igen és igen. Kicsit megnyugtató, hogy nem vagy egyedül, hiszen a terhes nők 75%-ának vannak alvási gondjai.

Bizonyos alvási pozíciók segíthetnek, például egy extra párna a derekad és a melled alá segít egy kis „lyukat” képezni a pocakodnak.

Ha úgy érzed hangyák másznak mindenfelé a lábadon az éjszaka kellős közepén, szólj a párodnak, hogy cseréljetek ágyneműt. Csak viccelünk. Valószínűleg nyugtalan láb szindrómád van, amely a terhes nők nagy részét érinti. Ettől függetlenül jó ötlet, ha kérsz egy kis borogatást.

A babád:

Kisbabád ezen a héten úgy néz ki, mintha vajkrémmel kenték volna be. Az a vékony réteg, amely a testét borítja (másnéven vernix) megvédi a bőrét a magzatvíztől. Születés után találhatsz még ebből az anyagból a nehezen elérhető helyeken, mint például a keze alatt, a füle mögött, illetve, ha lány akkor a "combjai" között.

A puha szőr, a lunago, már majdnem teljesen eltűnt a testéről és nekiáll kifejleszteni saját immunrendszerét ahelyett, hogy egyedül a méhlepényből kapjon antitesteket. Ez jól fog jönni amikor a születés után egyesek kézmosás nélkül érnek majd hozzá.

Ezen a héten a magassága kb. 44 cm, a súlya pedig 2.3 kg.

Az életed:

Ha nem tartozol azok közé, akik már a 8. héten megálmodták és papírra vetették saját szülési tervüket, akkor érdemes utánanézned a szülés pontos folyamatának.

Döntsd el mit szeretnél csinálni, teli torokból sikítani, hogy „adja már azt a fájdalomcsillapítót”, vagy teljesen csendben szülni, esetleg a teljes családodat az ágy körül tudva, egy-egy kamerával a kezükben.

A legjobb módszer, hogy nekiállsz és írsz magadnak egy szülési tervet - egy olyan tervet, amit megosztasz a pároddal és a családoddal. A tervedet persze az élet bármikor felboríthatja, de a legtöbb családban be szokott válni.

Tölts le némi megnyugtató zenét az MP3 lejátszódra, hogy legyen mit hallgatnod a szülőszobában. Alapvetően meditációs zenéket javasolunk, de ha te a Red Hot Chilli Papers-re gondoltál elsőre, ám legyen. Ahogy mondani szokás, ami a szülőszobában történik, az ott is marad.