Alhatnék egész nap?

 

Ezen a  terhességi héten valószínűleg visszatér a jó öreg kimerültség, akit már jól ismersz még az első trimeszterből. A kimerültséged fő okozója egyrészt az eddigi cipekedés, másrészt az, hogy jó eséllyel éjszakánként már sehogy sem kényelmes, de ha egy pillanatra mégis az lenne, akkor úgyis pisilned kell.

Most kell elkezdeni kicsit visszavenni a tempóból és energiát gyűjteni a szülés napjára (és az utána következő időkre is). Ha hosszabb ideig ültél vagy feküdtél egy helyben, ne kelj fel túl gyorsan, mert ilyenkor könnyen leeshet a vérnyomásod és ettől el is szédülhetsz.

Ha viszkető piros pöttyöket látsz a hasadon vagy a combodon illetve a fenekeden, akkor valószínűleg a 'PUPPP' rövidítésű betegségben szenvedhetsz. A PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy) egy intenzíven viszkető, néha hólyagos bőrjelenségekkel a törzsön és a karokon tünetegyüttes, amely a terhesség harmadik trimeszterében jelenik meg. A tünetek általában a szülés előtt 10 nappal spontán megszűnnek.

A terhes nők kb. egy százaléka tapasztalja a betegséget, ami ártalmatlan, de elég kellemetlen lehet. Mndenképpen beszélj az orvosoddal, esetleg mutasd is meg neki, bizonyos kenőcsökkel enyhíteni lehet a panaszaidon. Azonnal fordulj orvoshoz, ha erőteljes viszketést érzel az egész testeden, akkor is, ha nem látsz kiütést, mivel ezt okozhatja a terhességi kolesztázis (epepangás) is, amely nagyon veszélyes a magzatra, ha nem veszik észre időben. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen ez az állapot szoros felügyelet és gyógyszeres terápia segítségével maximálisan orvosolható. Már csak hat hét van hátra a szülésig! 

Mekkora vagy most drága dinnyécském?

 

A babád  mostanra már több mint két kilogrammot nyom és 45 centiméter hosszú. Akkora, mint egy kisebb dinnye! A testén található zsírszövetetszorgalmasan gyűjti továbbra hiszen ez lesz majd a segítségére a testhőmérséklete szabályozásában . Ezen kívül pedig egyre gömbölyűbb lesz édesanyja nagy örömére. A bőre is simább, mint valaha. A központi idegrendszere folyamatosan fejlődik, a tüdejével együtt. Ha  eddig nyomasztott a koraszülés gondolata, akkor próbálj meg most már lazítani: a 34. és 37. hét között született babák, akiknek amúgy nincs más betegségük, általában teljesen rendben lesznek. Talán egy ideig a koraszülött osztályon kell maradniuk, de még ez sem biztos. Szóval az édes kis süteményed már majdnem készre sült. Gratulálok! Már így is óriási teljesítményen vagy túl! A baba nevével hogy álltok? És a szobájával? Már csak pár hét és érkezik, érdemes belehúzni!