Ugye már csak öt hétig kell kibírni?

 

A méhed mostanra  már akkora, hogy elérte a bordáidat. Ha bekukkanthatnál a méhedbe, azt látnád, hogy már több helyet foglal a baba, mint a magzatvíz. Az egyre csak növekvő méhed  mostanra már az összes többi belső szervedet nyomja, vagyis folyamatosan pisilned kell és egy falat étel lenyelését követően is gyomorégést és más emésztési zavarokat is tapasztalhatsz. Ha te nem tapasztalod ezeket a kellemetlen tüneteket, akkor a nők szerencsés kisebbségébe tartozol.

Mostantól már minden héten találkozni fogsz az orvosoddal. Valamikor most és a 37. hét között végez majd egy hüvelyi vizsgálatot,  és megnézi hogy megtalálható-e benned a Streptococcus B baktérium.  (Ne aggódj - a mintát egy hétköznapi fültisztító pálcika-szerű eszközzel veszik, és egyáltalán nem fáj.) A Streptococcus B általában veszélytelen felnőttekre nézve, de ha fertőzött vagy és átadod a babádnak a szülés során, akkor súlyos betegségeket okozhat, mint a tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vagy vérmérgezés. Mivel a terhes nők 10-30 százaléka tudta nélkül fertőzött, ezért nagyon fontos a szűrés. Amennyiben fertőzött vagy, akkor az orvos felír antibiotikumot, így a születendő csöppség teljes biztonságban lesz.

Ezen a héten nincs több halogatás, tessék szépen összepakolni a kórházi csomagodat! Erről találsz részletes tájékoztatót az oldalon.

Lassan elkezdheted a baba ruhácskáit is kimosni, összekészíteni. Hamarosan érkezik! 

Édes kis sárgadinnyém!

 

A babád mostanra nagyjából 46 centiméter hosszú és 2,3 kilogramm. Akkora, mint egy sárgadinnye. Kezd kihízni a lakásából, már nem tud nagy mozdulatokat végezni a hely hiánya miatt, de ettől még a mozgolódások száma nagyjából ugyanannyi kell hogy legyen, mint korábban. A veséi már teljesen kifejlődtek, és a máj is képes bizonyos végtermékek feldolgozására. A baba fizikai fejlődésének nagy része már befejeződött az elkövetkező pár hétben már csak hízni fog.