35. Terhességi hét

Szülés előtt az alábbiakról érdeklődj! a szülés gyógyszeres felgyorsítása, a magzat monitorozása vajúdás közben, fájdalomcsillapítás, a kényelmet elősegítő intézkedések, epidurális érzéstelenítés, fogós műtét, császármetszés.

Ha van már őssejt gyűjtő zsákod, és van hozzá akkumulátor tartsd a hűtőben addig is, amíg a kórházba nem indultok!

Most, hogy közeleg a kiírás napja, valószínúleg kezdesz egyre idegesebb lenni és másra sem tudsz gondolni, csak a szüléssel járó fájdalomra. Azt javasoljuk, hogy az "Aúúú" helyett az "ooooh" járjon az eszedben, amikor majd megpillantod a babádat.

Amit gondolsz:

„Vajon bevihetem-e a cuki köntösömet a szőrös papucsommal a kórházba vagy hülyének fognak nézni?”

A tested:

A babád teljesen átvette az uralmat a tested felett. Az elmúlt pár hónapban rutinosan és hihetetlen hatékonysággal rúgta, nyomta és pöckölte el belső szerveidet az útjából. Bármelyik nap dönthet úgy, hogy áttolja a szívedet a jobb oldalra, hogy több helyet csináljon magának (nem fog így tenni, de jobb ha tudod, hogy a szíved már az övé).

A terhességed előtt a méhed az öklöddel megegyező méretű volt és tökéletesen passzolt a medencédbe. Jelenleg a mérete egy görögdinnyével vetekszik és egészen a bordádig ér.

A terhesség ezen időszakában az összes véred a köldököd felé áramlik a szó szoros értelmében. Közel 1/6-a a tested teljes vérkészletének a méhed körüli erekben található. Egyszóval ezért érzed a fejed mostanában olyan - hát hogy is mondjuk - könnyűnek...

Ezzel a héttel kezdődően hetenként kell majd az orvosodhoz járnod. Minden héten könyörögni fogsz neki, hogy mondja meg pontosan, mikor érkezik már a baba. Sajnálatosan az ő tippje legalább annyira pontos, mint a tiéd... Egészen a méhszáj tágulásáig senki nem tudja megmondani, mikor dönt úgy a gyermeked, hogy elkezd megszületni (kivéve persze, ha a programozott szülésed lesz valamilyen okból)

A babád:

Ezen a héten az utolsó simitások történnek a mini-mesterműveden. A babád mozgása sokkal egyenletesebb lesz és akár megkezdheti a nagy bukfencet is a méhedben, hogy a szüléskor a feje legyen a szülőcsatorna felé.

A kis karate-kölyköd nem vesz vissza a rúgások számából, hiszen egyre szűkebb neki a pocakod. Egyre több csavaró, nyújtó és görgő mozgásokat fogsz érezni, természetesen a rúgások és a döfések mellett. Az extra zsírréteg most adja meg azt az édes kis gödröcskéket a könyökön és a térdeken. A mája elkezdi feldolgozni a teste számára nem hasznosítható anyagokat. Csak hogy tudd, minek köszönheted majd az első csomagot a pelusba.

A körme folyamatosan nő, mire megszületik, már akár vághatod is.

A súlya jelenleg körülbelül 2.5 kg és 45 cm magas.

Az életed:

Ha éppen nem a „kicsit beijedtem a szüléstől és a fájdalomtól” szakaszban vagy, akkor valószínűleg hihetetlen bátor vagy, avagy hazudsz. Azoknak akik félnek, üzenjük, ez teljesen normális, és szerencsére nem te vagy az egyetlen nő a földön aki szült vagy szülni fog. Még ha nem is tűnik úgy, de a nők évezredek óta így hozzák vilgra az utódot, a legtöbbjük orvosi segítség és fájdalomcsillpítás nélkül. A legjobb dolog amit tehetsz, hogy utánanézel a folyamatnak, azaz tőled telhetően mindent megtudsz a vajúdásról és várható eseményekről.

Tölts egy kis időt olyan nőkkel, akik már átestek ezen - valószínűleg el tudják oszlatni a félelmeid nagy részét. A nők nagy része a szülés után 2 héttel már nem tudja felidézni a fájdalmat, csak beszélni tud róla.

Nézz utána mikor kell bemenned a kórházba. Ha túl korán mész be, haza fognak küldeni és az fárasztó.

Tervezd meg az utat a kórházig. Tudjuk, hogy tudod, hogy hogyan kell bejutni, de speciális esetben jól jön egy másik útvonal, pl. ha megvadult jegesmedvék ostromolják a felújított Szabadság-hidat és emiatt nem tudsz rajta átkelni.