36. Terhességi hét

A 36. héttől hetente kell találkoznod a védőnővel, aki minden alkalommal megméri a vérnyomást, meghallgatja a magzati szívhangot és tájékozódik a magzatmozgásokról, illetve a végtagi ödémák képződéséről.

Itt az ideje a remélhetőleg utolsó vérképnek és vizeletvizsgálatnak is. Ezen a héten történik a negyedik ultrahang is, amelynek fontos része a méhlepény állapotának megítélése, illetve hüvelyi vizsgálat történik, amit a szakorvos megítélése szerinti gyakorisággal kell ismételni a szülés kezdetéig a kismama panaszai és tünetei alapján. A legtöbb helyen szintén hetente végzik a kardiotokogramos vizsgálatot (CTG), amely a magzat szívhangjait, mozgását és a méh tónusát detektálja.

Már csak 28 nap van hátra (vagy kicsit több, vagy kicsit kevesebb), nemsokára a végére érsz és elkezdődik új életed. Fejezd be a készülődést azzal, hogy megvásárolod a pelenkákat, kimosod a rugikat és ellenőrid, hogy a gyerekszoba teljesen kész van-e, így ha a baba hamarabb érkezik, akkor minden rendben lesz. Természetesen minden friss szülő tökéletesen felkészületlennek érez mindent a gyerekszoba állapotától függetlenül, de legalább nem maradsz pelenka nélkül.

Amit gondolsz:

„100 cumisüveg a polcon. Ha elveszünk egyet, marad 99 cumisüveg a polcon...”

A tested:

Valószínűleg úgy érzed, hogy már egyetlen napot sem bírsz ki még egy rúgással a tüdődön, vagy egy könyökléssel a hólyagodba. Ahogy a baba rúgdos, biztos lehetsz benne, hogy a terhességed pár héten belül véget ér. Bizonyosodj meg arról, hogy ismered a vajúdás összes jelét és szimptómáját és nem fog váratlanul érni a dolog.

A babád:

Minden bent eltöltött héttel kb. negyed kilóval növeli a súlyát. Ez a zsírréteg segít majd neki beállítani a testhőmérsékletét miután elhagyta a klimatizált méhedet. Tényszerűen, születéskor a gyermeked 15%-nyi zsírral fog rendelkezni a testsúlyához képest (és te... na az egy másik történet). Attól függetlenül, hogy a méhedben van a babád mér tud figyelni, érezni, érinteni és látni. Az egyetlen dolog ami elválasztja a kinti élettől az a szülőcsatornád.

Az ínye megerősődik és úgy néz ki, mintha fogai lennének, de az első tejfogakra a születés után 3-12 hónapot kell majd várnod.

A gyermeked határozott mintákat mutat az alvásra és az ébrenlétre - kinyitja a szemét, ha fent van és becsukja, ha alszik. Már figyel, a fény vagy hang felé fordítja a fejét, pontosan úgy, mint egy újszülött teszi.

A baba ebben a korban körülbelül 47 cm magas és 2.7 kg.

Az életed:

Kicsit őrültnek érzed magad, ahogy kocsikáztok egy üres gyereküléssel a hátsó ülésen körbe-körbe, de hidd el jól fog az jönni heteken belül.

Ha még nincs bébihordozód (gyerekülésed) nézz körbe a piacon, különös tekintettel a biztonsági besorolásra és a benne szállítható gyermek súlyára és életkorára.

Mostmár tényleg a célegyenesben vagy és teljesen fel vagy pörögve. Hagyd abba a fürdőszoba fogkefével történő sikálását és menj vegyél egy fürdőt vagy menj el úszni. Tudjuk, hogy jelen méreteid mily csekély mértékben indokolják a fürdőruhát, de hidd el, egy tonnával könnyebbnek fogod magad érezni a medencében. Egy jó fürdő pedig enyhíteni fogja a sajgó hátadat, lábadat, nyakadat, csípődet...