A visszaszámlálás megkezdődött!

 

Mostanra minden gondolatod akörül forog, hogy mikor érkezik már meg a baba. A jó hír az, hogy mindez normális, a rossz hír pedig, hogy mindez csak fokozódni fog ahogy közeledik a szülés várható ideje. Talán egy kicsit kevésbé kínoz a gyomorégés és könnyebben tudsz lélegezni, miután a baba elkezd „leereszkedni” a medencédbe. Ez a folyamat általában pár héttel a szülés előtt kezdődik el, ha ez az első babád. Ha már szültél, akkor peched van, mert valószínűleg nem fog elkezdődni a szülés napjáig. Ha a baba leereszkedik, akkor nagyobb nyomást érezhetsz majd a hasad aljában, amitől a sétálás sokkal kényelmetlenné válik és lehet, hogy még gyakrabban kell majd pisilned. Ha a babád nagyon leereszkedik, akkor akár hüvelyi nyomást és kényelmetlenséget is tapasztalhatsz. Vannak nők, akik azt mondják, hogy olyan, mintha egy tekegolyót cipelnének a lábaik között!

Azt is észlelheted, hogy a Braxton Hicks összehúzódások egyre gyakoribbak. Mindenképp nézd át a vajúdásra utaló jeleket az orvosoddal és tudd meg, hogy mikor kell majd szólnod neki. Azonnal szólj az orvosodnak, ha babád kevesebbet mozog a szokottnál, magzatvíz folyik belőled, hüvelyi vérzést tapasztalsz, lázas vagy, esetleg súlyos vagy nem szűnő fejfájást érzel, vagy folyamatos alhasi fájdalmat, esetleg látászavarokat észlelsz. Ilyenkor  már jobb elkerülni a repülést vagy bármely hosszú utazást, akkor is, ha a terhességed problémamentes, mivel bármikor elkezdődhet a vajúdás. Ezt az időszakot most már szenteld a felkészülésnek, a befelé fordulásnak és a sok-sok pihenésnek! Persze mindezt úgy, hogy a 36. héttől kezdődően hetente fogsz találkozni az orvosoddal, aki minden alkalommal megméri a vérnyomásod, a súlyod, ellenőrzi a baba szívhangját, mozgását, a magzatvíz mennyiségét. Ilyenkor kerül sor az utolsó vérkép és vizelet vizsgálatra is, illetve hüvelyi vizsgálatra is sor kerül. Édes kis tököcském

 

A kisbabád mostanra nagyjából 2600 grammot nyom, és több mint 47 centiméter hosszú. Akkora, mint egy hatalmas sütőtök. Most veszti el a puha pelyhes szőröket, amik a testét borították eddig, illetve a magzatmáz egy részét. A magzatmáz egy faggyúszerű anyag, ami arra szolgált, hogy védje a baba bőrét a kilenc hónapos magzatvizes fürdője alatt. A baba mindkét anyagból lenyel valamennyit más váladékokkal együtt, ami egy feketés keverékké válik (meconium); ebből lesz a baba első széklete.

Ezen a héten még korai, hogy a baba megszülessen. Az időre született babák a 39.-40. héten születnek. A 37. hét előtt született baba ugyan koraszülöttnek számít, de alapesetben, ha most megszületne, csupán annyi lenne a különbség az időre született babákhoz képest, hogy ő egy egy számmal kisebb lenne. A babád valószínűleg már most fejjel lefelé van, de ha nem, akkor sincs ok az aggodalomra, mert még bőven van ideje!