37. Terhességi hét

Kérd meg kezelőorvosodat vagy a szülésznőt, hogy mutassa meg a vajúdót, a szülőszobát és a mosdót illetve zuhanyzót, hogy rendelkezz bizonyos helyismerettel, mire a kórházba kerülsz!

A betöltött 36. hét után hetente egy alkalommal (szükség esetén gyakrabban) kerül sor az ún. NST (non-stressz teszt) nevű vizsgálatra. Ennek során a kismamának 20-30 percet kell nyugalomban feküdnie, miközben a hasra erősített eszköz regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, annak változásait és a nyugalmi méhtevékenységet. A vizsgálat célja a magzat oxigénellátottságának megítélése.

Van még néhány olyan laborvizsgálat, ami a szülészorvos javaslata alapján (tehát ha gyanú van a megbetegedésre) ingyenesen jár a kismamáknak, azonban csupán a kismama saját kérése alapján önköltséges alapon végezhető el. Ilyenek például a Chlamydia vagy a CMV (cytolmegalia vírus) szűrése.

A babád hivatalosan ezen a héten elkészül. Ez azt jelenti, hogy akár meg is szülheted bármelyik percben. Egy rémisztő, érdekes és ellenállhatatlan fogalom kezd valóra válni. A párod is kétségtelenül ugyanezt a dolgot éli át, ezért nyugodtan osszátok meg egymással érzéseiteket ebben az utolsó pár hétben (napban? órában?).

Amit gondolsz:

„Nem tudok enni, nem tudok aludni, de tökéletesen tudom utánozni a partra vetett bálnát. Biztos, hogy vége lesz ennek egyszer?”

A tested:

Megcsináltad! A babád eléri az utolsó trimeszter végét a héten. Szóval csapd fel a lábad az asztalra és dobj be még egy limonádét! Az egész meló lassan a végéhez a közelít.

Ezen a héten az orvosod egy belső vizsgálattal leellenőrzi, hogy minden a megfelelő irányba halad-e. Nem hazudunk neked a „belső vizsgálat” valószínúleg fájni fog. De ez még semmi a szülőfájásokhoz képest! Az orvosod a következőket fogja ellenőrizni: tágulás (mennyire van nyitva a méhszájad), érettség (mennyire puha a méhnyak), kenet (mennyire vékony a méhszáj). Ahhoz, hogy a baba megszülessen a méhszájnak kb. 10 cm-re kell kitágulnia, puhának kell lennie, mint a szád belső felének és 100 százalékosan érettnek.

A vizsgálat után normálisnak tekinthető némi barnás folt, de ha világospiros vagy folyamatos foltokat tapasztalsz, akkor hívd az orvosod vagy a szülésznőt azonnal. Egyébiránt, ahogy a nyálka-dugó elkezd leválni érezhetsz különböző furcsaságokat „ott lent” a következő hetekben. Jól hangzik, nem?

A babád:

Nagy hír a héten: egy teljes-idős babát hordasz a méhedben! Ha ezen a héten elkezdesz vajúdni, minden rendszer működni fog! Azt azért tudd, hogy a baba ilyenkor még napról-napra erősen fejlődik, tehét ne akard feltétlenül azonnal megszülni.

A baba növekedése drámaian lelassul ezen a héten, ami jó hír a szülőcsatornádnak. A csontjai még mindig puhák és hajlékonyak és csak a születés után fognak megszilárdulni.

Szóval ha elkészült, akkor mi is történik még odabent? El van foglalva az "élet odakint" projekten, dolgozik a légzés, a szopás, az alvás, a kiváncsiság és a pisilés problémáin. Egyetlen dolog, mivel még nem próbálkozhat az az ordítás amikor éhes, de ezt be fogja pótolni nagyon gyorsan.

Ezen a héten a babák súlya és mérete nagyon különböző, de körülbelül 42-45 cm-esek és 3 kg súlyúak.

Az életed:

Ha nem bírod abbahagyni a portörlést, vagy hirtelen kényszert érzel a ruháid újrarendezésének a szekrényben, akkor hivatalosan még kotlasz. A kotlás egy általános jelenség, amikor kimerült és nagyon terhes nők hirtelen erőre kapnak és olyan ütemben kezdenek csinálni valamit, mintha az életük függne tőle.

Kíváló időpont arra, hogy leellenőrizd, hogy a gyerekszoba tökéletesen tiszta-e és készen áll-e arra, hogy a baba minden négyzetcentijét lebüfizze. Kösd le a fölös energiáidat azzal, hogy felhalmozol jelentős mennyiségű pelenkát és törlőkendőt. És tényleg ne fényesítsd ki a nászajándékba kapott ezüstöt még egyszer (amúgy se fogod sose használni).

Alapvetően szuper-energikusnak érzed magad, de ne felejts el pihenni. Szükség lesz az erődre a nagy pillanatot megelőző pár órában.

Egyél:

Mini uborkás szendvicset.

Tudd meg:

Honyan működik a mellpumpa.