Álmomban már láttalak

 

A Braxton Hicks összehúzódások egyre gyakrabban kopogtatnak be az ajtón, amitől mindig az az érzésed támadhat, hogy na most aztán tényleg be fog indulni a szülés. Ne felejtsd, hogy ezek jönnek-mennek, nem rendszeresek. A kellemetlenségen kívül, amit okoznak, semmi „hasznuk“. Onnan tudhatod, hogy ezek már tényleg azok a bizonyos fájások, hogy ha két órán belül 10 percenként, vagy ennél gyakrabban tapasztalod őket, és akkor sem folyamatosan a fájdalmad. Érdemes ilyenkor lezuhanyozni, attól el szoktak múlni a jósló fájások. Így biztosan megtudod, hogy akkor most szülés lesz, vagy csak a szokásos szenvedés. Emellett több hüvelyi folyást is észlelhetsz. Ha az alsóneműdben vagy a vécében nagyon kevés vérrel színezett nyálkát tapasztalsz, akkor ez a nyákdugó távozásának köszönhető. Még ez sem jelent semmit; ban, akinek a nyákdugó távozása után rögtön beindul a szülése, de olyan is van, akinek csak hetekkel később. Ha erősebb vérzést tapasztalsz, azonnal hívd az orvosodat!

Ne felejtsd el megkérdezni az orvosodat, hogy mi lett a Streptococcus szűrésed eredménye. Így, ha az eredmény még nincs az adataid között mire a kórházba érsz, akkor még időben tudsz szólni az orvosoknak, ha antibiotikumra lenne szükséged.

Mostanra nagyon nehéz lehet kényelmes pozíciót találni a létezéshez úgy egyáltalán. Ha van rá lehetőséged, akkor pihentesd a testedet napközben is. Figyeld a babád mozgását, és azonnal szólj az orvosodnak, ha csökkenést észlelsz az aktivitásban. Bár már egyre szűkebb áll a rendelkezésére, még mindig ugyanolyan aktívnak kell lennie, mint eddig.

Ha képes vagy aludni, akkor valószínűleg sok vicces álomban lehet részed. A kismamák gyakran álmodnak olyasmit, hogy szülnek, de baba helyett egy kutyájuk születik. Szintén gyakori álom, hogy azt álmodja a várandós nő, hogy terhes, de nem növekszik a hasa, vagy hirtelen túl nagyra nő. A szüléstől és szülővé válástól való félelem sok furcsa dolgot előszed és „ültet el“ a tudatalattiba. 

 

 

 

Mindjárt itt leszel kisbabám!

 

A szülés várható időpontja már nagyon közel van! A babád  mostanra már 2850 grammot nyom és több, mint 48 centiméter hosszú. A következő két hét arra ad időt a babádnak, hogy teljesen kifejlődjön a tüdeje és az agya. Emiatt, ha császármetszéses szülést tervezel, akkor az orvosod nem fogja a 39. hétnél előbb elvégezni, hacsak nincs valamilyen orvosi ok rá, hogy korábban közbeavatkozzon. Sok babának az egész fejét haj borítja születéskor, ami akár 1,5-4 centiméteres is lehet. Természetesen sok baba születik teljesen kopaszon, vagy csupán pihékkel a fején.