38. Terhességi hét

Néhány szó a köldökzsinór elvágásáról. A köldökzsinórban nincsenek idegek, így sem a mama, sem a baba nem fogja érezni, amikor elvágják. A köldökzsinór merev, zsíros anyag, készülj fel arra, hogy nem is olyan könnyű elvágni. Ha még nem kötöttél szerződést köldökzsinórvér fagyasztásra, online szerződéssel még pótolhatod.

Lassan az utolsó UH vizsgálatokra kell időpontot egyeztned!

Még két hét van hátra a Nagy Napig és a fészekrakó ösztönöd teljes gőzerővel működik. Ezerrel mosod, vasalod, hajtogatod a bébiruhákat és minden egyes darabra rácsodálkozol, hogyan is férhet bele valaki ezekbe az ici-pici ruhákba. Ha még nem raktad össze a kiságyat, a mózeskosarat vagy bármi egyéb olyan tárgyat, amiben a gyermeked majd aludni fog - akkor itt az idő.

Amit gondolsz:

„Kérlek Istenem, hogy a magzatvíz ne a város közepén vagy a kedvenc éttermemben folyjon el!”

A tested:

Ahogy a méhszájad elkezd kitágulni, a „nyálka-dugó” eltávozik a méhnyakból. Ez a vastag, nyálkás csomó fedi a méhnyakat és védi azt a terhesség alatt a fertőzésektől. Amint a dugó elvégezte a feladatát, búcsút int a méhnyaknak és kilöködik, jó esetben a wc-be.

Azzal ellentétben, amit általában mondanak a nyálka-dugó lelöködése még nem a vajúdás kezdete.

Valószínűleg észreveszel némi rózsaszínű elszíneződést, ez azt jelenti, hogy a méhszáj elkezdett tágulni.

Amint a dugó leválik, figyelj oda az ismétlődő, erős, fájdalmas összehúzódásokra (hidd el, fel fogsz rá ébredni!) vagy egyéb előjelekre. Ha ilyet érzel, nyugodtan hívd fel az orvosod, vagy ha kell, akkor indulj el a kórházba.

A babád:

Gyermeked beleiben tekintélyes mennyiségű meconium (magyarul sötét, kátrányszerű anyag, azaz bébi-kaki) halmozódik fel, ami röviddel a születés utám fog eltávozni, megörvendeztetve téged a pelenka első használatával.

A babának ebben az időszakban nő túl a körme a körömágyon, amivel természetesen jól össze is karmolássza magát.

A tüdeje, az agya és a idegi funkciói napról napra érettebbek. Ez utóbbi kettő fejlődése meg sem áll a tinédzser korig.

A súlya körülbelül 3 kg és kb 42-45 cm hosszú.

Az életed:

Mivel azt látod, hogy ugyanazt a két terhesnadrágot hordod felváltva nap mint nap, így valószínűleg kevés mosnivalód van. Na ez biztosan meg fog változni a következő hetekben. Még nem tudod, de egy 3.5 kg-s csöppség súlyának többszörösét tudja koszos ruhákban produkálni 48 óra alatt. Olyan mennyiségű büfivel és kakival fogsz találkozni a ruháin, hogy azt hiszed majd egy ördöggel lepaktált gyermekkel áldott meg az ég. Itt az idő, hogy nagy tételben halmozz fel babák számára kifejlesztett bőrkímélő mosószert. És ne feledd a folteltávolítót sem :-)

Beszélj egy barátoddal, aki már birkózik ezzel a feladattal, és hasznos tanácsokat tud adni a mosószer márkákat illetően. Minden baba bőre más és más, ezért valószínűleg pár hetes próbálkozással fogod csak tudni megtalálni az igazit.

Egy-két hét mosás után, a babád ruhái mind készen állnak majd a bevetésre. Javasoljuk, hogy ne minden ruhát mosd ki és tépd le róla a cetlit, mert nem tudhatod előre, hogy melyik lesz jó babádra a születésekor. Ha a címkéket is rajtuk hagyod, akkor jó eséllyel tudod majd őket nagyobbra vagy kisebbre cserélni, esetleg elajándékozni.

Egyél:

Spenótos fekete-babsalátát.