39. Terhességi hét

Most már bármelyik percben megszülethet a gyereked. Ha fájásokat érzel, ne rohanj a kórházba, hiszen lehet, hogy még órákon át csak az első szakaszban leszel. Inkább mérd a fájásaid hosszát és a közöttük eltelt időt, és ha még nem jönnek tízpercenként, vagy gyakrabban, akkor maradj otthon. Ha kételyeid vannak, hívd fel az orvosodat, ő segít eldönteni, hogy hol tartasz éppen.

Ahogy a hivatalos dátum közelít, valószínűleg már tettél egy nagy X-et a naptárba arra a napra. Tudnod kell, hogy a nők kb. 10%-a szül csak a kijelölt napon ezért nagyon valószínű, hogy gyermeked egy másik napot választ a világrajövetelre, ráadásul azt, amikor ő azt jónak látja. Ne légy túl csalódott, ha a kiírt dátumon még nem tartod a babádat a kezedben!

Amit gondolsz:

„Én kész vagyok”

A tested:

Nyugodtan menj be a kórházba, ha úgy érzed, hogy megkezdődött a vajúdás (maximum tévedsz), de jobb ott a gyermeket világra hozni, mint egy taxi hátsó ülésén. Ha épphogy csak elkezdődött a vajúdás, a kórház persze még hazaküldhet, hogy mire hazaérsz esetleg fordulhass is vissza. Bízz bennük, jobb az otthoni kényelemben várni azt az 1-2 cm-nyi tágulást, mint a következő 12 órát kihúzni egy 8 ágyas kórházi szobában.

A fájdalom persze azonos a hamis risztáskor, mint az "éles" helyzetben, csak nem történik meg a méhszáj tágulása. Az igazi különbség kb. olyan, mint egy cseresznye és egy ananász méretű dolog között. Nem csekély. Alapjában a hamis riasztás ugyanolyan fájdalmas, csak nincs előrelépés a folyamatban. Szép, mi?

Egy mód arra, hogy megkülönböztesd a kettőt, hogy számolod a két összehúzódás között eltelt időt. Az igazi összehúzódások rendszeresen érkeznek és egyre kevesebb idő telik el két alkalom között (és persze egyre jobban fájnak). A hamis risztások körülbelül olyanok, mint amit a beleidben érzel mióta terhes vagy. Nem túl sűrűk, összevisszák és teljesen másképp fájnak.

A hamis összehúzódások általában azokat a nőket érintik, akik már második, harmadik vagy sokadik babájukat várják.

A babád:

Az egyik kényelmetlen panasz a terhesség utolsó szakaszában a csuklás. Persze nem te, hanem a babád csuklik, hiszen nem talál levegőt maga körül, amikor megpróbál levegőt venni és a magzatvíz befolyik a légcsövébe. Ennek eredménye, hogy mostanában úgy érzed valaki ugrándozik benned.

Egyéb hírek erre a hétre: a lanugo (másszóval puha selyems szőr, ami a baákat borítja) szinte teljesen eltűnt már a gyermekedről, de egy kicsi még mardhatott a vállakon, a homlokon vagy a nyakon. Megesik, hogy szülésig sem tűnik el teljesen, ezért ne rémülj meg tőle, nem egy majmocskát hoztál a világra, hamarosan mind kihullik.

A baba színe ebben a hétben változik meg vöröses-rózsaszínből fehérbe vagy kékes-rózsaszín árnyalatba (még a színesbörű babák esetében is). Ezek a változások a test zsírmennyiség változásának köszönhetőek. A baba fejének és hasának kerülete körülbelül megegyezik.

A méhlepény antitesteket ad kölcsön, amik erősen és egészségesen tartják a babát a születésig.

Ebben az időszakban a kisbabád kb. 45-48 cm magas és 3.2 kg súlyú. Mondhatni akkora, mint egy nagyobb nyúl. :)

Az életed:

Az első összehúzódáskor (amint magadhoz tértél belőle) valószínűleg egy-két embert értesíteni szeretnél róla. Például azokat, akik bent lesznek veled a szülőszobában.

Legyen egy terved, hogy hogyan tudod őket (edző, partner, anyukád, videós, a mantra tanárod) a lehető leghatékonyabban összekukorékolni. Legegyszerűbb módja, hogy ha beírod a telefonszámokat a partnered (mondhatni férjed) telefonjába és rábízod a feladatot.

Technikailag egy heted van még hátra, úgyhogy dőlj hátra kényelmesen és élvezd a következő 18 év utolsó nyugodt hetét!

Vedd meg:

Hasfestő készlet. Vicces tud lenni.

Egyél:

Tojásos szendvicset. Jól jön a sok zöldség után, amit eddig magadba tömtél.