Még mindig?

 

Eltelt az a bizonyos kilenc hónap, a kiírt dátum is elérkezett. Hogy lehet, hogy te még mindig terhes vagy? – gondolod magadban. Pontosabban nem csak magadban, hiszen akárkivel találkozol, folyton csak azt kérdezgeti: -Te még mindig egyben? A telefonod is folyamatosan pittyeg, mindenki csak azt akarja tudni, hogy na mikor jön már a baba. Ez a helyzet végtelenül frusztráló és legszívesebben egy másik bolygóra menekülnél, csakhogy ne kelljen még egy embernek elmondani újra és újra ugyanazt. Egyáltalán nem biztos egyébként hogy a baba késik. Először is nem véletlenül szerepelt minden papírodon az, hogy: a szülés VÁRHATÓ ideje. Ugyanis a legtöbb nő nem tudja pontosan megmondani azt a napot, amikor a kisbaba megfogant, így ez a számítás az utolsó menstruáció első napjához igazodik. Tehát simán előfordulhat, hogy még időben vagy. Másrészt (főleg első várandósság esetén) sok kismama tudat alatt „visszatartja“ a szülést az ismeretlentől való félelem miatt. A szülésznők sokszor tanácsolják, hogy ebben az időszakban koncentrálj az elengedésre. Sok kismama úgy igyekszik elütni az időt, hogy nagyon elfoglalttá teszi magát. Ez bizonyos szempontból nem jó. Szintén a szülésznők tanácsolják, hogy ilyenkor már próbálj meg lelassulni, befelé fordulni, ráhangolódni a szülésre. Ha túl sok dolgot csinálsz egyszerre a tested őrzi a kisbabát addig a pillanatig, amig újra rá nem érsz. 

Ilyenkor egyébként már naponta talalkozol az orvosoddal, aki csinál ultrahangot és hüvelyi vizsgálatot is a ctg mellett. Ellenőrzi a magzatvíz mennyiségét, a lepény érettségét, illetve a köldökzsinór ereinek keringését. Ha ezeket mind rendben találja, akkor egyelőre nem indítja meg a szülést, még vár. 

Vannak bizonyos praktikák, amelyek a szülés beindítását segíthetik elő a népi hagyományok szerint. Ezeknek a száma végtelen, mindenki más módszerre esküszik. De maradj csak a teljesen ártalmatlan és veszélytelen praktikáknál! Ezek közül a legkellemesebb a szexuális együttlét. Sokan esküsznek arra, hogy a terhesség legvégén az orgazmus segíthet beindítani a szülést. Ha van kedvetek, bújjatok össze a pároddal. Lehet, hogy egy kellemes együttlét valóban beindítja a szülést! Ezen kívül szaképzett kismama masszőrtől lehet kérni szülés beindító masszázst. Ha a szülés nem is indul be tőle, biztosan jól fog esni egy kis dögönyözés kilenc hónapnyi cipekedés után! Most már tényleg bármelyik pillanatban megérkezhet a baba! Kitartást!