40. Terhességi hét

Mindent összekészítettél? A „kórházi csomagodból” nem hiányzik semmi?

Azta! Megcsináltad! Mostantól bármelyik nap a karodban tarthatod a babádat, nézhetsz a szemébe és suttoghatsz neki: „Te vagy a mindenem!”

Amit gondolsz:

„Csak nehogy Mari nagynéném orrát örökölje!”

A tested:

Átlépted a célvonalat - de hol a gyerek? Nagyon kevés baba érkezik pontosan a kiírt határidőre, de ne csüggedj, innentől a babád bármely pillanatban megszülethet. Minthogy még van egy kis időd, elevenítsd fel még egyszer az alapokat:

Tanulmányozd át a szülés jelei és szimptómái jegyzetedet, hogy felismerd amikor itt az idő és be kell pattannod a kocsiba vagy taxiba, hogy elindulj a kórházba. Átnézheted azt is, mi is fog történni a szülés alatt, hogy semmi ne érjen váratlanul vagy felkészületlenül. Természetesen az egész szitu egy nagy sokk, de legalább elmondhatod, hogy tudtad mitől kaptad.

Senki sem tudja igazán, hogy mitől indul be a szülés, de a kutatók úgy gondolják, hogy a baba hormonális jelet küld a méhlepénynek. Másszóval az egész akkor kezdődik, amikor a baba úgy érzi most jól van, elkészült, szóval gyerünk.

A babád:

Gratulálunk! A sütemény a sütődben tökéletesen megsült! Ez a jó hír. A nem túl jó: elég kicsi az esély szülni a kiírt napon. Tény ami tény, a legtöbb elsőbabás anya túlhordja a gyermekét. Remélhetőleg a baba tökéletesen elkészült odabent és életvidáman hamarosan elindul kifele.

Mivel néhány hormonod átkerül a gyermeked szervezetébe, így születéskor az elsődleges nemi jellegei (a herezacskó a fiúknál, a szeméremajkak a lányoknál) és a mellei riasztóan nagynak tűnhetnek, de nyugodj meg, ez teljesen normális folyamat.

Születéskor a gyermeked testében pontosan 300 csont van. Néhány összeolvad egy másikkal a jövőben, ezért van az, hogy a felnőtt szervezetben már csak 206 csont van. Érdekes, nem?

A babák ebben a korban nagyon különböző súlyúak, de átlagosan 3.2-3.5 kg-t nyomnak és körülbelül 50-53 cm-esek.

Az életed:

Most, hogy ennyi szabadiőd van, olvass könnyű-irodalmat. Például felhasználói kézikönyveket, amiket ahhoz a számtalan kütyühöz kaptál, amit összevásárolgattál a terhességed alatt a babának, mint például a mellszívó. Menj biztosra, hogy megértetted azt a valamit. (Igen, az a kis tölcsér megy a melledre!) A pumpálás némileg ijesztő lehet, de ne is törődj vele! Ráadásul a pumpálás sokkal hatékonyabb, ha relaxáltan csinálod. (Erre mellesleg szinte esélyed sem lesz a következő pár hónapban.)

Ha már a kórházban vagy, csináltass néhány tesztet a férjeddel a monitorokon, állíttasd be a a csipogás hangerejét és ellenőrizd, hogy rendesen mutatja azt, amit mutatnia kell.

Bizonyosodj meg róla, hogy össze tudod csukni és szét is tudod nyitni a babakocsit, valamint be tudod kötni és ki is tudod szedni a gyerekülést a kocsiból. Valószínűleg nem akarsz majd egyedül túrázgatni a kicsivel az első időkben, de ha mégis kell, akkor megspórolod azt az időt, amit idegen emberek megszólításával és segítségkéréssel kellene eltöltened, mert nyitva nem tudod berakni a babakocsit a csomagtartóba.

Vedd meg:

Pelenkázó táska, jó barátod lesz a következő hónapokban...

Egyél:

Pizzát, az egyik legjobb dolog a világon!