5. Terhességi hét

Már az otthoni terhességi tesztek is pozitív eredményt adnak. Célszerű a reggeli első vizeletből venni a mintát, mert ez tartalmaz legtöbbet a terhességi hormonból, a hCG-ből.

Habár már négy hete terhes vagy, még csak most fogod biztosan megtudni. Gratulálunk! Éljen! A tény, hogy a bensődben egy baba növekszik, szürreálisnak tűnik... Ne aggódj, ez így normális! A legjobb, amit tehetsz, hogy nem gondolod túl. Helyette koncentrálj arra, hogy egy kedves otthont teremts a babának, és vigyázz magadra az elkövetkező 9 hónapban. Ez azt jelenti, hogy egyél rendesen, mozgasd a tested (néhányan ezt tornának hívják, de ez fárasztónak hangzik) és legfőképp, vedd könnyedén!

Amit gondolsz:

„Ha rendelek egy club szódát lime-al, akkor képes leszek becsapni a barátaimat, hogy azt higgyék, semmi gyanús nem folyik itt?”

A tested:

Ha eddig nem fordítottál figyelmet arra, mit eszel – hozzád beszélünk Ms. Sajtburger és Sültkrumpli! - itt az ideje, hogy elsőbbséget élvezzenek a táplálóbb falatok.

Egy átlagos terhes nő naponta kb. 300 extra (és nem "üres") kalóriát igényel.

Sok tervre lesz szükséged az étkezésedet illetően, konzultálj táplálkozási vagy dietetikus szakemberrel, aki segít megtervezni az étrendedet. Szerencsére azért nem kell lemondanod minden "bűnös" szokásodról, és egész nap csak unalmas, egészséges ételeket enni. A táplálkozási terv segíthet, hogy magadhoz vedd a szükséges tápanyagokat - elsősorban a baba számára - a maradék lehet a cukormáz a süteményen :-)

A babád:

A kisbabád mikroszkopikus szíve elkezd dobogni ezen a héten – habár ez néhány hétig még nem lesz kideríthető azzal a szuper Dopplerrel sem - ezért még egy darabig várnod kell, amíg magad is meghallgathatod.

Íme, ami még „kivitelezés” alatt van:

A szív dobbanásával a vér elkezd áramlani az egész testben. A kisbabád első szerve él és működik!

Az agy kezdeményei, a szív- és érrendszer, az ideg- és reprodukciós rendszerek, valamint az egyéb fontos szervek is már úton vannak.

A kisbabád új albérleti szobái – az amniotikus zacskó és a méhlepény (a hotel és az étterem) – még mindig alakulóban vannak.

És mindemellett, a babád még csak 2 mm hosszú, tehát körülbelül egy szezámmag mérete.

Az életed:

Ne várd meg, amíg a baba megérkezik, invesztálj be egy „célzó és lövő” digitális kamerába. (Valószínűleg el fog tartani 9 hónapig, mire megtanulod használni!)

Az új kameráddal - vagy a már meglévővel - kezdj el képeket készíteni a növekvő pocakodról minden héten. A szülés után - persze nem azonnal - de biztosan nem fogod elhinni, hogy valaha ekkora voltál!

Ha már megcsinálod ezeket a nagyszerű képeket, van egy jó ötletünk, hogy hova helyezd el őket. Az „Élet könyve” lehetőséget ad arra, hogy dokumentáld a terhességed és a kisbabád életét képekkel, hang- és videó felvételekkel. Töltsd fel az első képet az „előtte” hasadról, és kezdd el a könyvet.

Készíts listát arról, hogy mit szeretnél még megtenni a baba érkezése előtt. El szeretnél menni Franciaországba, vagy talán a szomszéd városban lévő outlet bevásárlóközpontba? Kezdj el tervezni, mert a következő 9 hónap kiváló alkalom lesz erre!

Vedd meg:

Napló: írd le részletesen a terhességed, mint pl. „Kedves Naplóm: ma már hétszer hánytam…”

Egyél:

Citromos-bazsalikomos feldarabolt salátát

Legyünk őszinték, a császárszalonna mindent sokkal ízletesebbé tesz, és a te szeszélyes ízlésed is megérdemel egy kis dőzsölést, úgyhogy ne légy túl szigorú önmagadhoz! Az avokádó, az alma és a vörös áfonya ízletes keveréke egy narancsos-bazsalikomos öntettel fűszerezve még a te kisbabádat is táncra fogja késztetni!

Tudd meg:

Hogyan növelheted a vasbevitelt.