Mit láthatsz a tükörben?

 

Bár a méhed ebben az időszakban hatalmas növekedésnek indul, valószínűleg kívülről az égvilágon semmi sem látszik. Ha nem az első babádat várod, előfordulhat, hogy a rendes nadrágodat szorosnak érzed. Ez még nem a babócától van, sokkal inkább a korai terhesség egyik tünetétől, a puffadástól. 

 

Praktikák az első pár hét átvészeléséhez

 

Mivel a korai terhességnek számos apró, de kellemetlen tünete van, íme néhány tipp, hogy hogyan vészeld át ezt a pár kellemetlenséget:

Figyeld meg, hogy mi az, ami puffaszt, és kerüld egy ideig ezeket az ételeket! Egyszerre próbálj meg kisebb adagokat fogyasztani, mert ez a reggeli rosszulléten is enyhít, nemcsak a puffadáson! Korai terhességi tünet a fáradtság is, próbálj meg a testedre hallgatni és pihenj, amennyit csak tudsz! Ha a munkahelyeden fokozott stressznek vagy kitéve, próbálj meg minél jobban befelé fordulni, és kizárni a munkahelyi stresszt amennyire csak lehet. Ebben segítségedre lehet a meditáció. Ha eddig hallani sem akartál az efféle dolgokról, talán most jött el az ideje, hogy kipróbáld. A reggeli rosszullét szinte minden kismamát utolér. Az oldalon találsz egy teljes bejegyzést a reggeli rosszullét enyhítéséről, olvasd el és figyeld magad, hogy mi az, ami nálad beválik!

 

Hogy állunk kisbabám? 

Az embrió ezen a terhességi héten még igencsak apró: nem nagyobb, mint 2-4 mm. Apró, ugyanakkor hatalmas dolgokra hivatott már most is: ezen a héten a szív kezdeménye, - a szívcső- kapcsolatba kerül az erekkel és a hét vége felé a ritmusos összehúzodásoknak köszönhetően beindul a baba vérkeringése. Ekkor indul fejlődésnek az emésztő és a légzőrendszer is. A törzsön kialakulnak a végtagbimbók, ezekből lesznek később az apró lábak és ujjacskák. Az agy is hatalmas növekedésnek indul. Ilyenkor még aránytalanul nagy a magzat feje a törzséhez képest. Már a száj nyílása, a szem és fül kezdemények is megjelennek. 

 

Mikor menjek orvoshoz?

 

Ezt a kérdést előzi meg, hogy hova. Fontos, hogy a terhesgondozást olyan orvos végezze, akiben megbízol, jó szakembernek tartod, és nem félsz majd felkeresni mindenféle „csip-csup“ üggyel. A bizalom legyen az alapja a választásodnak. Természetesen az sem árt, ha nem kell minden egyes alkalommal 80 km-t utaznod, hogy megvizsgáljon. Lassan el is kezdheted megbeszélni az első időpontotokat! Fontos, hogy ne menj túl korán orvoshoz, ezért kulcsszó az, hogy LASSAN.