6. Terhességi hét

Ha olyan munkakörben dolgozol, ahol a szokásosnál nagyobb szellemi vagy érzelmi terhelésnek vagy kitéve, ideje elkezdened egy jóga vagy tai-chi tanfolyamot, esetleg bevezetni a napi relaxációt.

Ideje meglátogatnod a nőgyógyászodat, aki hüvelyi ultrahangvizsgálattal meg tudja mutatni neked a kis gyerekkezdemény szívdobogását a képernyőn, ellenőrzi, hogy nem méhen kívüli terhességről van szó, és megmondja a szülés várható időpontját.

Néhány héten belül be kell jelentkezned a lakhelyed szerinti védőnőhöz is, aki a körzeti orvosoddal karöltve elküld fogorvoshoz, ha régen voltál, plusz olyan vizsgálatokra, amelyeket jónak látnak: EKG, belgyógyászat, satöbbi. Vegyél pár jó könyvet, hogy ne unatkozz a rendelőkben várva.

Még több hétig nem fogod megtudni a babád nemét, de azt már most meghatározzák, hogy mikor fogod megszülni. Természetesen az anyósod már tudja, hogy fiú lesz, a testvéred (húgod/nővéred) pedig teljesen biztos benne, hogy lány. És az orvosi szakértőd szerint - aki a te 5 éves unokaöcséd - csakis fiú lehet, mert ha lány lesz, akkor úgysem tud vele mit csinálni :-)

Amit gondolsz:

„Ha a fejemet a kezeimbe temetem, és ráhajolok az asztalra, úgy fog tűnni, mintha nagyon dolgoznék, és senki nem fogja tudni, hogy tulajdonképpen alszom.”

A tested:

Szuper fáradtnak vagy émelygősnek érezheted magad (vagy szuper fáradtnak és émelygősnek – te szerencsés!), és a melleid is majd megölnek... Ez amiatt a számtalan hormon miatt van, melyek átrobognak a testeden, viharosságuk vetélkedik egy tinédzser fiúéval.

Ha nem bírsz fent maradni a Grace Klinika második felére, fogd a babára. Az extrém kimerültség elég gyakran a terhesség első jele, és míg a tested megpróbál visszanyerni némi erőt, mialatt belépsz a második trimeszterbe, azt veszed észre, hogy elszundikálsz Mr. Mc Csábító szerelmes jelenetein…vagy ami még rosszabb: a sajátodén! Az extrém kimerültség nagyon megvisel, úgyhogy pihend ki, nyugodtan kihagyhatod az éjszakai híradót!

Ha gondolod, próbáld ki a természetes orvosságokat (homeopátiás szereket) kimerültség ellen.

Ezen felül pedig - és ez most az utolsó dolog, amit hallani akarsz - a mérsékelt mozgás/torna segít megküzdeni a kimerültséggel. Próbáld ki a rövid sétát, könnyed nyújtógyakorlatok vagy terhes jóga segítenek feltölteni energiaraktáraidat!

A babád:

Ezen a héten elkezdődik a gyors, sejtes fejlődése a te leendő kisbabádnak, aki most úgy néz ki, mint egy ebihal, apró fejjel és farokkal. Szemei, fülei és a szája elkezdenek formálódni (habár inkább olyanok, mint amilyenek a Discovery Channel „Tenger teremtényei” sorozatában láthatók).

Egyéb izgalmas dolgok még:

A kisbabád szíve immár rendszeres ütemmel ver, igaz, ahhoz még mindig gyenge, hogy hallani lehessen. A kar rügyei még csak most kezdenek, nos, rügyezni. Pillanatnyilag úgy néznek ki, mint pici, duzzadt daganatok. Néhány napon belül ici-pici békalábakra fognak hasonlítani.

A babád immár 0,3 cm (kb. akkora, mint az a darab csokiszórás, melyet a legutóbbi süteményeden vagy az utolsó fagyidon láttál…

Az életed:

Utáljuk felhozni a pénzügyek taposómalmát, de sosem túl korai elgondolkodni a költségvetésen és a pénzmegtakarításon. Mennyivel vidámabb lenne beszélgetni a kis zoknikról vagy arról, hogyan dekoráljuk ki a gyerekszobát... Annak is eljön majd az ideje!

Vedd meg:

Megkezdheted a végtelen mennyiségű szakirodalom megvásárlását...

Egyél:

Epersalátát

Saláta ízletes eperből, cukros pekándióval. Valószínűleg csábít majd a gondolat, hogy a spenótot kihajítsd, és csak az édes dolgokat nyeld le, de ne tedd! A spenót folsavban gazdag, és a te növekvő babádnak erre van most a legnagyobb szüksége.

Tudd meg:

Hogyan csillapíthatod a reggeli rosszullétet.