7. Terhességi hét

Émelyegsz reggelente? Segíthet pár szelet citrom szopogatása vagy limonádé kortyolgatása, és nagyon jó hatással rendelkezik a gyömbér is: lehet fogyasztani tea vagy gyömbéres üdítő, illetve kapszula formában.

Ha még nem voltál nőgyógyásznál ideje felkeresni őt az első UH vizsgálat az 5.-8. hétben esedékes!

Az internetről rendelhető teszt (csak külföldről) 90% biztonsággal elárulja a gyerek nemét (kb. 250 USD).

Ha azon „szerencsés” terhes nők közé tartozol, akik megtapasztalják a reggeli rosszullétet (egy gyengéden elnevezett terhességi tünet, mely a nap bármely szakában felütheti a fejét), ne feledd, ez nem tart örökké!

A gyengeség nagy része fokozatosan csökkenni fog a második trimeszterig. De természetesen időről időre előjön majd, amint a tennivalók növekvő listájára gondolsz, vagy azon elmélkedsz, hogy mennyire fog az életed megváltozni, vagy azon aggódsz, hogy mindezt hogyan fogod kezelni. Szerencsére van rá gyógymód, elég, ha a pocakodra tekintesz, és elképzeled kisbabádat!

Amit gondolsz:

„Hogy érezhetem magam egész nap másnaposnak, ha nem is ittam semmit már 3 hete?”

A tested:

Úgy tartják, hogy „kettő helyett eszel”, de még a vizet is nehezen nyeled le. A reggeli rosszullét nagyon kimeríti a terhes nőt, gyengévé teszi.

Még ne dobd be a törölközőt, íme néhány tipp a kezelésére:

Van egy csomó trükk, melyekre a terhes nők esküsznek, hogy enyhítik a reggeli rosszullét okozta hányingert… ilyen például a citromlé ivása vagy savanyú keménycukorka szopogatása. Néha meghatározott ételek segítenek enyhíteni a reggeli rosszullét tüneteit, mindemellett a legtöbb terhes nő természetesen a partnerét hibáztatja a rosszullétekért :-)

Megnyugtatásul, próbálj meg nem aggódni, mivel a kisbabád a terhesség eme korai szakaszában még nagyon kevés tápanyagot igényel. Ha azonban súlycsökkenést és a kiszáradás enyhe jeleit vélnéd felfedezni magadon, akkor valószínűleg vészes terhességi hányásod van, mely a reggeli rosszullét egy komolyabb formája, és nagyon ritkán fordul elő. Menj el orvosodhoz!

A babád:

Ezen a héten a baba agya elkezd növekedni egy észbontó 100 sejt/perces sebességgel az átlátszó koponyán belül. Ha belepillanthatnál, akkor látnád, ahogy az apró agysejtjei csak növekednek, növekednek és növekednek (körülbelül olyan gyorsan, mint ahogy a tiédet zsugorodni, zsugorodni és zsugorodni érzed).

Főbb történések még:

A kisbabád arca ezen a héten még határozottabbá válik. Egy apró szájüreg (ami már azelőtt képes lesz sírni, mielőtt rá gondolnál), a nyelv, az orr és a fül bemélyedései már láthatók. A szemei már nyitva vannak, de nincs még írisze a babád kezdeményének.

A kar rügyei nőnek. Ebben a pillanatban inkább apró ping-pong uszonyoknak tűnnek, mint karoknak. A baba láb rügyei is már formálódnak, és a hét végére apró uszonyoknak fognak látszani.

A köldökzsinór – az összeköttetés a babád és a méhlepény között – már jól kivehető.

A babád jelenleg kb. akkora, mint egy Tic Tac, és olyan nehéz, mint egy szempilla. Amíg ez aprónak hangzik, addig ő (a baba) már 10.000-szer nagyobb, mint fogamzáskor. Őrület, nem?

Az életed:

Kezdj el kidolgozni egy tervet, hogy mondod meg a főnöködnek, hogy terhes vagy (útmutatás: előbb mondd meg a főnöködnek, mint az irodai pletykafészeknek!).

Beszélj a HR-essel is, hogy mik a juttatásaid és jogaid terhes munkavállalóként!

Élvezd ki, amíg nincs tele a szoba játékokkal és egyebekkel! Állj meg egy pillanatra, és értékeld a tiszta kárpitodat, szülőként nem nagyon fogod így látni.

Vedd meg:

Hányás elleni homeopátiás szerek.

Egyél:

Gyömbéres sütemény: a gyömbér a természet titkos fegyvere émelygés ellen, de magában rágcsálni nem túl ízletes, szerencsére palacsintába keverve egész finom. Ráadásul, ha terhes vagy, tökéletesen elfogadható, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is palacsintát egyél!

KRIO Családi Őssejtbank

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elküldjük neked a legjobb tippeket hértől-hétre