7. Terhességi hét

Émelyegsz reggelente? Segíthet pár szelet citrom szopogatása vagy limonádé kortyolgatása, és nagyon jó hatással rendelkezik a gyömbér is: lehet fogyasztani tea vagy gyömbéres üdítő, illetve kapszula formában.

Ha még nem voltál nőgyógyásznál ideje felkeresni őt az első UH vizsgálat az 5.-8. hétben esedékes!

Az internetről rendelhető teszt (csak külföldről) 90% biztonsággal elárulja a gyerek nemét (kb. 250 USD).

Ha azon „szerencsés” terhes nők közé tartozol, akik megtapasztalják a reggeli rosszullétet (egy gyengéden elnevezett terhességi tünet, mely a nap bármely szakában felütheti a fejét), ne feledd, ez nem tart örökké!

A gyengeség nagy része fokozatosan csökkenni fog a második trimeszterig. De természetesen időről időre előjön majd, amint a tennivalók növekvő listájára gondolsz, vagy azon elmélkedsz, hogy mennyire fog az életed megváltozni, vagy azon aggódsz, hogy mindezt hogyan fogod kezelni. Szerencsére van rá gyógymód, elég, ha a pocakodra tekintesz, és elképzeled kisbabádat!

Amit gondolsz:

„Hogy érezhetem magam egész nap másnaposnak, ha nem is ittam semmit már 3 hete?”

A tested:

Úgy tartják, hogy „kettő helyett eszel”, de még a vizet is nehezen nyeled le. A reggeli rosszullét nagyon kimeríti a terhes nőt, gyengévé teszi.

Még ne dobd be a törölközőt, íme néhány tipp a kezelésére:

Van egy csomó trükk, melyekre a terhes nők esküsznek, hogy enyhítik a reggeli rosszullét okozta hányingert… ilyen például a citromlé ivása vagy savanyú keménycukorka szopogatása. Néha meghatározott ételek segítenek enyhíteni a reggeli rosszullét tüneteit, mindemellett a legtöbb terhes nő természetesen a partnerét hibáztatja a rosszullétekért :-)

Megnyugtatásul, próbálj meg nem aggódni, mivel a kisbabád a terhesség eme korai szakaszában még nagyon kevés tápanyagot igényel. Ha azonban súlycsökkenést és a kiszáradás enyhe jeleit vélnéd felfedezni magadon, akkor valószínűleg vészes terhességi hányásod van, mely a reggeli rosszullét egy komolyabb formája, és nagyon ritkán fordul elő. Menj el orvosodhoz!

A babád:

Ezen a héten a baba agya elkezd növekedni egy észbontó 100 sejt/perces sebességgel az átlátszó koponyán belül. Ha belepillanthatnál, akkor látnád, ahogy az apró agysejtjei csak növekednek, növekednek és növekednek (körülbelül olyan gyorsan, mint ahogy a tiédet zsugorodni, zsugorodni és zsugorodni érzed).

Főbb történések még:

A kisbabád arca ezen a héten még határozottabbá válik. Egy apró szájüreg (ami már azelőtt képes lesz sírni, mielőtt rá gondolnál), a nyelv, az orr és a fül bemélyedései már láthatók. A szemei már nyitva vannak, de nincs még írisze a babád kezdeményének.

A kar rügyei nőnek. Ebben a pillanatban inkább apró ping-pong uszonyoknak tűnnek, mint karoknak. A baba láb rügyei is már formálódnak, és a hét végére apró uszonyoknak fognak látszani.

A köldökzsinór – az összeköttetés a babád és a méhlepény között – már jól kivehető.

A babád jelenleg kb. akkora, mint egy Tic Tac, és olyan nehéz, mint egy szempilla. Amíg ez aprónak hangzik, addig ő (a baba) már 10.000-szer nagyobb, mint fogamzáskor. Őrület, nem?

Az életed:

Kezdj el kidolgozni egy tervet, hogy mondod meg a főnöködnek, hogy terhes vagy (útmutatás: előbb mondd meg a főnöködnek, mint az irodai pletykafészeknek!).

Beszélj a HR-essel is, hogy mik a juttatásaid és jogaid terhes munkavállalóként!

Élvezd ki, amíg nincs tele a szoba játékokkal és egyebekkel! Állj meg egy pillanatra, és értékeld a tiszta kárpitodat, szülőként nem nagyon fogod így látni.

Vedd meg:

Hányás elleni homeopátiás szerek.

Egyél:

Gyömbéres sütemény: a gyömbér a természet titkos fegyvere émelygés ellen, de magában rágcsálni nem túl ízletes, szerencsére palacsintába keverve egész finom. Ráadásul, ha terhes vagy, tökéletesen elfogadható, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is palacsintát egyél!