Undor a köbön

 

Ezen a terhességi héten nagy valószínűség szerint fokozódnak a reggeli rosszullétek. A szaglásod is olyan lesz, mint egy jól fejlett németjuhászé, aki drogot és bombát keres a reptéren. Mégis mi okozhatja ezeket a rosszulléteket? Hát persze, hogy a fránya hormonok! Semmi pánik, ha nem marad benned az a neten talált superjuice, és egyéb finomságok! Ha a babának kakaós csiga kell, akkor egyél azt!  

Irány az orvos!

 

Elérkezett az ideje, hogy elmenj arra a bizonyos első orvosi vizsgálatra! Itt rengeteg izgalmas dolog vár rád. Jobb, ha tudod, hogy ilyenkor még hüvelyi ultrahanggal nézik meg a kisbabádat, ez egy nagyon picit kellemetlen csak és hát valljuk be, ez a kellemetlenség azonnal elillan, amikor  életedben először megláthatod a monitoron Őt! Sőt, az orvos ilyenkor bekapcsolja a hangot is és meghallhatod, ahogyan dobog a szíve! Ettől a hangtól, ha csak rövis időre is, de egy szempillantás alatt minden rosszullét elmúlik.

Ezen kívül a következő dolgokra számíthatsz az első orvosi vizsgálat során:

Miután az orvos megállapította a terhesség tényét, a magzat korát és a szülés várható idejét ( a már korábban említett Naegele módszer segítségével) kapsz beutalót egy sor vizsgálatra: fogászati szűrésre kell majd menned, illetve rutin vérkép és vizelet vizsgálat is vár rád.

Ha nincs friss rákszűrés leleted, ezt is elvégzi az orvos az első vizsgálat során.

Ezután fel kell keresned a területileg illetékes védőnőt, aki kiállítja a terhes kiskönyvet. Ezt ezután mindenhova vidd magaddal, mintha csak a személyi igazolványod lenne! A védőnővel is ezután havi rendszerességgel fogsz találkozni, aki minden alkalommal elenőrzi a testsúlyodat, a vérnyomásodat, a vizeletedet (gyors teszttel), illetve megvizsgálja a végtagjaidat, hogy nem észlel-e dagadást. Később a baba szívhangját is ellenőrzi majd.

 

Emlékek gyűjtése

 

Érdemes eltenni az első ultrahang képet, talán később jó helye lesz bekeretezve a babaszoba falán. Ezen kívül szintén érdemes az első ultrahang felvételt elektronikus hordozóeszközön elkérni a szonográfustól, mert a nagy bejelentéshez jól jöhet, ha szeretnétek megríkatni a leendő nagyszülőket.

 

De mit csinál most a kisbabám?

 

Mostanra már nem is olyan kicsi ahhoz képest, amekkora múlt héten volt! Az embrió a 7. Héten már 5-13 mm hosszú (rohamosan növekszik) és egészen gyorsan alkalmazkodik a méhen belüli élethez, ugyanis ezen a héten indul fejlődésnek a köldökzsinór, amely a baba táplálásáról fog gondoskodni egész magzati léte alatt. Most kezdenek el kialakulni az orrlyukak, a szem íriszének a pigmentálódása, és szájának formája is. Hihetelenül elfoglalt ez a gyerek!