8. Terhességi hét

Léteznek tanfolyamok a terhesség korai szakaszában levő nők és partnereik számára is. A részvétel segít párodnak is átélni ezt az átmeneti időszakot, és mindkettőjüket felkészíti a várható eseményekre.

Keresd fel orvosod, a helyi szakrendelést a tanfolyamok listájáért! Jártál már a védőnőnél? Ha nem lassan ideje hozzá ellátogatnod!

Az első szülészeti vizit alkalmával az orvos megállapítja a terhesség tényét és korát, és megvizsgálja a melleket. A magzati életjelenségek az ultrahangos vizsgálaton láthatók és mérhetők, bár ebben az időszakban ez még csak hüvelyen keresztül kivitelezhető. A gondozásba vételhez tartozik a kórelőzmény felvétele, a háziorvosi vizsgálat és az első fogászati szűrésre küldés, ezen kívül a rutin vérkép és a vizelet vizsgálata. A terhesség tényének megállapítása után a védőnőnél kell jelentkezni, aki kiállítja a várandós nő kiskönyvét. Minden tanácsadás alkalmával elvégzi a testsúlymérést, a vérnyomásmérést és a pulzusszámlálást. Megtekinti a végtagokat, különös figyelmet fordítva a dagadásra és a visszerekre.

A növekvő babád már 6 hetes (köszönhetően a homályos terhességi matematikának)! Ez a homályos matematika felelős azért a széles körben elterjedt mítoszért, hogy a terhesség csak 9 hónap hosszú, amikor a valóság az, hogy közel van a 10-hez. Ki találta ki ezt a szamárságot? Valószínűleg egy férfi.

Amit gondolsz:

"Ha még egy másodpercig szagolnom kell a munkatársam tonhalas szendvicsét, megőrülök!!!"

A tested:

Tudod, hogy be kell venned a terhességi vitaminokat azért, hogy megfelelő növekedést és tápanyagot biztosíts a kicsidnek, bár minden alkalommal, amikor lenyeled, vissza akar jönni, köszönhetően a beteges gyomrodnak. Ne pánikolj!

Először is, a terhességi vitaminokat este vagy étellel vedd be, ugyanis nem árt, ha van valami a gyomrodban, ami felszívja ezeket a ló méretű pirulákat.

A vas fontos, de egyben az émelygés egyik okozója is. Kérj az orvosodtól olyan vitamint, amiben kevés a vas, vagy próbáld ki folyékony, esetleg rágható formáját, talán enyhítheti a rosszullétet. Ha ezek után még mindig hánysz, keresd fel a nőgyógyászod, ő felírhat olyan szert, amit kifejezetten olyan terhes nőknek találtak ki, akik komoly émelygéssel küszködnek.

A babád:

Ezen a héten a kis ebihalad egyre inkább emberi formát ölt!

További izgalmas események:

A babád szemhéja, fülei, felső ajka és - a hamarosan imádnivaló - orrának hegye elkezdenek formálódni. Hamarosan úszóhártyás ujjakat és lábujjakat fog növeszteni – melynek néhány hónapon belül tudatában leszel, amint a kisbabád elkezdi tornaóráit a hasadban.

A baba apó szíve 4 határozott kamrára vált szét, és most már tényleg ketyeg – 150 ütem/perc sebességgel. Ez kétszer több, mint a te nyugodt szíved üteme (hacsak nem Brad Pitt van a tévében).

A babád körülbelül akkora, mint Eva Longoria eljegyzési gyűrűjén a gyémánt, és olyan nehéz, mint a csekk, amit Tony Parker aláírt, hogy kifizesse.

Az életed:

Kezdd el átgondolni, milyen segítőkre lesz szükséged: nőgyógyász, dúla, szülésznő. Ez az egyik legfontosabb döntés, ezért kutass, és kérj időpontokat, már a legelején!

Amíg keresed a szülés körüli támogatókat, miért ne találhatnál egy terhes jógaórát vagy fitness órát, netalán egy táplálkozási tanfolyamot, amely a terhességi étkezésre van specializálódva? Hajrá!

... és iratkozz be egy terhes masszázsra vagy arcápolásra, MOST!

Vedd meg:

Ultrahangos emlékképnek való képkeret: keretezd be az első fotót, hogy soha ne feledd, melyik elmosódott vonal a láb.

Egyél:

Cseresznyés csirkesaláta: ez a cseresznyés élvezet megfékezheti az émelygést, ráadásul még finom is!