Méhednek gyümölcse

 

A 8. terhességi héten a méhed akkora, mint egy nagyobb narancs. Talán mostanra a derekadnak hűlt helye, de amennyiben ez az első terhességed, a  hasad még mindig nem gömbölyödik. Nagyjából úgy festesz, mint aki egy kicsit elengedte magát az utóbbi időben. Ha ez nem az első terhességed, akkor a méhet tartó szalagok és izmok sokkal lazábbak, mint első gyermeket váró kollégáidnak, így simán előfordulhat, hogy mostanra már a hasad is szépen gömbölyödik.

 

Az a bizonyos terhességi ragy(a)ogás

 

Rossz hírem van! Az a bizonyos ragyogás, amiről például a Mona Lisa című festmény kapcsán beszél mindenki. Tudod, hogy a terhes nő mosolya és ragyogása, nos az egy pont olyan mítosz, ami az említett festmény körül is kering. Ugyanis sok kismama valóban azt tapasztalhatja, hogy a bőre szebb lesz és kisimultabb, de a többségnek marad a második kamaszkor egy kis extra hormontuninggal. Vagyis a legtöbb kismama bőrén mindenféle elváltozások jelenhetnek meg a májfoltoktól az óriási piros, gyulladt pattanásokig. Előfordulhat, hogy a zsíros és pattanásos bőr közben még hámlani is kezd. Reggel a tükör előtt két hányás között ezért simán érezheted magad egy oszlásnak indult múmiának is. Jó tanács: ne reggel nézegesd magad a tükörben! Ráér az!

Van jó hírem is! A hajad soha nem látott mértékben sűrűsödni kezd és azt viszont selymessé és ragyogóvá válik. Helyezd tehát át a hagsúlyt az arcodról a hajadra, és egyébként sincs az a ragya, amit a megfelelő alapozóval ne lehetne eltüntetni. 

Mégis meddig kell rügyezni, hányni és egyébként is?

 

Nyugalom, ezek az apróbb kellemetlenségek valószínűleg elmúlnak, amikor belépsz a második trimeszterbe. Addig használd az új hajkoronád, készíts magadnak szuper frizurákat és ne foglalkozz az apró bosszúságokkal! 

 

 

 

És te hogy vagy babácska?

 

Köszöni szépen, nagyon jól! A 8. hétre őméltósága , aki hivatalosan még mindig embrió munkacímen fut már csereszye nagyságúra nőtt. Ujjacskái és lábujjai mostanra már elkülönültek, sőt már integetni is tud, ha akar, hiszen könyék és a csukló tájékán már hajlítani tudja a karját. A kis arca is továbbfejlődik, kialakulnak a szemhéjak és a felső ajak. Fejlődik a külső és belső fül is, illetve, az íny alatt elkezdődik a fogfejlődés is. Persze ebből a fogfejlődésből a baba pár hónapos koráig te semmit nem fogsz észlelni. Amikor pedig pár hónaposan átüvölt jó pár éjszakát visszasírod te még ezt a 8 hetes terhességi fogfejlődést! A baba emésztőrendszere is tovább fejlődik ebben az időszakban és megindul a vérleringés is. Ekkorra már a szívben kialakultak a pitvarok és a kamrák. Ez az icipici pumpa percenként 140-150-et ver, kétszer annyit, mint a tied! Belegondoltál már, hogy két szív dobog a testedben? 

Mindent elfelejtesz? Ezt ne felejtsd el!

 

A terhességi kiskönyvedet, amit a múlt héten kaptál a védőnőtől, ne felejtsd el elvinni minden alkalommal az orvosodhoz, akinek minden alkalommal bele kell pecsételnie, illetve fel kell vezetnie bizonyos adatokat. A kitöltött terhességi kiskönyv hiányában ugyanis a szülés után nem leszel jogosult az egyszeri anyasági támogatásra. Márpedig a sok pelenka vásárlásnál az az összeg bizony jól fog jönni, meglátod!