IÓ, CIÓ, VAKCINÁCIÓ Terhesség a korona idején
Spira Eszter
2021. május 10.

2020. márciusa óta élünk együtt a koronavírussal. Az első n yugtalanító külföldi hírek hallatán még nem gondoltuk, hogy az olyan kifejezések, mint a „lockdown“ és a tüskefehérje a mindennapi életünk részévé válnak. A legmerészebb (rém)álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a megszokott életünk fenekestül felfordul, és az olyan legalapvetőbb dolgok, mint a terhesgondozás,vagy elektív beavatkozások bizonyos esetekben elérhetetlenné válnak, vagy legalábbis nagymértékben megnehezülnek.

Kismamaként minden testünkkel kapcsolatos dolog egy kicsit ijesztőbbé válik és kényes kérdés. Amikor nem vagy terhes, ha nagyon fáj a fejed, beveszel egy Algopyrint, ha kapar a torkod, elszopogatsz egy Strepsilt. De ez korántsem ilyen egyszerű a várandósság idején. Olyankor minden jól betanult rutin és szabály megváltozik, és újak lépnek a helyébe. Terhesen az ember még a camembert sajt hátoldalán lévő címkén a 3-as betűmérettel írt leírást is tüzetesen megvizsgálja, hogy megtudja ugyan ez a sajt pasztőrözve van-e, vagy sem. A tükörtojást is csak sütőben sütve fogyasztod, igaz? Hiszen ha serpenyőben csinálod, simán nyers maradhat a tojássárgája, és akkor nesze neked szalmonella.

Ehhez képest 2020. márciusa óta pusztít a világban a koronavírus világjárvány. Volt itt első hullám teljes lockdown-nal, második hullám félig nyitunk félig zárunkkal, és jelenleg zajlik a harmadik hullám, ami épp lefelé szálló ágban van, reméljük. 

Mostanra minden 336. honfitársunk meghalt koronavírusban. Ez csak egy szám, de ez a szám azt jelenti, hogy mindannyiunk környezetében hús-vér emberek estek a járvány áldozatául, akik valakiknek a szülei, testvérei, gyerekei, barátai, kollégái voltak. Kimondhatatlan, pótolhatatlan és hiábavaló veszteség. 

Ne tagadd, te is a koronavirus.gov.hu böngészésével kelsz és fekszel. Az Operatív Törzs, a Kormányinfo és a miniszterelnök péntek reggeli kossuth rádiós interjújából tudod meg, hogy mire számíthatsz a következő hetekben, mi vár majd rád. Így próbáljuk élni az életünket.

Sokan ebben az időszakban lettek várandósak. Eleinte a terhességet a tudományos világ és az orvosok nem tekintetették kiemelt kockázati tényezőnek a koronavírus szempontjából. Aztán megérkezett a brit variáns és vele együtt az egyre aggasztóbb hírek. Kismamák kerültek lélegeztetőgépre, műtüdőre. Sok kisbabának kellett – idő előtt – a 30. terhességi hét körül sürgősségi császárral megszületnie, és sajnos ezek között a babák között akad olyan is, aki sohasem ismerheti meg az édesanyját.



Van megoldás

Ez az írás azonban nem azért született, hogy bárkit is riogasson, vagy alaptalan félelmet keltsen, hanem sokkal inkább azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mindez megakadályozható. A megoldás neve: oltás.

A fentiekben nem véletlenül hívtam fel a figyelmet arra, hogy kismamaként minden mesterségesen a szervezetbe juttatott anyag egy újabb és újabb kérdést és mérlegelést vet fel a kismamában és kezelőorvosában. Ez az oltások esetében sincs másképp.

A Covid-19 járvány kitörésének szinte első pillanatától fogva biztos volt, hogy ez a vírus magától bizony nem távozik, és a járvány megfékezésének egyetlen módja a védőoltás lesz.

 Egy kis tudomány

Az első tömegesen bevethető védőoltás az amerikai Pfizer és a német Biontech  szerelemgyermeke és találmánya volt. Ez az oltás az eddig valaha készült oltásokhoz képest egy merőben új technológia segítségével fejti ki hatását. A szokványos vakcinák általában úgy működnek, hogy a kórokozó elhalt vagy legyengített formáját juttatják be a szervezetbe azzal a céllal, hogy az adott szervezet immunis legyen a kivédendő kórokozóval szemben. Ilyenkor a kórokozó antigénnek nevezett része kiképzi az immunrendszert arra, hogy a fertőző sejteket felismerje és válaszreakciót adjon rá. 

Ezzel szemben az mRNS vakcinák (Pfizer-Biontech, Moderna oltások) nem magukból a kórokozókból állnak, azaz nem a vírus vagy baktérium legyengített, elölt vagy nem fertőző részét tartalmazzák, hanem a kórokozóval kapcsolatos genetikai információt. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a kutatók azonosítottak egy, a koronavírusból származó fehérjét, a tüskefehérjét, amivel a vírus a fertőzéskor megtámadja a szervezetet.

Az mRNS vakcinák pedig úgy működnek, hogy a szervezet sejtjeit a tüskefehérje előállításra vonatkozó utasításokkal látják el, így tanítva az immunrendszert arra, hogy védekező képességeinek, így az antitesteknek és a T-sejteknek az aktiválása segítségével felismerje és elpusztítsa a vírust.

Mindannyian epidemológusok vagyunk

Most kicsit úgy érzed magad, hogy biológus, epidemológus és járványügyi szakértő lettél egyszerre? Nem baj, inkább ezt érezd, minthogy félsz az ismeretlentől és a dolgok csakúgy történnek veled.

Most, hogy tisztáztuk hogyan is működik ez az oltás, nézzük meg mire jutottak vele a világban. 

Az országok közül Izrael jár az élen átoltottság terén. Mostanra már a lakosság 85%-a védett a Covid-19 ellen, méghozzá kizárólag Pfizer oltással valamelyik karjában. Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában is főként az mRNS vakcinákkal oltanak. Izraelben az első perctől fogva oltják a kismamákat is, aminek oka a következő.

Ahogyan azt már korábban is írtam, a brit variáns megjelenésével nagyon sok kismama kapta el a koronavírust súlyos tüneteket produkálva. Sok esetben a kismamák nem élték túl a fertőzést, így a terhesség is felkerült azoknak a kockázati tényezőknek a listájára, ami hajlamosít arra, hogy súlyos, akár végzetes kimenetelű legyen a betegség lefolyása. Egyébként pedig a koronavírus fertőzés a terhességben hajlamosító tényező a koraszülésre, preeclampsia kialakulására és a halvaszületésre.

Terhesség, szoptatás és oltás

A koronavírus elleni mRNS alapú vakcinát 2020. decembere óta alkalmazzák, és mostanra számos tanulmány áll a rendelkezésünkre, amely az oltás hatékonyságáról, hatásosságáról és arról szól, hogy kiknek adható be az oltás biztonságosan. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) legfrissebb, 2021. áprilisában közzétett  tanulmánya szerint a terhes nőkön alkalmazott mRNS alapú (Pfizer-Biontech és Moderna) vakcinák teljesen biztonságosnak bizonyultak. A tanulmány alapjául pedig nem kevesebb, mint 35.000 várandós nőt vizsgáltak. Ezen felül nem csak azt állapították meg, hogy az oltás teljesen biztonságos, hanem azt is, hogy azok az édesanyák, akiket a terhesség során beoltottak sokkal több, a vírus ellen védekező antiestet juttattak a kisbabájuk szervezetébe már az anyaméhen belül, mint azok, akik „csak“ átestek a fertőzésen a várandósság alatt. A tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy semmilyen terhességi komplikáció nem hozható összefüggésbe az oltással.

A te tested, a te döntésed

Természetesen az oltás is, mint sok más egészségügyi kérdés a te legszemélyesebb döntésed. Azonban ahhoz, hogy a legmegfelelőbb döntést tudd meghozni saját magad és a kisbabád számára, fontos szempont a megfelelő és körültekintő tájékozottság. Sok helyen, sok mindent hallani. Kiemelten fontos, hogy az ilyen életbevágó kérdések kapcsán (is) próbálj sok és különböző, de hiteles helyről tájékozodni! Próbálj meg nem pánikolni, nem kapkodni, hanem megtenni mindent az egészséged megőrzéséért. Vedd számba a körülményeket, a lehetőségeket és mérlegelj, de ne félelemből dönts! Dönts azért, mert (szerencsére) van lehetőséged dönteni, választani. És vigyázz nagyon magadra!