Mit kell tudni az őssejtekről? Előadások a KRIO Nyílt napján!
Várszegi Viktória
2015. május 29.

Június 6-án Nyílt napot tart Magyarország legnagyobb családi őssejtbankja a KRIO Intézet! Egész napos programokkal, kedvezményes ultrahangvizsgálattal, laborlátogatással és az őssejtekről szóló izgalmas előadásokkal várjuk az érdeklődőket!

A férőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ha szívesen részt vennél a nap folyamán szervezett, őssejtekről szóló előadás valamelyikén, kérjük, foglalj időpontot az alábbi felületen:
http://nyiltnap.krio.hu/

Mi az őssejt és honnan származhat?

Az őssejtek olyan speciális sejtek, melyek egyrészt osztódásra, másrészt önmaguk megújítására képesek. Át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolva az elpusztult sejteket, szöveteket. A klinikai gyakorlatban használt őssejtek legrégebbi forrása a csontvelő, de emellett származhat köldökzsinór vérből, köldökzsinór szövetből, placentából, ill. zsírszövetből. Terápiás szempontból az őssejt lehet a páciens sajátja (autológ transzplantáció) vagy származhat rokon vagy nem rokon donortól (allogén transzplantáció).

A köldökzsinórvér és szöveti őssejtek előnyei:

  • Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér és a csontvelő őssejtjei közel sem azonos minőségűek, erre genetikai és biológiai bizonyíték is van.
  • A köldökzsinórvérből nyert őssejtek előnye, hogy még fiatalok, nem érte őket mindaz a káros hatás, mint az évek múlásával, a felnőttekből kinyerhető őssejteket.
  • A köldökzsinórvérből származó őssejtek levétele fájdalom-, és kockázatmentes, szemben a csontvelőből származó őssejtekkel.
  • A születés egyszeri és megismételhetetlen lehetőség a köldökzsinórvér eredetű őssejtek levételére.

Mennyire gyakori a köldökzsinórvér eredetű beültetés?

  • Európában az őssejtbeültetések csaknem harmadát végzik köldökzsinórvérből kinyert őssejtek felhasználásával. Magyarországon a köldökzsinór vérből származó őssejttranszplantációk aránya ma még a tíz százalékot sem éri el, szemben a világviszonylatban mért 30%-os aránnyal.
  • Annak, hogy ma még – bizonyos szempontból – ritkán kerül sor őssejtbeültetésre az az oka, hogy jelenleg a születendő gyerekek 10 %-ának vetetik le és tároltatják el az őssejtjeit, és ez az arány pár éve még jóval kisebb volt. Így ma még egy beteg gyermek esetében igen kicsi a valószínűsége annak, hogy az őssejtjét megőrizték.

Az American Society for Blood and Marrow Transplantation (Amerikai Vér- és Csontvelő Transzplantációs Társaság) három fő előnyét emeli ki a fagyasztva tárolt köldökzsinórvér őssejtek felhasználásának, hangsúlyozva ezzel az őssejtbankok fontos szerepét a gyógyítás folyamatában:

  • a minta bármikor rendelkezésre áll; a beteg kezelése nem függ a donor elérhetőségétől, állapotától, hiszen nem a donort kell behívni mintavételre,
  • a transzplantáció a beteg aktuális állapotának megfelelően tervezhető; hirtelen állapotváltozás esetén halasztható a beavatkozás,
  • a graft-versus-host (GvHD) betegség, azaz a beültetett szövet kilökődése ritkábban fordul elő.

Őssejteket jelenleg mintegy 80 féle betegség gyógyítására használnak, de ez a szám évről évre növekszik. A mindennapi klinikai gyakorlatban rutinszerűen alkalmazzák rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi és autoimmun betegségek kezelésére. Előrehaladott klinikai vizsgálatok folynak az őssejtek felhasználásra a cukorbetegség, különböző neurológiai sérülések, és egyéb szövetelhalással járó betegségek kezelésére (ld. www.clinicaltrials.gov).

A KRIO Családi Őssejtbank közreműködésével eddig három beültetés történt, Myeloid leukaemia kezelése, Lymphoid leukaemia kezelése, Aplasztikus anémia kezelése a testvérek születésekor gyűjtött minta felhasználásával. Mára mindhárom gyermek egészséges, kortársaihoz hasonló, teljes életet él!

Helyszín: 1026 Budapest, Kelemen László utca 12.
Időpont: 2015. június 6-án, 9 órától 

További érdekességeket, hasznos információkat tudhatsz meg előadásainkon, sok szeretettel várunk! :)