Érdemes-e szülésznőt (is) választani?
Várszegi Viktória
2019. január 30.

Ha valaki úgy dönt, hogy párja vagy közeli hozzátartozója nélkül fogja megszülni gyermekét, de mégsem szeretné egyedül tölteni a vajúdás hosszú és kimerítő óráit, mindenképp érdemes elgondolkodnia azon, hogy szülésznőt fogadjon.

Fotó: Bigstock

Miért érdemes szülésznőt választani, ha van fogadott orvosom?

Fogadott orvoshoz járni kétségkívül kellemesebb, mint az éppen ügyeletes nőgyógyásznál vizitelni a terhesgondozás hosszú hónapjai alatt, és nem mellékesen a szülés – különösen egy szövődményes szülés – során is megnyugtatóbb, ha ismerjük az orvost és maximálisan megbízunk a döntéseiben. Mindemellett tény, hogy ideális körülmények között, vagyis ha a szülés komplikációmentesen alakul, akkor a szülésznőé lesz a főszerep. Ő a kismama legfőbb segítője, ő az, aki a kezdetektől mellette van, végigkíséri a vajúdás óráit, ráadásul a baba világrajövetelekor is aktív közreműködő. Ezért aki úgy döntött, hogy párja vagy közeli hozzátartozója nélkül fogja megszülni gyermekét, de mégsem szeretné egyedül tölteni a vajúdás időszakát, annak mindenképp érdemes elgondolkodnia azon, hogy szülésznőt (is) fogadjon. A nőgyógyász – minden jóindulata ellenére – nem képes minden a szülő nő ágya mellett ott ülni, de a szülésznők is elfoglaltak, megeshet, hogy két-három műszakváltás is történik a vajúdás alatt, a fogadott szülésznő ezzel szemben a vajúdás és a szülés minden percében támogatja védencét. Fontos megjegyezni azonban, hogy az is pontosan ugyanolyan ellátásban részesül, akinek nincs fogadott szülésznője, szakmai szempontból nem számít, hogy választott vagy ügyeletes szülésznő kíséri a kismamát.

Praktikus kérdések

Mindenekelőtt ajánlott átgondolni, egyáltalán igényled-e a társaságot vagy épp ellenkezőleg, jobb szeretnéd (többnyire) egyedül tölteni ezeket az órákat.
Vannak-e olyan különleges igényeid, melyeket egy szülésznő egyszerűbben és hatékonyabban tud tolmácsolni a kórházi személyzet felé?

Ami mellette szól

Lehetnek dolgok, melyekről könnyebb egy nővel beszélgetni (pl. milyen felszerelést, hálóinget, stb. vigyünk magunkkal a kórházba).
A szülés idejére kialakul egyfajta intimitás a kismama és a szülésznő között.
A fogadott szülésznő kizárólag "saját" kismamájával törődik; persze megjegyzendő, hogyha a vajúdás a szülésznő munkaideje alatt indul meg, természetesen el kell látnia a többieket is, azonban a műszakváltás kellemetlenségeitől biztosan nem kell tartanod.
Hogyan válasszunk szülésznőt?
Érdemes megkérdezni a szülészorvost, hogy ő kit ajánlana, kivel dolgozik szívesen (a szülés során is előny, ha összeszokott páros segédkezik a kismamának), de kiváló lehetőséget nyújtanak az ismerkedésre a szülésfelkészítő foglalkozások, illetve a rendszeres CTG-vizsgálatok is. Ideális esetben a személyes találkozások alkalmával kialakul a bizalmi viszony, ha nem így történik, váltani kell!

Jó tudni!

Minthogy a szülésznő van folyamatosan a kismama mellett a vajúdás óráiban, valamint a felkészülés alatt is rengeteget segít; egyes kismamák csak szülésznőt fogadnak, orvost eleve nem.

Kis kép: Bigstock