Segítség, hánynom kell! Avagy az vagy nekem, mi testnek a kenyér, s a reggeli rosszuléte a terhes nőnek
Spira Eszter
2021. augusztus 8.

Amikor pozitív lett a terhességi teszted, még eszedbe sem jutott, hogy a boldogságon és izgatottságon kívül bármi mást is érezned kellene. Mire pedig eszedbe juthatott volna, addigra valószínűleg hozzád is bekopogtattak a reggeli rosszullétek. De nyugalom, nincs rá orvosság és azt sem lehet tudni, hogy mikor fog elmúlni. Mielőtt azonban teljesen kétségbe esnél, tudnod kell, hogy ez az állapot (az esetek döntő többségében) teljesen normális. A tünetek enyhítésére pedig íme néhány jó tanács.

A terhesség első trimeszterében minden apró jel, ami arra utal, hogy kisbabát vársz megnyugtató és izgalmas. Ilyenkor még általában a külső szemlélő számára sem látszik, hogy babát vársz, a tested azonban néha finoman, néha viszont drasztikusan eszedbe juttatja, hogy bizony egy új élet fejlődik benned. 

Ezeknek a „finom“ jelzéseknek az egyik formája a reggeli rosszullét. Már a neve is becsapós, hiszen sok kismamánál egyáltalán nem reggel jelentkeznek a tünetek, hanem éppen ellenkezőleg- késő délután, vagy este, de a koreográfia általában ugyanaz: émelygés, hányinger, öklendezés és/vagy hányás minimum egyszer, de az is lehet, hogy egymás után többször. Az első fontos különbség egy sima gyomorrontáshoz vagy hányós vírushoz képest, hogy általában a rosszullétet követő epizód után úgy érzed magad, mintha mi sem történt volna. Természetesen ez egyénenként eltérő lehet, de az esetek döntő többségében a rosszullétet követően a kismamák teljesen „jól“ vannak (már amennyire az ember jól lehet, miután kiadott magából mindent).

 

Mindenről azok a fránya hormonok tehetnek

 

A terhesség vicces játékot űz az ember testével, pontosabban ezért a játékért inkább a hormonok a felelősek. Engem leginkább arra emlékeztet ez a hormon hullámvasút, mint amikor a macska kergeti a lézerpöttyöt és a mancsával ide-oda csapkod. A hormonjaid pont ugyanezt művelik a testeddel; kényük kedvükre játszadoznak veled. Ezért fordulhat elő simán, hogy mondjuk a három éves unokahugoddal nézed a Gru című rajzfilmet, és miközben ő teli szájjal vigyorog, te elsírod magad azon, hogy szegény Gru-nak milyen nehéz gyerekkora volt. Vagy mondjuk a férjed csak egy puszit ad neked reggel a munkába menet, és te azonnal zokogó rohamban törsz ki, hogy már nem is szeret téged. Ugyanezek a kis alattomos hormonok a felelősek a reggeli rosszulétekért is. 




 

Ne ess pánikba!

 

Van néhány házi praktika, amivel esetleg enyhíteni tudod a rosszulléteket, vagy akár el is mulaszthatod őket.

Reggel, ébredés után ne kelj fel rögtön az ágyból! Még este készíts oda magadnak pár szem kekszet és felkelés előtt próbálj meg szépen, lassan megeszegetni egy-két szemet! Érdemes valami cukormentes, teljes kiörlésűt választani, aminek semleges az íze és nem nagyon van illata. Apropó illatok; kerüld az olyan helyeket, ahol intenzív szagok és illatok vehetnek körül, mert a kismamák nagyon érzékenyek a különböző szagokra. Könnyen előfordulhat még az is, hogy a Chanel No.5 lesz az az illat, amitől úgy hánysz majd, mint a lakodalmas kutya. Figyeld meg, hogy mik azok a szagok, amiket egyáltalán nem bírsz elviselni és próbáld meg kerülni velük a találkozást!

Az étkezésekkel kapcsolatosan próbálj arra törekedni, hogy egy nap ötször egyél kisebb adagokat. Soha ne legyen üres a hasad, de soha ne egyél annyit, hogy azt érezd tele vagy. Az első trimeszterben fokozottan hajlamosak a kismamák a puffadásra, így próbáld azokat az ételeket is kerülni, amik puffadást okozhatnak! Figyelem, itt nem feltétlenül azokra a tipikus ételekre kell gondolni, amik egyébként puffasztanak, hanem ez teljesen egyéni. A terhesség során aranyszabály, hogy figyeld a tested jelzéseit, és kövesd a tested „utasításait“! Ha ezt a szabályt betartod, már nagy bajod nem lehet. Ha történetesen téged a bab nem puffaszt, de a citromost Fanta igen, akkor ne igyál citromos fantát és egyél babot. A szénsavas üdítőket és cukros löttyöket egyébként is érdemes kerülni. 

Este – lefekvés előtt – szellőztess egy nagyot, és ha van erőd, sétálj egy kicsit! A friss levegő nagyon jót tesz az émelygés ellen.

Ha nagyon-nagyon hányingered van igyál apró kortyonként jéghideg vizet, vagy egy pár korty jéghideg kólát, amiből előzőleg kikeverted a szénsavat.




 

Füstbe ment terv

 

Ha a fentiek közül mindent kipróbáltál és így sem sikerült enyhíteni a rosszulléteken, akkor van egy jó és egy rossz hírem. A rossz hír az, hogy valószínűleg akkor így jártál és ezt az időszakot valahogy át kell vészelned. A jó hír viszont az, hogy a rosszullétek (legkésőbb) a 16. hét környékén egyik pillanatról a másikra el fognak múlni nyomtalanul. Abban az esetben, ha naponta sokszor és sokat hánysz, és a helyzet egyre csak fokozódik, hívd fel az orvosodat, mert előfordulhat, hogy terhességi súlyos hányásod van, és ebben az esetben előfordulhat, hogy orvosi segítségre szorulsz. Ebben a témakörben érdemes tájékozódni a családban, mert ez a hajlam családon belül öröklődhet.

Fontos, hogy ne aggódj, hogy a baba nem jut elég táplálékhoz, hogy baja lesz, hogy nem fejlődik megfelelően, stb! Az aggodalom nem tesz jót a  kismamáknak. Ehelyett inkább igyál sok folyadékot, izotóniás italokat (az ionok pótlása végett), egyél apró falatokat és soha egy percig ne hezitálj, ha úgy érzed, hogy az adott helyzetet meg akarod vitatni az orvosoddal! Nincs ostoba kérdés, inkább kérdezz, mint aggódj!

És amikor a wc kagylót ölelve öklendezel, gondolj arra, hogy pár hónap múlva már egy illatos pihe-puha babát fogsz ölelgetni. Mély levegő és kitartást!